Η συμφωνία με την Αίγυπτο έχει κάποια σημεία που θέλουν προσοχή, καθώς αν συγκρίνουμε τους χάρτες που δόθηκαν στη δημοσιότητα με τις συντεταγμένες των θαλασσίων οικοπέδων νοτίως της Κρήτης που ανακήρυξε μονομερώς το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας το 2014, ακολουθώντας την αρχή της μέσης γραμμής, θα δούμε διαφορές.
Όπως θα δούμε το οικόπεδο 20 νότια της Κρήτης έπιανε και αιγυπτιακή ΑΟΖ και ίσως αυτός ήταν και ο λόγος που η Ελλάδα μέχρι σήμερα δεν προχώρησε στην αδειοδότησή του.
Τα νότια όρια του οικοπέδου συναντούν την αιγυπτιακή ΑΟΖ, περίπου 24 χιλιόμετρα πιο κάτω από αυτό που συμφωνήθηκε χθες, δηλαδή η συμφωνία του Καίρου μίκρυνε την ελληνική ΑΟΖ κατά μήκος, 24 χιλιόμετρα.
Συνολικά το μήκος της οριοθετημένης περιοχής με την Αίγυπτο είναι 192 χιλιόμετρα. 192 x 24 = 4.608 δηλαδή η Ελλάδα έδωσε στην Αίγυπτο, κατά προσέγγιση, 4.600 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την ΑΟΖ της.
Αυτό φυσικά σε περίπτωση που δεν έχει γίνει μεγαλύτερη «έκπτωση» στα υπόλοιπα νησιά (Ρόδο, Κάσο Κάρπαθο), καθώς τα -24 χιλιόμετρα αφορούν την ΑΟΖ που εκπορεύεται από την Κρήτη.
Ο χάρτης του 2014
Ο χάρτης του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ