7+1 πράγματα που απαγορεύεται να βάλετε στο πλυντήριο των ρούχων!

Κοινοποίηση:
apolymansh_plynthrioy_royxwn

Όσα πλυντήρια κι αν βάλουμε στη ζωή μας πάντα θα μας δημιουργούνται νέες απορίες. Απορίες για τον αν είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε υγρό απορρυπαντικό, σκόνη ή ταμπλέτες, για τους πόσους βαθμούς χρειάζεται κάθε ρούχο, για το πως φεύγουν πιο εύκολα οι λεκέδες, για το που πάνε οι χαμένες κάλτσες, ακόμα και για το τι υφάσματα απαγορεύεται να μπουν στο πλυντήριο.

1- Μαγιό
Μπορεί να είναι φτιαγμένα για το …νερό, όμως οι υψηλές θερμοκρασίες που πλυντηρίου μπορούν να καταστρέψουν την ελάστικότητά τους ή τα λουριά. Επιπλέον, επειδή τα υφάσματα είναι πιο ευαίσθητα, αν τα πλύνετε μαζί με άλλα ρούχα μπορεί να τρυπήσουν από την επαφή με φερμουάρ και γατζάκια.

2-Tailored κοστούμια
Αν και τα υφάσμάτα τους (βαμβάκι, πολυεστέρας κ.ά) μπαίνουν στο πλυντήριο, καλό είναι να μη βάζετε σ’ αυτό καλοραμμένα σακάκια, παντελόνια και φούστες. Το ύφασμα μεταξύ εξωτερικού και φόρμας που διαθέτουν, και τους χαρίζει το άκαμπτο, σφικτό σχήμα τους, μπορεί να καταστραφεί αν έρθει σε επαφή με το νερό. Καλό είναι, λοιπόν, να απευθύνεστε στο καθαριστήριο για τα κουστούμια και όλα τα tailored κομμάτια της συλλογής σας.

3-Τα δερμάτινα (παπούτσια & ρούχα)
Αν τα sneakers σας είναι υφασμάτινα, έχετε τη δυνατότητα να τα πλύνετε στο πλυντήριο, όχι όμως αν είναι δερμάτινα, καθώς καταστρέφεται το δέρμα, ενώ υπάρχει περίπτωση να ξεκολλήσουν κάποια σημεία στα οποία χρησιμοποιείται ειδική κόλλα. Αν από την άλλη βάλετε δερμάτινα ρούχα στο πλυντήριο, το πιθανότερο είναι ότι το δέρμα θα καταστραφεί και θα ζαρώσει.

4- Μαλλί, κασμίρ, βελούδο και ρούχα με διακοσμητικά
Πάντα διαβάζετε τις οδηγίες πλύσης αν διαθέτετε ρούχα απ’ αυτά τα υφάσματα. Υπάρχουν υποκατηγορίες σ’ αυτά τα είδη που πλένονται, όμως τα περισσότερα μάλλινα και κασμιρένια ρούχα καλό θα ήταν να πλένονται στο χέρι.

Τα βελούδινα κομμάτια, τα sequin και όσα ρούχα έχουν πάνω κεντημένα στολίδια, θα πρέπει να τα πηγαίνετε στο καθαριστήριο.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γραβάτες είναι από μετάξι και η εσωτερική τους δομή μπορεί με το πλύσιμο στο πλυντήριο με χαλάσει και να χάσουν το σχήμα τους. Πλύσιμο στο χέρι ή καθαριστήριο είναι η καλύτερη λύση.

6-Μαξιλάρια με γέμιση αφρού
Αν δεν θέλετε η γέμιση από αφρό στα μαξιλάρια σας να γίνει …κομμάτια, τότε μην τα βάλετε στο πλυντήριο. Προτιμήστε να τα πλύνετε στο χέρι με χλιαρό νερό και απορρυπαντικό, με λίγο καλό «ζούληγμα» και καλό ξέβγαλμα.

7-Ρούχα με τρίχες από κατοικίδια
Αν και οι κουβέρτες, τα κρεβατάκια και τα ρούχα για κατοικίδια απαιτούν τακτικό πλύσιμο, δεν πρέπει να μπαίνουν στο πλυντήριο αν είναι καλυμμένα με τρίχες. Όπως οι τρίχες από τα μαλλιά μας μπορούν να βουλώσουν τους νιπτήρες και τα σιφώνια, έτσι και οι τρίχες των κατοικίδιων μπορούν να κάνουν ζημιά στους σωλήνες παροχής νερού του πλυντηρίου

Πριν, λοιπόν, τα βάλετε στο πλυντήριο, φροντίστε να απομακρύνετε τις τρίχες με μια βούρτσα.

8-Ρούχα που έχουν λεκέδες από εύφλεκτα υλικά
Αν ένα ρούχο είναι εντελώς λερωμένο με πετρέλαιο, βενζίνη, ελαιόλαδο, διαλυτικό χρωμάτων ή αλκοόλ, καλό θα ήταν πρώτα να το μουλιάσετε σε μία λεκάνη με νερό ή στη μπανιέρα, με ενισχυμένο απορρυπαντικό, και μετά να το βάλετε για να τα πλύνετε στο πλυντήριο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: