Και αν αυτή η νέα μελέτη αποτελεί ένδειξη, αυτός ο τρόπος σκέψης θα οδηγήσει μόνο σε καρδιοχτύπια. Και αυτό γιατί η νέα έρευνα του Ινστιτούτου Οικογενειακών Σπουδών διαπίστωσε ότι οι ισχυροί γάμοι δημιουργούνται με δουλειά και δεν συμβαίνουν έτσι απλά.
Οι ερευνητές σας συμβουλεύουν να ξεχάσετε τις «αδελφές ψυχές» και τονίζουν ότι οι ισχυρές συνεργασίες πρέπει να δημιουργηθούν μέσα από χρόνια σκληρής δουλειάς, όπου ο κάθε σύντροφος δείχνει στον άλλο ότι τον αγαπά, τον εμπιστεύεται και τον εκτιμά. Το να βρίσκετε απλώς κάποιον και να τον ερωτεύεστε, χωρίς να κάνετε αυτή τη δουλειά για να του δείξετε ότι τον αγαπάτε, δεν θα έχετε την τέλεια σχέση και τον τέλειο γάμο, λένε οι ειδικοί.
Μέσα από την έρευνά τους, διαπίστωσαν ότι τα «ισχυρότερα» ζευγάρια -δηλαδή εκείνα που και οι δύο πίστευαν ακράδαντα στη δέσμευση ο ένας για τον άλλον, στη φροντίδα του άλλου και στην επίδειξη συμπόνιας ο ένας για τον άλλον- χρησιμοποιούσαν όλα τέσσερις συγκεκριμένες συμπεριφορές που έκαναν τον άλλον να νιώθει αγαπητός και ασφαλής στη σχέση.
4 συμπεριφορές – συμβουλές για έναν ισχυρό γάμο:
- Να περνάτε ουσιαστικό χρόνο μαζί
- Πράξεις καλοσύνης
- Συγχωρέστε τις προσβολές
- Φροντίστε τη σχέση
1.Να περνάτε ουσιαστικό χρόνο μαζί
Σύμφωνα με την έρευνα, τα ζευγάρια που περνούσαν περισσότερο «εστιασμένο στη σχέση χρόνο» μαζί, βγαίνοντας «τακτικά ραντεβού μαζί» ή περνώντας ουσιαστικό χρόνο στο σπίτι ο ένας με τον άλλον, είχαν ισχυρότερους γάμους από εκείνους που δεν το έκαναν.
«Η σύζυγός μου και εγώ φροντίζουμε να περνάμε χρόνο μαζί κάθε βράδυ βλέποντας μια ταινία, δουλεύοντας μαζί σε ένα έργο ή ακόμα και απλά μιλώντας», δήλωσε ο Alex, σύζυγος της Jessica και μπαμπάς τριών αγοριών, στο GoodToKnow. Ο ίδιος λέει: «Φροντίζουμε επίσης να πηγαίνουμε ένα ταξίδι μαζί τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ενώ η γιαγιά προσέχει τα παιδιά. Αυτό κρατάει τη σχέση μας δυνατή και μας βοηθάει να γίνουμε καλύτεροι γονείς».
2. Πράξεις καλοσύνης
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι «οι τακτικές πράξεις καλοσύνης ο ένας για τον άλλον» οδήγησαν τα ζευγάρια να αισθάνονται πιο ασφαλείς στις σχέσεις τους, με τους δύο συντρόφους «να δείχνουν καλοσύνη, ευγνωμοσύνη και στοργή σε καθημερινή βάση».
3. Συγχωρέστε τις προσβολές
Σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση πράξεων καλοσύνης, οι ερευνητές εξήγησαν ότι η μετακίνηση από τις αρνητικές στιγμές ήταν επίσης σημαντική για τη δημιουργία μιας ισχυρής σχέσης. Εξήγησαν: «Αυτός ο συνδυασμός της προσθήκης θετικών σκέψεων και της αποφυγής αρνητικών αλληλεπιδράσεων, διατηρεί μια σχέση ζωντανή».
4. Φροντίστε τη σχέση
«Τα ζευγάρια με υψηλή σύνδεση είναι σημαντικά πιο πιθανό να συμμετέχουν σε συμπεριφορές συντήρησης της σχέσης τους, όπως η έκφραση αναγκών, η συζήτηση προβλημάτων και ο καθορισμός στόχων για βελτίωση» έδειξε η έρευνα.
Ποιο είναι λοιπόν το όφελος από αυτές τις συμπεριφορές; Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι τις έδειχναν, αλλά και όσοι ήταν και οι αποδέκτες τους, σημείωσαν πολύ υψηλά ποσοστά όταν ρωτήθηκαν για το συνολικό επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή τους και το νόημα της ζωής τους.
Αποδείχθηκε ότι μια υγιής σχέση που δουλεύεται συνεχώς οδηγεί τους ανθρώπους να έχουν καλύτερη προοπτική όχι μόνο για τη σχέση τους αλλά και για ολόκληρη τη ζωή τους.
Αν θέλετε να δοκιμάσετε τις συμπεριφορές αυτές, από πού πρέπει να ξεκινήσετε; Σύμφωνα με την Brooke Box, ειδική σε θέματα σχέσεων, το να αφιερώνετε ποιοτικό χρόνο είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης που θα πρέπει να αφήσει τις άλλες τρεις συμπεριφορές να ακολουθήσουν φυσικά.
«Αν απλά δεν έχετε το εύρος ζώνης για να προγραμματίσετε τακτικές «βραδιές ραντεβού», παρακαλέστε, δανειστείτε και κλέψτε μπέιμπι σίτερ για να έχετε μια βραδιά όπου μπορείτε και οι δύο να βγείτε έξω και να προσπαθήσετε να επανασυνδεθείτε», λέει η Brooke Box.
Και προσθέτει η ίδια: «Αν δεν τα καταφέρετε, προσπαθήστε να βρείτε μικρές χρονικές στιγμές όπου μπορείτε να μείνετε μόνοι μαζί, ακόμα κι αν πρόκειται μόνο για ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί ή ένα ποτήρι κρασί αφού τα παιδιά πάνε για ύπνο. Αφιερώστε χρόνο για να είστε μαζί ως ζευγάρι, όχι μόνο ως συν-γονείς. Είναι ζωτικής σημασίας να επανασυνδεθείτε έξω από τους γονεϊκούς σας ρόλους».