Στους δρόμους βγαίνουν οι αιγοπροβατοτρόφοι της Κύπρου που διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του ΠΟΠ χαλλουμιού αλλά και του αυξημένου κόστους παραγωγής γάλακτος.
Όπως δηλώνει ο διευθυντής της Ομάδας Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων (Ο.Π.Α.) κ. Κυριάκος Κακούλλης, «έχει καθυστερήσει εδώ και 7 μήνες η εφαρμογή της απόφασης για το ΠΟΠ Χαλλούμι. Επίσης έχουμε μεγάλη αύξηση του κόστους γάλακτος λόγω των αυξημένων τιμών στις ζωοτροφές αλλά η τιμή παραγωγού είναι καθηλωμένη εδώ και 2 χρόνια».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ο.Π.Α. κ. Σωτήρης Καδής, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «εδώ και δύο χρόνια οι τιμές παραγωγού στο πρόβειο γάλα παραμένουν στάσιμες παρά την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών. Η τιμή στο πρόβειο κυμαίνεται στα 1,08 – 1,10 ευρώ το κιλό και στο κατσικίσιο στα 68 – 70 λεπτά το κιλό.
Επίσης η Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον Απρίλιο του 2021 ότι καταχωρεί το τυρί Χαλλούμι ως Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ). Η απόφαση έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2021 όμως μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί».
Σε συνεδρίαση των εκπροσώπων όλων των Ομάδων Αιγοπροβατοτρόφων, την Πέμπτη (5 Μαΐου), στη Χοιροκοιτία, αποφασίστηκε ομόφωνα όπως πραγματοποιηθεί δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι ομάδες, που καλούν όλους τους αιγοπροβατοτρόφους να συμμετέχουν δυναμικά.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν το Σάββατο (7/5) διευκρινίζουν ότι «η απόφαση αυτή λήφθηκε εξαιτίας της αδικαιολόγητης κωλυσιεργίας παρασκευής του χαλλουμιού ΠΟΠ, παρότι πέρασαν 7 μήνες από την 1η Οκτωβρίου 2021 και την προκλητική έλλειψη ελέγχων στην παραγωγή χαλλουμιού».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρουν ότι οι δραματικές αυξήσεις των τιμών των ζωοτροφών ξεπέρασαν το 115%, αλλά στο γάλα δεν δόθηκε ούτε ένα σεντ αύξηση από τους τυροκόμους και προσθέτουν πως με δεδομένες και τις παράλληλες μεγάλες αυξήσεις του πετρελαίου, του ηλεκτρικού ρεύματος, των λιπασμάτων, των σπόρων, των αναλώσιμων υλικών κλπ., είναι θέμα ημερών το κλείσιμο των κτηνοτροφικών τους μονάδων.
Την ανακοίνωση υπογράφουν η Ομάδα Αιγοπροβατοτρόφων Λεμεσού «Ο Ποιμένας», η Ο.Π.Α. Ομάδα Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων, η Ομάδα Αιγοπροβατοτρόφων Πάφου (Τσέλιγκας), η Μ – Π.Ο.ΑΙ, η SEPTICA, η Ομάδα Ποιμνιοτρόφων Περιοχής Ακάμα – Πάφου (ΑΠ) και η Ομάδα Αιγοπροβατοτρόφων Δυτικής Λευκωσίας.