Η Ελλάδα θα διαχειριστεί περίπου 7,5 δισ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά τα επόμενα πέντε έως έξι χρόνια. Οι πόροι αυτοί θα προέλθουν από χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Απανθρακοποίησης για τα Νησιά, το Ταμείο Εκσυγχρονισμού (Modernization Fund) και το νέο Κοινωνικό Κλιματικό Ταμείο (Social Climate Fund).
Αυτό υποδηλώνει ότι η προσπάθεια για πράσινη μετάβαση μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης θα συνεχιστεί και μετά τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης. Από αυτό το ταμείο, έχουν κατευθυνθεί 6 δισ. ευρώ, ή το 20% του συνολικού ποσού, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), εκ των οποίων τα 3 δισ. ευρώ αφορούν ειδικά την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων κατοικιών και επιχειρήσεων.
Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γνωστοποίησε από τη Θεσσαλονίκη ότι έχουν ήδη «ανοίξει» επτά προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης. Αυτά τα προγράμματα, που ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο, διαθέτουν συνολικό προϋπολογισμό περίπου 1 δισ. ευρώ. Η ανακοίνωση αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της πράσινης μετάβασης και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων.
Πρόκειται για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ 2025», ύψους 434 εκατ. ευρώ, για το οποίο υποβλήθηκαν 40.000 αιτήσεις (περίπου το 18% αφορούσε την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας), το «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα» , προϋπολογισμού 223,4 εκατ. ευρώ (16.000 αιτήσεις στην Κεντρική Μακεδονία από το σύνολο των 75.000 πανελλαδικά), το «Πρόγραμμα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης ορεινών τουριστικών καταλυμάτων» (10 εκατ. ευρώ και 150 αιτήσεις από Κ.Μακεδονία), το «Συστήματα Αποθήκευσης στις Επιχειρήσεις», ύψους 153,7 εκατ. ευρώ, το «Προώθηση ενεργειακής απόδοσης στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης (40 εκατ. ευρώ), το «Πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών παιδικών σταθμών «Φοίβος» (12,4 εκατ. ευρώ) και το «Πρόγραμμα για την Ενεργειακή Αναβάθμιση Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων «Αθηνά» (37,2 εκατ. ευρώ).
ΑΠΕ-ΜΠΕ