Το φούσκωμα μπορεί να είναι απόρροια μιας σειράς παραγόντων όπως μια ορμονική διαταραχή, κατακράτηση υγρών ή δυσλειτουργίας της πέψης.
Και μπορεί κάποιες καταστάσεις που δημιουργούν το φούσκωμα να είναι ένδειξη σοβαρών ασθενειών όπως η νόσος Crohn όπου εκεί χρειάζεσαι τη συμβουλή ειδικού, στις πιο ήπιες αιτίες που προκαλούν φούσκωμα, μπορείς να κάνεις μερικές σημαντικές αλλαγές στη ζωή σου και να διώξεις το πρήξιμο ακόμα και μέσα σε 24 ώρες.
Απόφυγε να τρως τουλάχιστον δύο ώρες πριν πέσεις στο κρεβάτι: Η κίνηση αυτή μπορεί να σου προκαλέσει μεγάλο φούσκωμα. Δώσε στο πεπτικό σου σύστημα τουλάχιστον 10 με 12 ώρες να ξεκουραστεί και θα δεις πως ακόμα και ο μεταβολισμός σου θα κινείται πιο γρήγορα.
Μην πίνεις κρύα ροφήματα ενώ τρως! Η συνήθεια αυτή μπλοκάρει την διαδικασία της πέψης, αραιώνει τα γαστρικά υγρά αλλά και τα πεπτικά ένζυμα δυσχεραίνοντας τον τρόπο με τον οποίο διασπώνται τελικά πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Προσπάθησε να μην πίνεις ροφήματα 30 επτά πριν και 45 λεπτά αφότου έχεις ολοκληρώσει το γεύμα σου.
Μην στρεσάρεσαι: Ίσως το έχεις ακούσει ξανά αλλά το άγχος μπορεί να ευνοήσει το φούσκωμα και να μπλοκάρει την λειτουργία του εντέρου προκαλώντας μέχρι και έντονο γαστρεντερικό πόνο.
Προσπάθησε να μασάς πιο αργά και με σταθερό ρυθμό: Γιατί όχι μόνο θα ευνοήσεις την ταχύτητα με την οποία τρέχει το έντερό σου αλλά θα βοηθήσεις το στομάχι να κάνει λιγότερη δουλειά.
Μην τρως πολλούς υδατάνθρακες το βράδυ: Ή τουλάχιστον επίλεξέ τους με σοφία μιας και συγκεκριμένοι υδατάνθρακες ευνοούν το φούσκωμα ενώ άλλοι όπως η κινόα ή το καστανό ρύζι ή ακόμα και οι γλυκοπατάτες, το προλαμβάνουν.
Απόφυγε το αλάτι, κατανάλωσε περισσότερα μπαχαρικά:
Στην ασιατική ιατρική, τα μπαχαρικά, βοηθούν όλον τον οργανισμό να πορευτεί καλύτερα μέσα από το στοιχείο της φωτιάς και της θερμότητας. Το ginger, το πιπέρι καγιέν, το λεμόνι, η κανέλα είναι μόνο μερικά από τα όπλα που διαθέτεις για να αντικαταστήσεις το αλάτι που μέχρι να φτάσει στο πιάτο σου, έχει υποστεί μεγάλη επεξεργασία.