Περίπου 600.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων του νομού Έβρου, που άμεσα ή έμμεσα αρδεύονται από τα νερά των ποταμών Έβρου και Άρδα, κινδυνεύουν να μείνουν “απότιστα” μετά το 2024, οπότε λήγει η συμφωνία του 1964, με την τότε Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας, βάσει της οποίας, σημαντικές ποσότητες νερού εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω των βουλγαρικών φραγμάτων.
Πρόκειται για τα φράγματα με τα οποία η γειτονική χώρα διαχειρίζεται τα ύδατα των δύο ποταμών, οι πηγές των οποίων βρίσκονται στο έδαφός της. Η συμφωνία, που προβλέπει ετήσια ανανέωσή της μέχρι και το 2024, έχει χαρακτήρα “πολεμικής αποζημίωσης” της Βουλγαρίας προς τη χώρα μας, για την εισβολή της στη βόρεια Ελλάδα στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η συνέχιση της παροχής των αναγκαίων υδάτων για την άρδευση των αγροτικών εκτάσεων του Έβρου μετά το 2024, θα πρέπει να γίνει με μία νέα διμερή συμφωνία, η διαπραγμάτευση της οποίας, προς το παρόν, δεν έχει τεθεί μεταξύ των δύο πλευρών.
Το θέμα έθεσε στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, ο διευθυντής του ΓΟΕΒ Ορεστιάδας, Ορέστης Βουρνέλης, στη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας (04/04) στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο. Ο κ. Βουρνέλης πρόσθεσε ότι πριν μερικά χρόνια, η Τουρκία επεδίωξε να προχωρήσει σε συμφωνία με τη Βουλγαρία και να αποκτήσει δικαιώματα στην παροχή των υδάτων που διαχειρίζεται η βουλγαρική πλευρά, ωστόσο το θέμα είχε “παγώσει” τότε λόγω της ισχύουσας υποχρέωσης της Βουλγαρίας έναντι της Ελλάδας.
Για το κρίσιμο αυτό ζήτημα έχουν ενημερωθεί και εγγράφως τα τελευταία χρόνια, τα συναρμόδια υπουργεία της Ελλάδας, με το αίτημα να υπάρξει μέριμνα για την έγκαιρη επίλυσή του, όπως ανέφερε στην ημερίδα ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, επιβεβαιώνοντας τον διευθυντή του ΓΟΕΒ Ορεστιάδας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε πως δεν γνώριζε το θέμα και δεσμεύτηκε ότι θα το θέσει στις επαφές που θα έχει κατά την επίσκεψή του στη Βουλγαρία, μετά το Πάσχα.