Με την 25η Μαρτίου να πλησιάζει, οι αγορές έχουν γεμίσει με τον πρωταγωνιστή του εορταστικού τραπεζιού: τον μπακαλιάρο. Παρά τις αυξημένες τιμές που φτάνουν έως και τα 27 ευρώ το κιλό, οι καταναλωτές συνεχίζουν να αναζητούν την καλύτερη επιλογή για το παραδοσιακό πιάτο της ημέρας.
Ωστόσο, η άνοδος της τιμής έχει κάνει αρκετούς να στραφούν είτε σε κομμάτια μπακαλιάρου είτε σε κατεψυγμένες επιλογές, που θεωρούνται πιο οικονομικές.
Οι πωλητές επιβεβαιώνουν πως υπάρχει κινητικότητα στην αγορά, αλλά αναφέρουν ότι η αύξηση της τιμής – περίπου 1 ευρώ περισσότερο από πέρσι – έχει οδηγήσει κάποιους να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις. Ο μπακαλιάρος Ισλανδίας, για παράδειγμα, κυμαίνεται από 16 έως 22 ευρώ το κιλό, ενώ το φιλέτο του φτάνει έως και τα 27 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 2024. Η κορύφωση των αγορών αναμένεται το Σάββατο, λίγες ώρες πριν τις παρελάσεις και τους εορτασμούς.
Γιατί τρώμε μπακαλιάρο στις 25 Μαρτίου;
Η 25η Μαρτίου είναι μια μέρα με διπλό συμβολισμό, καθώς τιμά τόσο την Ελληνική Επανάσταση του 1821 όσο και τη θρησκευτική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Αν και ο μπακαλιάρος δεν συνδέεται άμεσα με τα ιστορικά γεγονότα, αποτελεί μέρος της διατροφικής παράδοσης λόγω της Σαρακοστής. Παρότι η νηστεία απαγορεύει τα περισσότερα ζωικά προϊόντα, την ημέρα αυτή επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού, δημιουργώντας μια «γευστική ανάπαυλα» πριν την Ανάσταση.
Πώς έγινε ο μπακαλιάρος παράδοση;
Ο λόγος που το συγκεκριμένο ψάρι καθιερώθηκε στο εορταστικό τραπέζι έχει να κάνει με την πρακτικότητά του. Στα ορεινά χωριά, όπου το φρέσκο ψάρι ήταν δυσεύρετο, ο παστός μπακαλιάρος – που διατηρείται χωρίς ψύξη – ήταν η ιδανική επιλογή. Η Ελλάδα τον γνώρισε τον 15ο αιώνα μέσω του εμπορίου από τη Νορβηγία, την Ισλανδία και την Πορτογαλία, όπου παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής.
Λινγκ ή μπακαλιάρος; Τα κόλπα για να μην την «πατήσετε» στο ψαράδικο
Οι αυθεντικοί υγράλατοι ή αλίπαστοι (παστοί) μπακαλιάροι προέρχονται από περιοχές του Ατλαντικού, του Ειρηνικού και της Γροιλανδίας. Το παστωμένο ψάρι με την ονομασία λινγκ, πωλείται συνήθως δίπλα από τον αυθεντικό υγράλατο μπακαλιάρο. Πολλοί προμηθευτές αναγράφουν με μικρότερα γράμματα το χαρακτηριστικό «Λίνγκ» ή «Ling» και με μεγαλύτερα γράμματα την περιοχή προέλευσης, π.χ. Ισλανδίας.
Ο αυθεντικός μπακαλιάρος όσο και το λίνγκ, έχει κόκκαλα οπότε η αναγραφή του χαρακτηριστικού αυτού δεν είναι επαρκής για την αποφυγή της σύγχυσης.
Ο μπακαλιάρος έχει μια χαρακτηριστική λευκή γραμμή που διατρέχει το σώμα του κατά μήκος και από τις δυο του πλευρές. Αν δεν είναι ορατή και από τις δύο πλευρές αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχεί γιατί μπορεί η γραμμή από τη μία πλευρά του ψαριού να είναι κρυμμένη εξαιτίας του φιλεταρίσματος.
Μπορούμε να ξεχωρίσουμε την ποιότητα του καλού μπακαλιάρου, όπως και κάθε ψαριού, από το χρώμα του. Πρέπει να είναι λευκός, χωρίς κηλίδες ή κίτρινη απόχρωση και να μην επιλέγουμε ψάρι με ορατές αλλοιώσεις ή κιτρινισμένο χρώμα.