Ερώτηση κατέθεσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα σχετικά με την αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα.
Ο κ. Παναγούλης αναφέρεται σε πρόσφατα περιστατικά αυτοκτονιών τα οποία, όπως ισχυρίζεται, αποδίδονται στα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που προκύπτουν από την πολιτική των μνημονίων. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι η αύξηση της αυτοκτονικότητας στην Αττική έχει αγγίξει το 46,6%, ενώ το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί.
Ο κ. Παναγούλης καταλήγει ζητώντας να κατατεθούν στη Βουλή τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. σε σχέση με τις αυτοκτονίες πανελλαδικά κατά το χρονικό διάστημα από 01/01/2015 μέχρι σήμερα.
Αναλυτικά η ερώτηση του Στ. Παναγούλη προς τον κ. Τόσκα:
«Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες του τραγικού αδιεξόδου στην οποία περιέρχονται συμπολίτες μας που αυτοκτονούν εξαιτίας της απόλυτης φτώχειας, της παρατεταμένης ανεργίας και των συνεπακόλουθων ψυχολογικών προβλημάτων που δημιούργησε η πολιτική των μνημονίων. Τις τελευταίες ημέρες μέσα σε λίγα 24ωρα τέσσερεις συνάνθρωποί μας έβαλαν τέλος στη ζωή τους, δύο άντρες στην Σπάρτη, ένας στο Ντράφι και ένας στη Θεσσαλονίκη. Ανάλογο τραγικό περιστατικό με τρεις αυτοκτονίες σε λίγες ημέρες, σημειώθηκε στα τέλη Απριλίου, με την αυτοκτονία μίας γυναίκας, μητέρας τριών παιδιών, στο Άργος και δύο αυτοκτονίες μίας 46χρονης και ενός 33χρονου στον νομό Ροδόπης καθώς και στα τέλη Μαρτίου με τρεις αυτοκτονίες, μιας 20χρονης φοιτήτριας Ιατρικής στην Αλεξανδρούπολη, μιας 22χρονης στον Βόλο αλλά και ενός 18χρονου στην Αγιά Λάρισας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για ανθρώπους που για μεγάλο διάστημα αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά και στεγαστικά προβλήματα. Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, από το 2008 – 2013 οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 43,3% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Το 2014 οι αυτοκτονίες ανήλθαν στις 514, ενώ το 2015 σημείωσε τη θλιβερή πρωτιά με 613 αυτοκτονίες. Μάλιστα, σύμφωνα με διεθνείς έρευνες αναφέρουν ότι για κάθε έναν αυτόχειρα τουλάχιστον 5 άτομα πενθούν, διαλύοντας πολλές φορές τη ζωή τους, βιώνοντας τις ψυχοκοινωνικές συνέπειες του στίγματος της αυτοκτονίας. Ο αριθμός των αυτοχείρων στην Ελλάδα εμφανίζεται σταθερά αυξανόμενος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, όπως αυτά διατίθενται από την ΕΛΣΤΑΤ (έως και το έτος 2014). Στην Αττική η αύξηση της αυτοκτονικότητας άγγιξε το 46,6%. Κατόπιν των ανωτέρω, λαμβάνοντας υπόψη την κατακόρυφη αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα και το γεγονός ότι το 95% των αυτοκτονιών θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί, ερωτάται ο αρμόδιος κ. υπουργός:
– Για ποιο λόγο δεν έχετε λάβει τα στοιχειώδη μέτρα πρόληψης και αποτροπής τέτοιων συμπεριφορών, προκειμένου να αποτρέψετε τα σοκαριστικά αυτά ποσοστά αυτοκτονιών;
– Προτίθεσθε να μεριμνήσετε άμεσα για την αποτελεσματικότερη πρόληψη και αποτροπή τους και με ποια μέσα;».