Στις 29 Νοεμβρίου 2021 η ποδοσφαιρική ομάδα της Μπαρτσελόνα κλείνει 122 χρόνια ζωής. Μέσα σε αυτό το διάστημα του κάτι παραπάνω από έναν αιώνα, το σωματείο της Καταλονίας έγραψε μια ενδιαφέρουσα ιστορία και λαμπρή πορεία στο χώρο του ποδοσφαίρου.
Η Μπαρτσελόνα απέδειξε πολλάκις στους φίλους της, αλλά και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, το μότο της «Mes que un club» («Κάτι παραπάνω από μια ομάδα»).
Η ίδρυση της Μπαρτσελόνα
Στις 22 Οκτωβρίου 1899 ο Ελβετός επιχειρηματίας γερμανικής καταγωγής, Χάνς Γκαμπέρ (γνωστότερος ως Ζοάν Γκαμπέρ στην Καταλονία), τοποθέτησε μια διαφήμιση στην εφημερίδα «Λος Ντεπόρτες» («Los Desportes») δηλώνοντας την επιθυμία του να σχηματίσει μια ποδοσφαιρική ομάδα και ζητώντας συνεργάτες.
Υπήρξε θετική ανταπόκριση στο αίτημά του από Καταλανούς, Άγγλους, Ελβετούς και Γερμανούς, τους οποίους συνάντησε στο Χιμνάσιο Σολέ (Gimnasio Sole). Αυτοί ήταν οι Βάλτερ Βίλντ, Λουίς Ντόσο, Μπερτομέου Τεράδας, Ότο Κούνζλ, Ότο Μάιερ, Ενρίκ Ντουκάλ, Περέ Καμπότ, Κάρλες Πουγιόλ, Ζοζέπ Λομπέτ, Τζόν Πάρσονς και Ουίλιαμ Πάρσονς. Αυτοί οι έντεκα, μαζί με τον Γκαμπέρ ίδρυσαν τη Football Club Barcelona. Πρώτος διευθυντής του συλλόγου θα οριζόταν ο Βάλτερ Βίλντ. Το ημερολόγιο έγραφε 29 Νοεμβρίου 1899.
Η Μπαρτσελόνα είχε ένα επιτυχημένο ξεκίνημα στα εθνικά τρόπαια της Ισπανίας, αλλά και στα περιφερειακά κύπελλα. Μετείχε επίσης και στο πρωτάθλημα της Καταλονίας και στο Ισπανικό Κύπελλο Copa Del Rey (κύπελλο του βασιλέως).
Στο Ισπανικό Κύπελλο θα φτάσει στον τελικό την πρώτη της χρονιά, θα χάσει όμως από την Μπισκάγια με 1-2. Τρία χρόνια μετά το έτος ίδρυσής της, κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο, το Κύπελλο Καταλονίας.
Ο Γκαμπέρ έγινε πρόεδρος της ομάδας το 1908. Βρήκε το σωματείο με πολλά οικονομικά προβλήματα, καθώς είχε να κατακτήσει το καταλανικό πρωτάθλημα από το 1905.
Ήταν στο τιμόνι της ομάδας για 25 συνολικά χρόνια. Κατάφερε να κάνει την Μπαρτσελόνα, ομάδα με σταθερό δικό της γήπεδο και σταθερά έσοδα. Στις 14 Μαρτίου 1909 η ομάδα μετακόμισε στο Κάμπ Ντε Λα Ιντούστρια (Camp de la Indústria), γήπεδο χωρητικότητας 8.000 θέσεων. Για να γιορτάσει το νέο του σπίτι, το σωματείο προέβη σε διαγωνισμό λογοτύπου για το επόμενο έτος. Ο Κάρλες Κομαμάλα κέρδισε τον διαγωνισμό, καθώς η ιδέα του έγινε το έμβλημα που η Μπαρτσελόνα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί (με κάποιες παραλλαγές) μέχρι και σήμερα.
Λόγω της ιστορίας της, η Μπαρτσελόνα έχει καταστεί κόσμημα και σημαντικός εκπρόσωπος της Καταλονίας.
Ο ρόλος της αυτός αναπτύχθηκε στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας του Φρανσίσκο Φράνκο. Ο Gaudillo κυβέρνησε την Ισπανία από το 1939 έως το 1975. Οι Καταλανοί και οι ενέργειές τους για αυτοδιάθεση καταδιώκονταν από τον Ισπανό δικτάτορα.
Έτσι, η Μπαρτσελόνα πέρα από ποδοσφαιρικό σωματείο, έγινε σύμβολο της Καταλονίας και του αντιδικτατορικού αγώνα. Τόσο εντός όσο και εκτός Ισπανίας, ο σύλλογος δεν σταμάτησε ποτέ να αποτελεί σημείο αναφοράς για αριστερούς διανοούμενους ως σύμβολο υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Έτσι, αποκτά το μότο «mes que un club», δηλαδή κάτι παραπάνω από μια ομάδα.
Η μακρόχρονη αντιπαλότητα με τη Ρεάλ Μαδρίτης είναι παροιμιώδης. Η Ρεάλ θεωρείται αντιπρόσωπος του ισπανικού κατεστημένου και για πολλούς είναι συνδεδεμένη με το φρανκικό καθεστώς. Συνήθως, στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, τα πασίγνωστα El Clasicos (Έλ Κλάσικος), κρίνεται η πρωταθλήτρια Ισπανίας. Η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα και η βασκική Αθλέτικ Μπιλμπάο είναι οι μοναδικές ομάδες που έχουν υπάρξει μέλη του ισπανικού πρωταθλήματος από το έτος ίδρυσής του, το 1928, μέχρι και σήμερα.
Συνολικά, η Μπαρτσελόνα έχει κατακτήσει 26 πρωταθλήματα Ισπανίας, 30 Κύπελλα Ισπανίας, 13 Σούπερ Καπ Ισπανίας, 5 Τσάμπιονς Λίγκ, 5 Ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, 4 Κύπελλα Κυπελλούχων, 3 Κύπελλα Εκθέσεων και 3 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων. Χρησιμοποιεί ως έδρα το γήπεδο Κάμπ Νόου, γήπεδο χωρητικότητας 99.354 θέσεων, το οποίο αντικατέστησε το 1957 το Κάμπ ντε Λε Κόρτ. Ο σύλλογος είναι γνωστός και ως Blaugrana (μπλαουγκράνα) από τα χρώματα που χρησιμοποιεί στο σήμα και στις εμφανίσεις του.
Οικονομικό και ιδιοκτησιακό καθεστώς
Η Μπαρτσελόνα λειτουργεί ως εγγεγραμμένο αθλητικό σωματείο (asociación deportiva). Σε αντίθεση με μια αθλητική ανώνυμη εταιρεία (sociedad anónima deportiva), δεν είναι δυνατόν να αγοραστούν μετοχές του συλλόγου, αλλά μόνο η ιδιότητα του μέλους (socio). Τα μέλη της Μπαρτσελόνα, τα οποία ονομάζονται socis, σχηματίζουν ένα διοικητικό συμβούλιο που είναι το ανώτατο όργανο του συλλόγου.
Το 2010 ο σύλλογος αριθμούσε 170.000 μέλη. Από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου απορρέει η οικονομική ενίσχυση της ομάδας, καθώς και η εκλογή του Προέδρου του συλλόγου.
Χορηγοί του συλλόγου είναι και μεγάλες εταιρείες όπως οι: UNICEF, Qatar Foundation, Qatar Airways, Rakuten.
- Στανισλάου Μπασόρα
- Κάρλες Ρεσάκ
- Άντονι Τόρρες
- Γιόχαν Κρόιφ
- Μπέρντ Σούστερ
- Ντιέγκο Μαραντόνα
- Ρόναλντ Κούμαν
- Ζοζέπ (Πεπ) Γκουαρντιόλα
- Χρίστο Στόιτσκοφ
- Ρομάριο ντε Σόουζα
- Ρονάλντο Ναθάριο
- Ριβάλντο
- Ροναλντίνιο
- Λιονέλ Μέσι
- Νταβίντ Βίγα
- Αντρές Ινιέστα
- Τσάβι Ερνάντες
- Πέδρο Ροντρίγκες
- Ζόρντι Άλμπα
- Κάρλες Πουγιόλ
- Ζεράρ Πικέ
- Ντάνιελ Άλβες
- Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς
- Νεϋμάρ ντα Σίλβα Σάντος Τζούνιορ
- Λουίς Σουάρεζ
- Τιερί Ανρί
- Σάμουελ Ετό
Παρακάτω ακολουθεί ένα βίντεο με 30 αξέχαστα γκολ από τη σύγχρονη ιστορία της Μπαρτσελόνα. Έμειναν στην ιστορία και στη μνήμη των φιλάθλων παγκοσμίως:
sport24.gr/maxmag.gr