8 παράξενα πράγματα που δεν ξέρουμε για τις μέλισσες…

Κοινοποίηση:
melisses_0

Σίγουρα γνωρίζετε ότι οι μέλισσες εκτός του ότι μας δίνουν το μέλι, βοηθούν και στην γονιμοποίηση των φυτών. Νέες επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν οτι οι μέλισσες έχουν την ικανότητα να εκτελούν πολύπλοκες διεργασίες που δεν θα φανταζόμασταν μέχρι σήμερα!

Οι μέλισσες είναι επιλεκτικοί καλοφαγάδες
Επιστήμονες από το Penn State University στις ΗΠΑ, διεξήγαγαν μια μελέτη στο εργαστήριο κατά την οποία έβαλαν μέλισσες σε κλωβούς που δεν περιείχαν ίχνη λουλουδιών. Αντί για λουλούδια, έδωσαν στις μέλισσες φρέσκια γύρη από διαφορετικά φυτά. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι οι μέλισσες προτιμούσαν τη γύρη με υψηλότερη αναλογία πρωτεΐνης-λιπιδίων.

Και οι μέλισσες πίνουν το… καφεδάκι τους
Πού βρίσκουν όμως την καφεΐνη οι μέλισσες; Προφανώς δεν αποτελεί έκπληξη ότι ένα από τα φυτά τα οποία επισκέπτονται για το… καφεδάκι τους είναι το καφεόδεντρο. Το νέκταρ του προσφέρει συγκέντρωση καφεΐνης αντίστοιχη με αυτή που περιέχεται σε μια κούπα στιγμιαίου καφέ, σημειώνουν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιουκάσλ στη Βρετανία στους οποίους ανήκει σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».
Ωστόσο και κάποια εσπεριδοειδή «σερβίρουν» καφεΐνη, αν και σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις – για παράδειγμα η ουσία περιέχεται στα άνθη της πορτοκαλιάς και του γκρέιπφρουτ.
Η καφεΐνη βοηθά τη μέλισσα να θυμάται ότι το άρωμα του συγκεκριμένου άνθους υπόσχεται μια άκρως νόστιμη… ανταμοιβή. Ετσι τα έντομα επιστρέφουν στα ίδια λουλούδια μεταφέροντας τη γύρη τους.

Οι Μέλισσες έχουν φτάσει ως το διάστημα!
Το 1984, η NASA μετέφερε μέλισσες στο διάστημα! Σε αντίθεση με μύγες και άλλα έντομα, η μέλισσα κατάφερε μέσα σε επτά ημέρες να προσαρμοστεί και να μάθει ξανά να πετάει σε συνθήκες μειωμένης βαρύτητας.

Την πρώτη ημέρα στο διάστημα, μερικές μέλισσες “επιχείρησαν να πετάξουν αλλά άρχισαν να χτυπάνε στα τοιχώματα”. Αυτό όμως ήταν μάλλον αναμενόμενο, δεδομένου ότι και οι άνθρωποι χτυπάνε στους τοίχους όταν βρίσκονται για πρώτη φορά σε περιβάλλον μειωμένης βαρύτητας. Με το τέλος της έβδομης ημέρας, οι μέλισσες έδειξαν πλήρη προσαρμογή στις συνθήκες μειωμένης βαρύτητας. Το πλήρωμα επεσήμανε ότι οι μέλισσες είχαν την ικανότητα να πετούν από το ένα μέρος στο άλλο, γεγονός που τεκμηριώνει την ικανότητα των μελισσών να μαθαίνουν.

Εξίσου εντυπωσιακό είναι το ότι οι μέλισσες έφτιαξαν κηρήθρα και η Βασίλισσα γέννησε περίπου 30 αυγά (αν και κανένα δεν εκκολάφθηκε επιτυχώς).

Μπορούν να εξαπατηθούν και να πέσουν θύματα σεξουαλικής παραπλάνησης!
Σεξουαλικά παραπλανητικές, οι ορχιδέες έλκουν πάνω τους για την δική τους αναπαραγωγή, αρσενικά έντομα ώστε να συνουσιαστούν.. Εάν ένα αρσενικό κάνει το λάθος και παραπλανηθεί τότε οι άκαρπες προσπάθειές του για ζευγάρωμα.. τελικά θα «γονιμοποιήσουν» την ορχιδέα. Μερικά λουλούδια ορχιδέας είναι τόσο ακαταμάχητα με τους άνδρες που τους κάνουν να μήν μπορούν να κρατηθούν με αποτέλεσμα να εκσπερματώνουν πάνω στο λουλούδι, αλλά ακόμη κι αν η οπτική απάτη είναι εξαιρετική, αυτό που πραγματικά οδηγεί το άγριο αρσενικό είναι το κοκτέιλ φερομόνης γυναικείου φύλου που μπορεί να μιμηθεί η ορχιδέα. (Έρευνα του Nicolas Vereecken και Florian Schiest από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, Ελβετία)

Άνθρωποι και μέλισσες μοιράζονται τα ίδια γονίδια κοινωνικότητας !
Προς έκπληξη όλων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σύνολο απο τα γονιδία που είναι υπεύθυνα για την εκδήλωση της φερομόνης συναγερμού στους εγκεφάλους των μελισσών, βρέθηκαν επίσης στα θηλαστικά συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων!
Η φερομόνη συναγερμού στις εργάτριες μέλισσες ενεργοποιείτε όταν η αποικία δέχεται απειλή πιθανόν απο κάποιο εξωτερικό εχθρό. Όταν οι μέλισσες επιτίθενται τσιμπώντας ένα ζώο, απελευθερώνουν μια φερμομόνη που προειδοποιεί τις υπόλοιπες να προετοιμαστούν για επίθεση. Άλλες φερομόνες απωθούν τους εχθρούς που πάνε να εισβάλουν στην κυψέλη.
Οι συγγραφείς Hui Liu, Gene G Robinson και ο Eric Jakobsson, πιστεύουν ότι αυτά τα γονίδια εμπλέκονται στην επεξεργασία των σημάτων επικοινωνίας και είναι υπεύθυνα για την κοινωνική τους συμπεριφορά.

Οι πιο οικονομικοί οικοδόμοι της φύσης.
Το 36 π.Χ. ο Μάρκος Τερέντιος Βάρρων υποστήριξε ότι οι κηρήθρες αποτελούν τις πιο πρακτικές δομές της φύσης. Σχεδόν 2000 χρόνια αργότερα ο Τόμας Χέιλς έγραψε 19 σελίδας μαθηματικών αποδείξεων που δείχνουν ότι απ όλες τις πιθανές δομές, οι κηρήθρες χρησιμοποιούν το ελάχιστο ποσοστό σε κερί απεικονίζοντας ένα τέλειο εξάγωνο.

Έχουν προσωπικότητες.
Ακόμη και στις κυψέλες υπάρχουν οι εργασιομανείς και οι κοπανατζήδες σαν τους κηφήνες. Ερευνητές απο το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις διαπίστωσαν άλλες μέλισσες να είναι πιο τολμηρές και άλλες λιγότερο. Μια μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι οι ταραγμένες μέλισσες μπορεί να είναι λίγο απαισιόδοξες, δείχνοντας σε κάποιο βαθμό ότι μπορούν να έχουν κάποια συναισθήματα.

Οι μέλισσες μπορούν να λύσουν περίπλοκα μαθηματικά προβλήματα
Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων από το Royal Hοlloway University στο Λονδίνο.
«Οι μέλισσες λύνουν το πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή κάθε μέρα. Επισκέπτονται λουλούδια σε διαφορετικές τοποθεσίες και επειδή χρειάζονται πολλή ενέργεια για να πετάξουν, βρίσκουν την πιο σύντομη διαδρομή», δήλωσε ο δρ. Nigel Raine, από το τμήμα βιολογίας του Royal Hοlloway University.
«Παρά τους μικροσκοπικούς τους εγκεφάλους οι μέλισσες έχουν εκπληκτική συμπεριφορά. Πρέπει να καταλάβουμε με ποιόν τρόπο λύνουν το πρόβλημα του περιοδεύοντος πωλητή χωρίς ηλεκτρονικό υπολογιστή», προσέθεσε ο δρ. Raine.
Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τεχνητά λουλούδια για να διαπιστώσουν αν οι μέλισσες τα «επισκέπτονται» με τη σειρά ή προσπαθούν να βρουν τη πιο σύντομη διαδρομή. Όπως αποδείχτηκε, οι μέλισσες υπολογίζουν τις αποστάσεις και επιλέγουν την πιο κοντινή διαδρομή ώστε να πετάξουν λιγότερο και να μην σπαταλήσουν πολύ ενέργεια.

Την επιμέλεια έκανε το : melissokomianet.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: