Τα υψώματα της Νίκης! – Σώσινο και Καλπάκι! Μετά το «Όχι» του Μεταξά στη συνθηκολόγηση, οι Ιταλοί μοιάζουν ασταμάτητοι και αλαζόνες.
Είναι τόσο σίγουροι για την νίκη τους και την εύκολη τους επέλαση μέσα από την χώρα μας που παραβιάζουν το τελεσίγραφο τους και ξεκινούν την έφοδο τους πολύ νωρίτερα από την προκαθορισμένη ώρα.
Οι δυνάμεις του ελληνικού στρατού υπό τον Υποστράτηγο Χαράλαμπο Κατσιμήτρο, ο οποίος παρέβλεψε της εντολές της τότε ηγεσίας του ΓΕΣ, έστησαν μια περίτεχνη παγίδα στους εισβολείς οδηγώντας τους στα στενά του Καλπακίου.
Από τα στρατηγικά υψώματα του Σωσίνου στον Άνω Παρακάλαμο και της Γκραμπάλας στο Καλπάκι, έπληξαν τον ιταλικό στρατό και τον έτρεψαν σε άτακτη υποχώρηση με την βοήθεια του πυροβολικού.
Με την έκρηξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, ο Χαράλαμπος Κατσιμήτρος, ως διοικητής της 8ης Μεραρχίας, αρχικά εξουδετέρωσε την επίθεση και στη συνέχεια διέταξε άμυνα μέχρις εσχάτων στον τομέα Ελαίας-Καλαμά, που κάλυπτε τα Ιωάννινα, αν και το στρατηγείο έχοντας υπόψη γενικό στρατηγικό ελιγμό ολόκληρης της στρατιάς του είχε παράσχει ελευθερία ενέργειας όπως ελιχθεί επιβραδυντικά προς νότο, προς ολοκλήρωση κύκλωσης, με ύστατο όμως όριο ελιγμού της μονάδος του την κοιλάδα του Αράχθου.
Τελικά η κύκλωση δεν επιτεύχθηκε, η ηρωική του όμως αντίσταση στην ιταλική επίθεση στο Καλπάκι, συντέλεσε τα μέγιστα στην νίκη της Ελλάδας απέναντι στον Ιταλικό Στρατό.
Η πτώση της Ελλάδας στους Γερμανούς τον Απρίλιο του 1941 τον βρήκε στα Ιωάννινα. Επί εχθρικής κατοχής συμμετείχε από τους πρώτους στην πρώτη κατοχική κυβέρνηση του Γεωργίου Τσολάκογλου, όπου και διετέλεσε Υπουργός Εργασίας και προσωρινά Γεωργίας από 16 Απριλίου 1941 μέχρι 16 Μαΐου του ίδιου έτους κατόπιν αίτησής του περιοριζόμενος μόνο στα καθήκοντα υπουργού Γεωργίας. Τελικά όμως στις 20 Σεπτεμβρίου του 1941 υπέβαλε την παραίτησή του όπου και έγινε αμέσως αποδεκτή.
Το 1945 στις 31 Μαΐου, ο Χαράλαμπος Κατσιμήτρος καταδικάστηκε υπό ειδικού συγκροτηθέντος δικαστηρίου, του λεγόμενου δωσιλόγων, “εις ειρκτήν” (κάθειρξη) 5,5 ετών “δια διευκολύνσεις” που παρείχε στις δυνάμεις Κατοχής και αποπέμφθηκε από το στράτευμα με το βαθμό του αντιστράτηγου.
Όμως στις 5 Οκτωβρίου του 1949 με διάταγμα του Βασιλέως Παύλου χαρίστηκε το υπόλοιπο της ποινής του και το 1953 αποκαταστάθηκε αναδρομικά με επαναφορά του βαθμού, του αντιστρατήγου εν αποστρατεία και όλων των παρασήμων του.