Ήταν ίσως ο μεγαλύτερος σεισμός στην Ελλάδα του 20ου αιώνα. Το μέγεθός του έφτασε τα 7,5 Ρίχτερ. Σκότωσε 53 άτομα, σήκωσε τσουνάμι 25 μέτρων και ισοπέδωσε τη Σαντορίνη.
Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου 1956, όταν σεισμός 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ χτύπησε την Αμοργό. Ξημερώματα της επόμενης ημέρας (9 Ιουλίου 1956) στις 5:11 στην ίδια περιοχή καταγράφεται σεισμός 7,5 Ρίχτερ.
Ο σεισμός έπληξε κυρίως τη Σαντορίνη, όπου 53 κάτοικοι βρήκαν τραγικό θάνατο. Την ίδια ώρα, σπίτια και κτίρια υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές. Δημόσια κτίρια καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Εκτός από τη Σαντορίνη, σοβαρές βλάβες υπέστησαν τα νησιά Αμοργός, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ίος, Πάρος, Νάξος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος και Λειψοί.
Συνολικά, καταστράφηκαν 529 σπίτια, 1.482 έπαθαν σοβαρές βλάβες και 1.750 ελαφρές. Οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 100.
Το τσουνάμι των 25 μέτρων
Ο ισχυρός σεισμός συνοδεύτηκε από τσουνάμι 25 μέτρων στη νοτιοανατολική ακτή της Αμοργού, τα 20 μ. στη βορειοδυτική ακτή της Αστυπάλαιας, τα 10 μ. στη Φολέγανδρο.
Οι ζημιές που υπέστησαν τα σπίτια και τα δημόσια κτίρια του νησιού ήταν σοβαρότατες.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το τσουνάμι σκοτώθηκε μία γυναίκα στην Κάλυμνο. Το θαλάσσιο φαινόμενο, εξασθενημένο πλέον, έφτασε μέχρι την Καλαμάτα.
Η καταστροφή έβαλε σε νέες δοκιμασίες τον κρατικό μηχανισμό της χώρας, ο οποίος δεν είχε συνέλθει ακόμη από τους μεγάλους σεισμούς του 1953 στη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη.
Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής κήρυξε τη Σαντορίνη σε κατάσταση «τοπικής συμφοράς μεγάλης εκτάσεως» και επισκέφθηκε ο ίδιος την πληγείσα περιοχή στις 14 Ιουλίου.