Μια γυναίκα που δεν μπορούσε να μιλήσει για δύο μήνες λόγω ενός μυστηρίου εγκεφαλικού τραυματισμού, έχει ξανακερδίσει πίσω τη φωνή της, μόνο που τώρα μπορεί να μιλήσει με τέσσερις διαφορετικές προφορές.
Ο λόγος για την 31χρονη Έμιλι Έγκαν, η οποία έχασε τη φωνή της φέτος τον Ιανουάριο, αφήνοντας τους γιατρούς μπερδεμένους, αφού αμέτρητες εξετάσεις απέτυχαν να εξηγήσουν το γιατί, ή να επισημάνουν μια γνωστή κατάσταση. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, η Έμιλι άρχισε τελικά να μιλά ξανά, αλλά η φωνή της δεν έμοιαζε με την προφορά από το Έσεξ που είχε πριν.
Τώρα, η νεαρή γυναίκα μιλάει κυρίως με μια πολωνική προφορά – ακόμη και σε «σπασμένα αγγλικά» κατά καιρούς – αλλά η προφορά της μπορεί ξαφνικά να αλλάξει και να ακούγεται γαλλική και ιταλική. Εάν αισθανθεί πολύ άγχος, η προφορά της γίνεται ρωσική και όταν εξαντληθεί, η Έμιλι μπορεί να χάσει την ικανότητα να μιλήσει εντελώς.
«Όλη αυτή η εμπειρία είναι εξαντλητική και εντυπωσιακή», είπε η Έμιλι. «Δεν έχει αλλάξει μόνο η προφορά μου – δεν μιλάω ούτε σκέφτομαι με τον ίδιο τρόπο όπως πριν και δεν μπορώ να φτιάξω προτάσεις όπως στο παρελθόν. Γράφω διαφορετικά τώρα, ολόκληρο το λεξιλόγιό μου έχει αλλάξει και τα Αγγλικά μου έχουν χειροτερέψει, παρά το γεγονός ότι ζω όλη μου τη ζωή στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.
«Ο μπαμπάς μου είπε ότι δεν μου ακούγομαι σαν εμένα πια, γιατί ποτέ δεν θα διατύπωνα τα πράγματα όπως τώρα. Έχω βιώσει ακόμη και κακοποίηση από αγνώστους που πιστεύουν ότι είμαι ξένη. Μια φορά ένας άνδρας άρχισε να μου φωνάζει στο σούπερ μάρκετ λέγοντας ότι ξένοι σαν κι εμένα είναι ο λόγος που έχουμε κορωνοϊό. Έχει αλλάξει εντελώς τη ζωή μου».
Μετά από μήνες σύγχυσης, η Έμιλι τελικά διαγνώστηκε με σύνδρομο ξένης προφοράς – μια σπάνια διαταραχή ομιλίας που προκαλείται από εγκεφαλική βλάβη.
Οι γιατροί αρχικά υποπτεύονταν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά αυτό τελικά αποκλείστηκε και πιστεύουν ότι η διαταραχή της ομιλίας της προκλήθηκε από εγκεφαλική βλάβη. Δεν γνωρίζουν όμως ακόμη τι την προκάλεσε.
Πώς ξεκίνησε η περιπέτεια της Εμιλι με τη φωνή της
Όλα ξεκίνησαν, αφού η Έμιλι άρχισε να υποφέρει από πονοκεφάλους για δύο εβδομάδες πριν η φωνή της ξαφνικά βαθύνει, ενώ εργαζόταν στο Μπόρνμουθ τον Ιανουάριο νωρίτερα αυτό το έτος.
Η ομιλία της έγινε αργή και άρχισε να μιλά ακατάληπτα – βασική ένδειξη εγκεφαλικού επεισοδίου – έτσι η Έμιλι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε εκτεταμένες εξετάσεις.
Οι γιατροί απέκλεισαν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά έμειναν μπερδεμένοι όταν η Έμιλι έχασε την ικανότητα να μιλάει εντελώς κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο νοσοκομείο. Μετά από τρεις εβδομάδες στο νοσοκομείο, η φωνή της δεν είχε επανέλθει και επικοινωνούσε αποκλειστικά μέσω μιας εφαρμογής στο τηλέφωνό της.
«Ήξερα λίγο βασική νοηματική γλώσσα, καθώς τη χρειαζόμουν για τη δουλειά πριν από χρόνια, αλλά απλώς χρησιμοποιούσα τα χέρια μου για να εκφράσω αυτό που ήθελα να πω. Έπρεπε να χρησιμοποιήσω μια εφαρμογή “κείμενο για να μιλήσω” στο iPhone μου που ακούγεται σαν τον Στίβεν Χόκινγκ και απλά δεν ήμουν εγώ. Η προσαρμογή σε αυτήν επικοινωνία ήταν τόσο δύσκολη, ένιωσα σαν ένα εντελώς διαφορετικό άτομο».
Η Έμιλι και ο 27χρονος σύντροφός της Bradleigh, είχαν κάνει κράτηση για διακοπές στην Ταϊλάνδη προτού αρρωστήσει και η νευρολόγος της, την ενθάρρυνε να κάνει το ταξίδι και να προσπαθήσει να χαλαρώσει όσο το δυνατόν περισσότερο.
Πέντε ημέρες μετά τις διακοπές της τον Μάρτιο, η Έμιλι άρχισε αργά να μιλά ξανά, αλλά με μεγάλη δυσκολία και είπε ότι «ακούγεται κωφή». Η φωνή της σιγά-σιγά δυνάμωνε όσο περνούσαν οι μέρες, αλλά η Έμιλι σοκαρίστηκε όταν συνειδητοποίησε ότι είχε αναπτύξει μια προφορά από την ανατολική Ευρώπη.
Διαγνώστηκε με σύνδρομο ξένης προφοράς αφού επέστρεψε από την Ταϊλάνδη και τώρα η προφορά της αλλάζει γρήγορα, σε πολωνική, ρωσική, γαλλική και ιταλική.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει
«Είμαι ένα κορίτσι από το Εσεξ. Συνήθως, η προφορά μου ήταν πολύ δυνατή και η φωνή μου πολύ υψηλή και αρκετά αναγνωρίσιμη. Ο κόσμος ήξερε πάντα ότι ήμουν εγώ που μιλούσα. Στις διακοπές, άρχισα να βγάζω ήχους σαν κωφή που προσπαθεί να μιλήσει. Όταν έφτασα σπίτι, οι λέξεις ακούγονταν σαν ξένη γλώσσα», ανέφερε χαρακτηριστικά η Έμιλι και πρόσθεσε:
«Ήμουν τόσο ενθουσιασμένη όταν η φωνή μου άρχισε να επιστρέφει, αλλά τώρα δεν αναγνωρίζω καν τη φωνή που βγαίνει από το στόμα μου, δεν ακούγεται σαν εμένα. Στην πραγματικότητα, ήμουν τόσο καλή στο να προσποιούμαι διάφορες προφορές σε φίλους μου πριν από αυτό».
Από τη διάγνωσή της, η Έμιλι κάνει ιδιωτική φωνητική θεραπεία μία φορά την εβδομάδα μέσω Zoom, αλλά δεν υπάρχει ένδειξη εάν θα ξανά αποκτήσει την κανονική της προφορά. Να σημειωθεί ότι η Εμιλι δεν γνωρίζει τις γλώσσες με την προφορά των οποίων μιλά.
Η εξαιρετικά σπάνια κατάστασή της έχει αποδυναμώσει το σώμα της, αφήνοντας την εξαντλημένη και ένιωσε αδυναμία στην αριστερή πλευρά της πριν από δύο εβδομάδες. Πρόκειται και πάλι ένα σύμπτωμα εγκεφαλικού επεισοδίου, γι’ αυτό και η Έμιλι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Τώρα έχει διαγνωστεί και με λειτουργική νευρολογική διαταραχή.
Το αριστερό χέρι της είναι πλέον παράλυτο, αλλά οι γιατροί ελπίζουν ότι θα ξανακερδίσει το συναίσθημα και την κίνηση με το χρόνο και τη φυσιοθεραπεία.
«Είμαι μόλις 31 ετών και είμαι σοκαρισμένη με το πόσο άλλαξε η ζωή μου σε λίγους μήνες. Έπρεπε να σταματήσω να δουλεύω γιατί η δουλειά μου είναι αρκετά αγχωτική και οι γιατροί έχουν πει ότι το άγχος θα επιδεινώσει την κατάστασή μου. Το πιο δύσκολο για μένα είναι να μάθω ότι αυτή η φωνή είναι εντάξει. Πρέπει να μάθω να αποδέχομαι ότι είναι εντάξει να μην μπορώ να βγάζω τα λόγια αμέσως, κάποια στιγμή θα έρθουν», δηλώνει η νεαρή γυναίκα και συνεχίζει:
«Απλώς πρέπει να σταματήσω να απογοητεύομαι με τον εαυτό μου, οπότε κάνω ολιστικές προσεγγίσεις για να ηρεμήσω και να καθαρίσω το μυαλό μου με τον θεραπευτή μου. Μαθαίνω ότι όταν είμαι κουρασμένη, η ομιλία μου αλλάζει ή αλλάζει η προφορά μου. Θα γίνει πιο βαθιά και πιο αργή, και για την τελευταία εβδομάδα, ήταν κυρίως Ρωσική.
Όσο για το τι λένε οι γιατροί για την κατάστασή της; «Οι γιατροί δεν μπορούν να προβλέψουν τι θα συμβεί με τη φωνή μου. Είναι απλώς είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζεις την κάθε μέρα όπως έρχεται, οπότε προσπαθώ απλώς να παραμείνω θετική και αισιόδοξη. Δεν είχα ακούσει ποτέ καμία από αυτές τις πραγματικά σπάνιες καταστάσεις και τώρα έχω διαγνωστεί και με τις δύο. Όλο αυτό ήταν κάτι σαν ανεμοστρόβιλος».
Πόσα εμβόλια έκανε φέτος