5G: Το θρίλερ και οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

Κοινοποίηση:
diktio_5g-1024x573

Ο «πόλεμος» μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τη τεχνολογία 5G όπως ήταν φυσικό αφορά και την Ελλάδα, όπως και το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένας αποκλεισμός των κινέζικών τεχνολογιών από τις υποδομές για το 5G συνιστά ένα σενάριο με κόστος εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και μεγάλες καθυστερήσεις για την ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Την ίδια στιγμή, στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς υπογραμμίζουν, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, ότι η «άσκηση» του αποκλεισμού της κινεζικής τεχνολογίας από το 5G, όταν έχει χρησιμοποιηθεί π.χ. για το 4G, εκτός από την καθυστέρηση που θα σημάνει στην ανάπτυξη των νέων δικτύων και το επιπλέον κόστος θα έχει συνέπειες στον ανταγωνισμό με βάση του προμηθευτές.

To 5G

Στην Ευρώπη μόλις δύο εταιρείες έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας του δικτύου «5G», ενώ την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις για τον αποκλεισμό της κινεζικής Huawei από τους διαγωνισμούς των κρατών – μελών της Ε.Ε.

Η Ουάσιγκτον, άλλωστε, έχει καταλογίσει στην κινεζική εταιρεία ότι ενεργεί ως κατάσκοπος υπέρ του Πεκίνου, προχωρώντας μάλιστα, στον αποκλεισμό της Huawei από την αμερικανική αγορά, αλλά και πιέζοντας άλλες χώρες να πράξουν το ίδιο.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι η Ευρώπη δεν έχει πειστεί από όσα υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, ότι δηλαδή τίθεται θέμα ασφαλείας αν ο εξοπλισμός που θα χρησιμοποιηθεί για το  5G θα βασιστεί, όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, στις κινέζικες εταιρείες και προφανώς η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα που πρέπει να βρει την ισορροπία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στο θέμα των προμηθειών.

Άλλωστε ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον από την πλευρά του εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Βρετανίας αναβαθμίζοντας το δίκτυο επικοινωνιών 5G σημειώνοντας ωστόσο με νόημα ότι όσοι αντιτίθενται στη χρήση εξοπλισμού της κινεζικής Huawei στα νέα δίκτυα 5G θα πρέπει να έχουν κάποια «εναλλακτική» τεχνολογία να παρουσιάσουν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έως το 2025, το 15% των παγκόσμιων συνδέσεων κινητής θα εξυπηρετείται από δίκτυα 5G, ενώ σε απόλυτα μεγέθη ο αριθμός των συνδέσεων θα έχει φθάσει το 1,4 δισ. Έως τότε, το 5G θα καλύπτει περίπου το 30% των συνδέσεων σε αγορές, όπως η Κίνα και η Ευρώπη και το ήμισυ περίπου του συνόλου στις ΗΠΑ.Μπορεί η ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών να είναι μικρή, εντούτοις, μια κινεζική «νίκη» σε ελληνικό έδαφος στον τομέα του 5G θα αποτελέσει νίκη γοήτρου, και μπορεί να εκπέμψει ανάλογα μηνύματα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η διασυνδεσιμότητα μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Επομένως το θέμα είναι διπλωματικό και όχι οικονομικό.Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, εκτίμησε ότι ο διαγωνισμός για το δίκτυο «5G» θα ξεκινήσει έως το τέλος του 2020.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, αφού καταβάλουν το σχετικό τίμημα για το φάσμα, «θα πρέπει να προβούν γρήγορα στις σχετικές επενδύσεις για να περάσει η χώρα στην εποχή αυτών των δικτύων».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ ΠΕΡΑΤΕΡΩ Η ΕΥΡΩΠΗ.
    ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΕΞΟΒΕΛΗΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΟΣ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΩΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗ Ε.Ε
    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ.
    ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΗΦΑΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Comments are closed.