«Και τι είναι ένα εγκαυματάκι στον ώμο; Τι κακό μπορεί μου κάνουν δυο φουσκάλες στην πλάτη;», θα πεις με αντρίκια πυγμή, την ώρα που η φίλη σου απλώνει γιαούρτι και αγγούρια στο δέρμα, μετά από μια ολοήμερη απόδραση στην παραλία.
Φίλε, άλλα 2-3 τέτοια επεισόδια φέτος, συν καμιά δεκαριά που είχες βιώσει όταν ήσουν πιτσιρικάς, σε καθιστούν υποψήφιο για μελάνωμα. Αν δεν ξέρεις τι σημαίνει αυτό, σε ενημερώνουμε ότι πρόκειται για καρκίνο του δέρματος. Τον πιο επιθετικό από όλους. Πόνεσε, έτσι;
Εδώ είναι οι 3 μεγαλύτερες παρανοήσεις, που κάθε νέος άντρας πρέπει να γνωρίζει πριν κυκλοφορήσει στην παραλία χωρίς προστασία (και την πάθει για τα καλά).
Αν δεν είσαι εκ γενετής μαύρος, την έβαψες
Σπάνια θα βρεις άντρα της μαύρης φυλής να πεθαίνει από καρκίνο του δέρματος. Όμως, εσύ είσαι ασπρουλιάρης από γεννησιμιού. Και όσο πασχίζεις να γίνεις “νέγρος” στις διακοπές, τόσο πολλαπλασιάζεις τις πιθανότητες να υποστείς εγκαύματα, κάτι που, σύμφωνα με τις οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ισοδυναμεί με 50% μεγαλύτερο ρίσκο για καρκίνο του δέρματος. «Η αυξημένη παραγωγή χρωστικής ουσίας κατά την έκθεσή σου στον ήλιο, είναι ο μόνος τρόπος του οργανισμού να αμυνθεί κόντρα στην βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία», λέει η Mona Gohara, υπεύθυνη ερευνών στο δερματολογικό τμήμα του ιατρικού πανεπιστημίου Yale.
«Αλλά αν είσαι ξανθός ή καστανός, όσο περισσότερο προσπαθείς να μαυρίσεις κάτω από τον ήλιο, τόσο μεγαλύτερη η κυτταρική βλάβη που κάνεις στον οργανισμό σου σε πολύ μακρύτερο χρονικό ορίζοντα από τις φετινές διακοπές σου».
Αν δεν βάζεις αντηλιακό ακόμη και στις παλάμες ή τις πατούσες, πάλι την έβαψες
Ο καθηγητής δερματολογίας Cameron Rokhsar, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας και κλινικός διευθυντής στο ιατρικό κέντρο Mount Sinai της Νέας Υόρκης, λέει: «68% των ατόμων με μελάνωμα φακοειδούς τύπου (ένας τύπος επιθετικού καρκίνου του δέρματος που εμφανίζεται κυρίως στις παλάμες και τα πέλματα) πέθαναν μέσα σε πολύ λιγότερα χρόνια, συγκριτικά με άλλους πάσχοντες από μελάνωμα σε άλλα, πιο πιθανά μέρη του δέρματος, όπως η πλάτη, τα χέρια και το πρόσωπο».
Το μελάνωμα συσσωρεύεται, προστίθεται και πολλαπλασιάζεται μετά τα 30. Την έβαψες;
Οι πιθανότητες εμφάνισης μελανώματος αυξάνονται με την ηλικία, ωστόσο το Αμερικανικό Ίδρυμα κατά του Καρκίνου του Δέρματος λέει τα εξής: «Η έκθεση εφήβων στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία πάνω από δυο ώρες, τέσσερις φορές τη βδομάδα, επί ένα έτος συνεχώς, μεγεθύνει το ρίσκο εμφάνισης μελανώματος κατά τη διάρκεια της μέσης ηλικίας έως και 200%. «Είτε είσαι αθλητής εκτός γυμναστηρίου, είτε κάνεις διακοπές με τον μπαμπά και τη μαμά, φόρεσε SPF 30+ επανειλημμένα κάθε δύο ώρες», λέει η Gohara.