Η αυτοπεποίθηση, το αίσθημα εμπιστοσύνης ενός ατόμου στις ικανότητες και την κρίση του, είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο όχι μόνο για την ψυχολογική του ευεξία, αλλά και για τη σωματική υγεία του. Όμως η καλλιέργεια και η διατήρηση της αυτοπεποίθησης δεν είναι εύκολη υπόθεση, ιδιαίτερα στη μάχη της καθημερινότητας, όπου συχνά υπάρχουν λάθη και αποτυχίες.
Το να έχετε ένα υγιές επίπεδο αυτοπεποίθησης θα σας βοηθήσει να γίνετε πιο χαρούμενοι, αλλά και πιο επιτυχημένοι στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή. Ακολουθούν 8 συμβουλές από την ψυχοθεραπεύτρια Έιμι Μόριν, όπως τις παρουσίασε στο Very Mell Μind, για να ενισχύσετε την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας.
#1. Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους
Συγκρίνετε την εμφάνισή σας με τους ανθρώπους που ακολουθείτε στο Instagram; Ή ίσως συγκρίνετε τον μισθό σας με αυτόν που κερδίζει ο φίλος σας; Αν και είναι φυσιολογικό, η σύγκριση με τους άλλους δεν θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας. Μπορεί ακόμη και να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Έρευνες έχουν δείξει τον άμεσο συσχετισμό της σύγκρισης με τον φθόνο, και του φθόνου με τη χαμηλή αυτοπεποίθηση. Όταν μπαίνετε στη διαδικασία της σύγκρισης, φροντίστε να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι ο καθένας δίνει τον δικό του αγώνα στη ζωή. Εστιάστε στα δυνατά σας σημεία και τις επιτυχίες σας. Θα σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε στη δική σας ζωή αντί στις ζωές των άλλων.
#2. Βρεθείτε ανάμεσα σε θετικούς ανθρώπους
Αφιερώστε λίγο χρόνο και σκεφτείτε πώς σας κάνουν να νιώθετε οι φίλοι σας. Σας βοηθούν να ανεβείτε ψυχολογικά ή μήπως σας ρίχνουν; Σας κρίνουν συνεχώς ή σας αποδέχονται γι’ αυτό που είστε;
Τα άτομα με τα οποία περνάτε χρόνο μπορούν να επηρεάσουν τις σκέψεις και την ιδέα που έχετε για τον εαυτό σας, ίσως περισσότερο απ’ όσο φαντάζεστε. Επομένως, δώστε προσοχή στο πώς σας κάνουν να νιώθετε οι άνθρωποι που έχετε γύρω σας. Εάν αισθάνεστε άσχημα με τον εαυτό σας μετά τη συναναστροφή με κάποια συγκεκριμένα άτομα, ίσως είναι καιρός να τους πείτε «αντίο».
Να συναναστρέφεστε ανθρώπους που σας αγαπούν και θέλουν το καλύτερο για εσάς. Αναζητήστε αυτούς που είναι θετικοί και μπορούν να σας βοηθήσουν να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας.
#3. Φροντίστε το σώμα σας
Αυτή η συμβουλή βασίζεται στην ιδέα ότι είναι δύσκολο να αισθάνεστε καλά με τον εαυτό σας, εάν δεν συμπεριφέρεστε καλά στο σώμα σας. Όταν εξασκείτε τη φροντίδα του εαυτού σας, ξέρετε ότι κάνετε κάτι θετικό για το σώμα και το πνεύμα σας – και φυσικά θα αισθανθείτε πιο σίγουροι. Υγιεινή διατροφή, άσκηση, διαλογισμός, επαρκής ύπνος είναι μερικά κρίσιμα «κλειδιά» για την αυτοπεποίθησή σας. Όσο πιο υγιείς και γεμάτοι ενέργεια αισθάνεστε, τόσο καλύτερα νιώθετε και με τον εαυτό σας.
#4. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας
Η αυτοσυμπόνια σημαίνει το να συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας με καλοσύνη όταν κάνετε ένα λάθος, όταν αποτυγχάνετε ή βιώνετε μια κατάσταση οπισθοδρόμησης. Σας επιτρέπει να γίνετε πιο ευέλικτοι συναισθηματικά και να διαχειριστείτε καλύτερα μια δύσκολη κατάσταση. Αναγνωρίστε πως το να είστε ατελείς ή να υστερείτε μερικές φορές είναι μέρος του να είστε απλώς άνθρωποι. Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να φερθείτε με κατανόηση προς τον εαυτό σας.
#5. Αντιμετωπίστε τους φόβους σας
Σταματήστε να αναβάλλετε τα πράγματα μέχρι να νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χτίσετε την εμπιστοσύνη σας σε αυτές τις καταστάσεις είναι να αντιμετωπίσετε τους φόβους σας κατά μέτωπο, ιδιαίτερα αυτούς που πηγάζουν λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης. Αντιμετωπίστε το σαν ένα πείραμα που θα πρέπει να δείτε τι θα συμβεί.
Φυσικά είναι πιο εύκολο να το λέει κανείς παρά να το κάνει, ωστόσο ακόμη και κάποιες μικρές νίκες μπορούν να βοηθήσουν. Θεωρήστε το σαν ένα είδος θεραπείας μέσω της έκθεσης. Ακόμα και μια μικρή πρόοδος δεν παύει να είναι πρόοδος.
#6. Κάντε πράγματα στα οποία είστε καλοί
Τι συμβαίνει όταν κάνετε πράγματα στα οποία είστε καλοί; Η αυτοπεποίθησή σας αρχίζει να ανεβαίνει στα ύψη. Τα δυνατά σας σημεία γίνονται ακόμα δυνατότερα, κάτι που βοηθά στη βελτίωση της πίστης στον εαυτό σας. Αυτή η προσέγγιση έχει επίσης ένα ακόμα πλεονέκτημα: μπορεί να αυξήσει το επίπεδο της ικανοποίησής σας από τη ζωή.
Εάν είστε καλοί σε ένα συγκεκριμένο άθλημα, για παράδειγμα, φροντίστε να προπονείστε ή να παίζετε τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Εάν είστε καλοί σε μια συγκεκριμένη εργασία στη δουλειά, προσπαθήστε να την κάνετε πιο συχνά. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων σας θα σας βοηθήσει να χτίσετε την αυτοπεποίθησή σας.
#7. Μάθετε να λέτε «όχι»
Ενώ το να κάνετε πράγματα στα οποία είστε καλοί θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σας, είναι εξίσου σημαντικό να αναγνωρίζετε καταστάσεις που μπορούν να έχουν τον αντίθετο αποτέλεσμα. Ενδεχομένως έχετε παρατηρήσει πως η συμμετοχή σας σε κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα για τον εαυτό σας αντί για καλύτερα.
Μπορείτε να λέτε «όχι» σε δραστηριότητες που μειώνουν την αυτοπεποίθησή σας. Προφανώς η διαχείριση μιας κατάστασης που σας προκαλεί δυσφορία είναι μέρος της διαδικασίας της προσωπικής ανάπτυξης. Όμως δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να γνωρίζετε τα όριά σας και να τα τηρείτε. Αυτό σας βοηθάει να αισθάνεστε ψυχολογικά ασφαλείς και να νιώθετε περισσότερο έλεγχο, με αυτή την αίσθηση να συμβάλλει στην αυτοπεποίθησή σας.
Την επόμενη φορά που κάποιος σας προτείνει να κάνετε κάτι που θα προτιμούσατε να το αποφύγετε, αρνηθείτε ευγενικά. Δεν σημαίνει πως θα αποφεύγετε για πάντα αυτή τη δραστηριότητα, αλλά θα συμμετάσχετε σε αυτήν όταν νιώσετε ξανά αρκετά δυνατοί, χωρίς να πρέπει να πιέζετε και να πληγώνετε τον εαυτό σας.
#8. Θέστε ρεαλιστικούς στόχους
Η επιδίωξη των στόχων σας συχνά περιλαμβάνει την αποτυχία -και μάλιστα πολλές φορές- μέχρι να καταλάβετε τι λειτουργεί και τι όχι. Αυτό ενδεχομένως σας προκαλεί αμφιβολίες για τον εαυτό σας. Αναρωτιέστε εάν τελικά είστε ικανοί για να πετύχετε κάτι. Η απάντηση βρίσκεται στον καθορισμό ρεαλιστικών στόχων.
Ο καθορισμός υψηλών στόχων και η αποτυχία επίτευξής τους έχει διαπιστωθεί ότι βλάπτει τα επίπεδα αυτοπεποίθησης. Αντίθετα, οι ρεαλιστικοί στόχοι είναι επιτεύξιμοι. Και όσο περισσότερο πετυχαίνετε τους στόχους σας, τόσο ενισχύετε την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και στις ικανότητές σας.
ΓΕΝΙΚΆ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΤΕ
ΟΧΙ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ. ΠΡΟΣΕΥΧΗ ,ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ, ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΟΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ