29 ΜΑΪΟΥ 1453: Η ΠΟΛΙΣ ΕΑΛΩ – «ΣΩΠΑΣΕ ΚΥΡΑ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΠΟΛΥΔΑΚΡΥΖΕΙΣ, ΠΑΛΙ ΜΕ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΚΑΙΡΟΥΣ, ΠΑΛΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΘΑ ‘ΝΑΙ» – ΒΙΖΥΗΝΟΣ: «Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΘΑ ΣΗΚΩΘΕΙ, ΤΗΝ ΣΠΑΘΑ ΤΟΥ ΘΑ ΔΡΑΞΕΙ, ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΝΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ»

Κοινοποίηση:
37f774a07fb1c2023e5dcea7096e4628

29 Μαϊου 1453: Σαν σήμερα έγινε η Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Τα οθωμανικά στρατεύματα υπό τον σουλτάνο Μωάμεθ Β’ καταλαμβάνουν την Κωνσταντινούπολη μετά από πολιορκία 53 ημερών, δίνοντας τέλος στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαϊου 1453.

Το Βυζάντιο ήταν ήδη εξασθενημένο και διαιρεμένο τους τελευταίους δύο αιώνες, σκιά της παλιάς Αυτοκρατορίας. Η Άλωση του 1204 από τους Σταυροφόρους και αργότερα, μετά την επανάκτησή της το 1261, οι πολιτικές και θρησκευτικές έριδες, η αδυναμία βοήθειας από την Δύση, η άσχημη οικονομική κατάσταση και η φυγή ανθρώπινου δυναμικού, οδήγησαν στη σταδιακή εξασθένηση και συρρίκνωση. Η κατάληψη της Καλλίπολης το 1354 από τους Οθωμανούς, η οποία έφερε ορδές φανατικών μουσουλμάνων πολεμιστών στην Ευρώπη, σταδιακά κύκλωσε εδαφικά το Βυζάντιο, το οποίο έγινε το 1373 φόρου υποτελής στον Οθωμανό σουλτάνο. Έτσι, η Άλωση ήλθε ως φυσικό αποτέλεσμα και της αδιάκοπης επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην ευρύτερη περιοχή.

Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία μόνο κατ’ όνομα υπήρχε τις παραμονές της Άλωσης. Ήταν περιορισμένη, κυρίως, στην περιοχή γύρω από την Κωνσταντινούπολη και σε κάποιες σκόρπιες περιοχές, όπως το Δεσποτάτο του Μυστρά. Οι θρησκευτικές έριδες, οι εμφύλιες διαμάχες, οι σταυροφορίες, η επικράτηση του φεουδαρχισμού και η εμφάνιση πολλών και επικίνδυνων εχθρών στα σύνορά της είχαν καταστήσει την πάλαι ποτέ Αυτοκρατορία ένα «φάντασμα» του ένδοξου παρελθόντος της.

Η ηρωική αντίσταση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και μερικών χιλιάδων πολεμιστών δεν ήταν ικανή να σώσει την Βασιλεύουσα, για μια ακόμη φορά από μια εχθρική πολιορκία.

Το Βυζάντιο σ’ εκείνη την κρίσιμη στιγμή της ιστορίας του με την οθωμανική λαίλαπα προ των πυλών του, δεν μπορούσε να ελπίζει παρά μόνο στη βοήθεια της καθολικής Ευρώπης, η οποία όμως ήταν μισητή στους κατοίκους της Κωνσταντινούλης. Η ύπαρξη «Ενωτικών» και «Ανθενωτικών» δίχαζε τους Βυζαντινούς.

Ωστόσο, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έκανε μία απέλπιδα προσπάθεια, στέλνοντας πρεσβεία στον πάπα Νικόλαο Ε’ για να ζητήσει βοήθεια. Ο Πάπας έβαλε και πάλι ως όρο την Ένωση των Εκκλησιών, αλλά αποδέχθηκε το αίτημα του αυτοκράτορα να στείλει στην Κωνσταντινούπολη ιερείς, προκειμένου να πείσουν τον λαό για την αναγκαιότητα της Ένωσης.

Οι απεσταλμένοι του Πάπα, καρδινάλιος Ισίδωρος και ο αρχιεπίσκοπος Μυτιλήνης Λεονάρδος, λειτούργησαν στην Αγία Σοφία, προκαλώντας την αντίδραση του κόσμου, που ξεχύθηκε στους δρόμους και γέμισε τις εκκλησίες, όπου λειτουργούσαν οι ανθενωτικοί με επικεφαλής τον μετέπειτα πατριάρχη Γεννάδιο Σχολάριο. Το σύνθημα που κυριαρχούσε ήταν «Την γαρ Λατίνων ούτε βοήθειαν ούτε την ένωσιν χρήζομεν. Απέστω αφ’ ημών η των αζύμων λατρεία».

Το μίσος για τους Λατίνους δεν απέρρεε μόνο από δογματικούς λόγους. Η λαϊκή ψυχή δεν είχε ξεχάσει τη βαρβαρότητα που επέδειξαν οι Σταυροφόροι στην Πρώτη Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, ενώ αντιδρούσε στην οικονομική διείσδυση της Βενετίας και της Γένουας, που είχε φέρει στα πρόθυρα εξαθλίωσης τους κατοίκους της Αυτοκρατορίας, αλλά και στην καταπίεση των ορθοδόξων στις περιοχές, όπου κυριαρχούσαν οι καθολικοί.

Αντίθετα, οι Οθωμανοί φαίνεται ότι συμπεριφέρονταν καλύτερα προς τους χριστιανούς. Πολλοί χριστιανοί είχαν υψηλές θέσεις στην οθωμανική διοίκηση, ακόμη και στο στράτευμα, ενώ κυριαρχούσαν στο εμπόριο. Οι χωρικοί πλήρωναν λιγότερους φόρους και ζούσαν με ασφάλεια. Έτσι, στην Κωνσταντινούπολη είχε σχηματισθεί μία μερίδα που διέκειτο ευνοϊκά προς τους Οθωμανούς. Την παράταξη αυτή εξέφραζε ο Λουκάς Νοταράς με τη φράση «Κρειττότερον εστίν ειδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν λατινικήν».

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ – Γεώργιος Βιζυηνός

– Τον είδες με τα μάτια σου, γιαγιά τον Βασιλέα ή μήπως και σου φάνηκε, σαν όνειρο να πούμε, σαν παραμύθι τάχα;
– Τον είδα με τα μάτια μου, ωσάν και σένα νέα,
Πα να γενώ εκατό χρονών, κι ακόμα το θυμούμαι
σαν νάταν χθες μονάχα.
– Απέθανε, γιαγιά;
– Ποτέ, παιδάκι μου, κοιμάται.
– Και τώρα πια δεν η μπορεί γιαγιάκα να ξυπνήσει;
– Ω, βέβαια! Καιρούς καιρούς, σηκώνει το κεφάλι,
και βλεπ’ αν ήρθεν η στιγμή πόχει ο Θεός ορίσει.
– Πότε, γιαγιά μου, πότε;
– Όταν τρανέψεις, γιόκα μου, να αρματωθείς, και κάμεις,
τον όρκο στην Ελευθεριά, συ κι όλη η νεολαία,
θα σώσετε την χώρα.
Κι ο βασιλιάς θα σηκωθεί τον Τούρκο να χτυπήσει.
Και χτύπα-χτύπα, θα τον πα πίσω στην κόκκινη μηλιά,
και πίσω από τον ήλιο, που πια να μη γυρίσει!

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

19 Σχόλια

  1. Ποιανου παλι δικα μας? Της Βυζαντινης αυτοκρατοριας εννοειται. Των εχθρων των Ελληνων εννοειται ετσι? Αυτων που κατεστρεψαν οτιδηποτε αρχαιοελληνικο και με διαταγματα εξοντωσαν και τους ελαχιστους Ελληνες κατοικους ειδωλολατρες? Αυτους εννοειται προδοτες ? Κατι εγκληματιες Ρωμαιους και Σλαβους αυτοκρατορες ?

    1. Εσύ πρέπει να είστε Τούρκο σπόρος όπως και οι υπόλοιποι μισουντες την Ελλάδα και την Ορθοδοξία. Αλλά τώρα τι γράφω. Εδώ ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ και υπόλοιπα λαμόγια σας έκαναν έτσι ώστε να σας ελέγχουν. Να μην ξέρετε ιστορία να μην σέβεστε την ιστορία. Είστε άξιοι της μοίρας σας και ανάξιοι Έλληνες Ορθόδοξοι απόγονοι του Βυζαντίου. Όσοι δεν πιστεύουν στην παράδοση και την θρησκεία να πάνε να γραφτούν στην ΝΔ εκεί θα πιστέψουν στον γάμο ομόφυλων,το.ξεποπουλημα τις πατρίδας,τις κλέψεις τους φόνους την συγκάλυψη.

      1. Μωρέ τι μας λες? Όσοι δεν πιστεύουν στη εβραϊκή αίρεση του χριστιανισμού και της βοθροδοξίας είναι κακοί και ανήθικοι? Α ρε καρούμπαλο, το παπαδαριό ήταν αυτό που παρέδωσε την Πόλη στους Οθωμανούς με αντάλλαγμα τη διατήρηση των προνομίων τους.

      2. Εχεις μπλεξει ορθοδοξια, κομματα, πατριδα. Οταν τα ξεμπλεξεις θα καταλαβεις οτι δε παει το αγαπατε αλληλους με το πανω απ’ολα η πατρις. Μεχρι τοτε πιστευε και μη ερευνα. Επισης ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ ειναι αγκαζε με τη θρησκεια, οποτε καπου δε κολλανε οσα λες.

  2. ΔΕΝ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΑΠΛΩΣ ΣΕ ΝΕΟ 1453 ΕΧΟΥΜΕ ΒΑΔΙΣΕΙ ΗΔΗ (1981.2001) ΚΑΙ ΓΑΙΑ ΠΥΡΙ ΜΙΧΘΗΤΩ!

  3. Σώπασε Κυρα Δέσποινα και μην πολυδακρύζεις. Παλι με χρόνους με καιρούς, παλι δικα σου θαναι, διότι η Κωνσταντινούπολη είναι η πόλη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Αναφέρεται και στον Ακαθιστο Ύμνο. Ικετεύομεν οι δούλοι σου και κλινομεν γονυ καρδίας ημών. Κλίνον το ούς σου Αγνή και σώσον τους θλιψεσι βυθιζομένους ημας και συντήρησον πασης εχθρών αλώσεως την σην Πόλιν, Θεοτόκε. Όπως το Αγιο Όρος είναι το περιβόλι της Παναγίας, έτσι και η Κωνσταντινούπολη ήταν, είναι και θα είναι η πόλη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Για τον πνευματικό κόσμο ανήκει στην Υπεραγία Θεοτόκο και για αυτό δεν μπορέσαμε να την κρατησουμε, επειδή αναμειχθήκαμε με τους αιρετικούς, όπως οι Εβραιοι με τους μαγους και τους ειδωλολατρες και χασαμε την πνευματικότητα μας.Η Κωνσταντινούπολη δεν θα παψει ποτέ να ανήκει στην Υπεραγία Θεοτόκο. Ακόμη και αν δεν επιτρέψει ο Θεός να γίνει η Αναλαμπή της Ορθοδοξίας, για τον πνευματικό κόσμο είναι δική της. Ζει Κύριος ο Θεός. Χριστός Ανέστη

    1. νανι νανι το παιδι μας κανει,
      νανι νανι κι οτι το πονει να γιανει…
      νανι νανι…

    2. Ο πνευματικα αναπηρος εκτος του οτι θελει εναν πατερουλη απο πανω του, δεν εχει και καμια επαφη με τη πραγματικοτητα.

  4. αυτα ελεγαν και τοτε οι εκκλησιαστικοι αρχοντες που συνεργαζονταν με τους τουρκους στους χαζους βυζαντινοελληνες και αποκοιμουνταν περιμενοντας το βασιλια με τη σπαθα του 400 χρονια…

  5. Για ένα πράγμα θα πρέπει να παραδεχτούμε γαι του Τούρκους, τότε και τώρα. Οργανωτικοί, αποφασιστικοί, προνοητικοί! Ξεκίνησαν νομάδες νομάδες από τα υψίπεδα της Μογγολίας και του Παμίρ και γιαβάς γιαβάς δημιούργησαν μια κραταιά αυτοκρατορία παρόμοια του Μ. Αλεξάνδρου! Ο Μ. Αλέξανδρος επεβλήθη με τον πολιτισμό περισσότερο, ενώ οι Τούρκοι με τους τρομερούς σπαχίδες ιππείς πολεμιστές, που περνώντας από Έθνη και πόλεις σκορπούσαν τον θάνατο και την ερήμωση. Ο Ελληνισμός μπορεί να γνώρισε δόξες και τιμές μέσω του πολιτισμού και των γραμμάτων. Δεν μπόρεσε όμως στο διάβα των αιώνων να διατηρήσει και να συγκροτήσει μια μόνιμη κραταιά στρατιωτική δύναμη που να έχει: ισχύ, σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια!
    Ίσως εκεί οφείλονται και οι τραγωδίες τόσο κατά την άλωση της Πόλης των Πόλεων, αλλά και τις μετέπειτα τραγωδίες μετά την απελευθέρωση. Ο Τούρκος βασιζόμενος στην οργανωτική δομή, την επιμονή του και την επιμονή, ήρθε για να μείνει στα πρώην μέρη μας και έμεινε! Έχοντας πάντα διαθέσιμες πολυάριθμες στρατιω- τικές δυνάμεις με καλούς αξιωματικούς και άριστη πολιτική και διπλωματεία ξεπερνάει όλους τους σκοπέλους των συνθηκών και της διπλωματίας και γιαβάς γιαβάς πάλι κτίζει τη νέα του αυτοκρατορία.
    Ήδη από τώρα μέσα στα σχολεία τους με τη Γαλάζια Πατρίδα κτίζει γιαβάς γιαβάς το νέο προφίλ και πιστεύω στη νεολαία τους για τα επόμενα χρόνια, για να γίνουν νέα αρπακτικά και νέοι εγκληματίες. Σε όλα αυτά εμείς τι αντιπαραθέτουμε; Τεμενάδες, Νενέκους, λουλούδια και πολύ χέρι φιλίας. Βέβαια κάθε φορά που χαιρετούμε μας λείπει και από ένα δάκτυλο! Ενα είναι γεγονός, αν δεν σταματήσουμε τον μανδαγόρειο ύπνο να μην απαιτούμε και ζητάμε ποτέ τίποτα! Αν δεν έχουμε ισχυρή οικονομία και ένα πολυάριθμο , εκπαιδευμένο και αξιόμαχο εθνικό στρατό που άπαντες θα υπηρετούν, ακόμη και οι γυναίκες, δεν έχουμε μέλλον σε αυτή τη χώρα! Είμαστε ανάξιοι να ονομαζόμαστε με τέτοια ιστορία και ενδόξους προγόνους Έλληνες! Αναπροσαρμογή δογμάτων με καθαρά επιθετική διάταξη και καθημερινή ισχυροποίηση! Μόνο έτσι θα αντιμετωπίσουμε τους οιωνεί πανταχόθεν βρυκόλακες που ζητούν αίμα, καταστροφή και εξανδραποδισμό! Επιτέλους ξυπνάτε βρε Έλληνες και επιλέξετε τους άριστους!

  6. Απο το Ρωσο θα την βρουνε τα γιουσουφια! Η ιστορια επαναλαμβανεται!

    1. Ωραίο το παραμύθι με τους “φίλους” μας τους Ρώσους.

      1. μιλαμε για μεγαλη παραμύθα όμως… τους παραδεχομαι αυτους που τα φτιαχνουν και αποιμουνται οι βλακοελληνες

  7. Την πηραν τα φιλαρακια του σχιζοφρενη γουρλοματη…..

  8. Μια θλιβερή επέτειος, που αντί να είναι ημέρα περίσκεψης και κίνητρο για εγρήγορση στα εθνικά θέματα, είναι ξεχασμένη. Δυστυχώς και σήμερα βιώνουμε ανάλογες στιγμές όπως την περίοδο 1261-1453 και η περιγραφή
    «…οι πολιτικές και θρησκευτικές έριδες, η αδυναμία βοήθειας από την Δύση, η άσχημη οικονομική κατάσταση και η φυγή ανθρώπινου δυναμικού, οδήγησαν στη σταδιακή εξασθένηση και συρρίκνωση.» περιγράφη την σημερινή κατάσταση του Ελληνικού Κράτους. Μήπως βαδίζουμε σε νεο “1453”.

Comments are closed.