Σε γενικές γραμμές καλά εξελίσσεται η καλλιέργεια, αν και απαιτείται άμεσα να βρέξει σε αρκετές περιοχές όπου υπάρχει αργή ανάπτυξη.
Τα αποθέματα περσινής εσοδείας στις αποθήκες είναι σχεδόν ανύπαρκτα, ακόμα και στις ζώνες με μεγάλες εκτάσεις, ενώ πρόσθετα προβλήματα δημιουργεί ο κρύος καιρός.
Ο κ. Αποστόλης Εκίζογλου, παραγωγός από την περιοχή των Σοφάδων Καρδίτσας τόνισε ότι πρώτο χέρι θα κόψει στις 5 Μαΐου και πως τώρα γίνονται ποτίσματα, δεδομένου ότι έχει να βρέξει 45 ημέρες και η γη έχει ξεραθεί. Σύμφωνα με τον έμπειρο παραγωγό, φέτος θα είναι πολύ πεσμένες οι αποδόσεις, γιατί το Μάρτιο και τον Απρίλιο η θερμοκρασία ήταν πολύ χαμήλη και τα φυτά δεν αναπτύχθηκαν σωστά. Εκτός αυτού, όπως αναφέρει ο κ. Εκίζογλου, υπήρξε και έξαρση της ψείρας στην περιοχή, η οποία τρώει τα φύλλα και την καρδιά του φυτού, με αποτέλεσμα να μην το αφήνει να αναπτυχθεί. Από εμπορικής άποψης, τα δυο πρώτα χέρια τα έχει ήδη προ-πωλήσει ο κ. Εκίζογλου, στους κτηνοτρόφους, αλλά οι τιμές θα προκύψουν με βάση την αγορά, όπως λέει και πιο μετά. Φέτος είναι έντονη η τάση των προ-πωλήσεων και στα τριφύλλια, συμπληρώνει ο κ. Εκίζογλου, καθώς δεν ήταν πέρσι λίγοι οι κτηνοτρόφοι που έμειναν χωρίς προϊόν είτε αναγκάστηκαν να το πληρώσουν 30 λεπτά. Σε σχέση τέλος με τις τιμές, τονίζει ο ίδιος, τα πρώτα χέρια θα πάνε στα 18-19 λεπτά, ενώ τα δεύτερα στα 22 με 23 λεπτά.
Ο κ. Γιάννης Βάγκος, μεγαλοπαραγωγός από τη Λιβαδειά τόνισε πως έγιναν μερικές κοπές, όμως δεδομένου ότι μιλάμε για το πρώτο μαχαίρι, τα τριφύλλια δεν είναι καθαρά. Αυτά, καθαρά που έχουν κοπεί σήμερα είναι ελάχιστα, οπότε δε μπορούμε να μιλάμε από τόσο νωρίς για διαμόρφωση τιμής. Ο κ. Βάγκος εκτιμά πάντως πως οι τιμές στα τριφύλλια θα ξεκινήσουν σίγουρα πάνω από τα 20 λεπτά το κιλό και θα φθάσουν ίσως και τα 25 λεπτά. Αυτή την περίοδο όσοι έκοψαν στην Κωπαΐδα, θα δέσουν προς το τέλος της εβδομάδας, φοβούμενοι για βροχοπτώσεις. Ανησυχία υπάρχει στους παραγωγούς για τις αποδόσεις, καθώς ο Μάρτιος ήταν πάρα πολύ κρύος μήνας και τα φυτά δεν είχαν χρόνο να δουλέψουν και να αναπτυχθούν σωστά. Σύμφωνα με τον κ. Βάγκο, οι πρώτες αποδόσεις κυμαίνονται στα 150 κιλά το στρέμμα, όταν άλλες χρονιές, ήταν 400 κι άνω. Το πώς θα εξελιχθεί εμπορικά το προϊόν θα φανεί καλύτερα, στο δεύτερο χέρι που είναι πιο καθαρό, τονίζει ο ίδιος, ενώ καταλήγοντας λέει πως επικρατεί γενικά ανομβρία και όσοι παραγωγοί έχουν νεόσπαρτα, τα αρδεύουν, αυτές τις μέρες.
Ο κ. Δημήτρης Ζήσης είναι παραγωγός τριφυλλιού στο νομό Σερρών. Όπως λέει το κρύο έχει γονατίσει τις καλλιέργειες και αναμένεται μεγάλη πτώση των αποδόσεων. Οι πρώτες κοπές για τα καθαρά τριφύλλια, όπως πάει ο καιρός, δεν πρέπει να αναμένονται πριν το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Η ζήτηση στις Σέρρες είναι μεγάλη για το προϊόν και τα αποθέματα έχουν σχεδόν εξαντληθεί, σημείωσε ο κ. Ζήσης.