5 λάθη που κάνεις στην επικοινωνία με το σύντροφό σου

Κοινοποίηση:
MAK

Δεν χρειάζεται να είσαι ειδική σε θέματα σχέσεων για να καταλαβαίνεις πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία στις διαπροσωπικές σχέσεις. Πρέπει όμως να έχουν και οι δύο σύντροφοι “ταλέντο” στην επικοινωνία για να πετύχει μία σχέση;

“Ναι και όχι” δίνει την απάντηση η Δρ. Deborah Sandella, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας του διεθνούς best-seller Goodbye Hurt & Pain. “Εάν υπάρχει τουλάχιστον ένα άτομο στο ζευγάρι που μπορεί να είναι συμπονετικό και να αισθάνεται τα συναισθήματα που περιβάλλουν το άλλο … αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες μίας επιτυχημένης μακροχρόνιας σχέσης”, λέει η ειδικός, επικαλούμενη διάφορες έρευνες.

Αναρωτιέσαι αν γνωρίζεις ήδη τα μυστικά της επικοινωνίας ή πώς θα γίνεις εσύ αυτό το άτομο στη σχέση σου που ξέρει πώς να επικοινωνεί με τον σύντροφό του; Η Δρ. Deborah Sandella δίνει μερικές συμβουλές ως ειδικός ενώ ακολουθούν 5 λάθη που κάνεις στην επικοινωνία με τον σύντροφό σου και πιθανότατα δεν τα καταλαβαίνεις.

Δε θέτεις ενδιαφέρουσες ερωτήσεις
“Ένα πρόβλημα επικοινωνίας σε μια σχέση είναι ότι δεν είμαστε περίεργοι για τον σύντροφό μας. Πρέπει να κατασκευάσουμε σκόπιμα τρόπους για να βλέπουμε ο ένας τον άλλο με διαφορετική ματιά, ώστε να μπορούμε να δούμε το πρόσωπο που ερωτευτήκαμε στην αρχή” λέει η Sandella, κάτι που αποκαλεί “φέρνοντας πίσω τους εραστές”. Ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί η ίδια και ο σύζυγός της είναι ότι συζητούν προσποιούμενοι ότι δεν γνωρίζονται από πριν. Κάνοντας ο ένας στον άλλον ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, ρίχνουν φως σε διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα τους και μαθαίνουν νέα πράγματα.

Χρησιμοποιείς λάθος τόνο στη φωνή σου

Το σώμα μας αντιδρά αυτόματα στον τρόπο που θα μας ρωτήσει κάποιος κάτι. Φυσικά και μπορείς να ρωτήσεις τον σύντροφό σου κάτι με αληθινή περιέργεια, αλλά αν του επιτεθείς θα το καταλάβει και θα αμυνθεί. Μόλις βιώσεις το αίσθημα της απλής περιέργειας θα μπορέσεις να το δείξεις πραγματικά.

Δεν ακούς ενεργητικά
“Στο τέλος θέλουμε να μας ακούσουν και να μας δουν” λέει η ειδικός. Το θέμα δεν είναι να ακούς παθητικά τον σύντροφό σου, αλλά να είσαι πραγματικά εκεί όταν μιλάει. Η λύση φυσικά δεν είναι να συμφωνήσεις οπωσδήποτε μαζί του, αλλά να σκεφτείς αντανακλαστικά όσα ακούς και να τα επεξεργαστείς ώστε να μπορέσετε να έχετε έναν εποικοδομητικό διάλογο.

Αποφεύγεις να κάνεις διάλογο
Όταν σταματάμε να συζητάμε, τείνουμε να φτιάχνουμε μόνοι μας ιστορίες. Η Sandella προτείνει να βρίσκεστε συχνά και να μιλάτε ή να χρησιμοποιείται το τηλέφωνο. Συμβουλεύει μάλιστα να αποφεύγετε τα γραπτά μηνύματα και τα email καθώς θεωρεί ότι κρατάνε τον διάλογο σε ένα επιφανειακό επίπεδο.

Παίρνεις το σύντροφό σου ως δεδομένο
Η Sandella προτείνει να πάρουμε μερικές βαθιές ανάσες και να αφήσουμε το συναίσθημα να βγει προς τα έξω. Είναι σημαντικό να δώσουμε στον σύντροφό μας να καταλάβει ότι τον εκτιμούμε και να του δείξουμε την αφοσίωσή μας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: