9 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις καλύτερη διαχείριση των χρημάτων σου το 2020

Κοινοποίηση:
ΑΦΟΡ

Πρωτοχρονιά σημαίνει νέοι στόχοι, νέες προοπτικές και διάθεση να εξελισσόμαστε και ν’ αποκτούμε συνήθειες που βελτιώνουν την καθημερινή μας ζωή.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν κάθε μέσο νοικοκυριό είναι -ομολογουμένως- τα χρήματα και το καθημερινό budget. Με την οικονομική κρίση ν’ αποτελεί ακόμα σταθερή πραγματικότητα και να έχει χτυπήσει την πόρτα της πλειοψηφίας των σπιτιών σε όλον τον κόσμο, και μόνο η λέξη «αποταμίευση» φαντάζει σενάριο ταινίας.

Ωστόσο, πολλές φορές ξοδεύουμε χρήματα σε πράγματα που δε χρειαζόμαστε, χωρίς καν να συνειδητοποιούμε εκείνη τη στιγμή ότι θα μπορούσαμε να τα έχουμε βάλει στην άκρη για ένα μελλοντικό πρότζεκτ ή να τα επενδύσουμε σε κάτι πιο σημαντικό.

Πώς όμως μπορούμε να οργανώσουμε καλύτερα τα οικονομικά μας και να βάλουμε στην άκρη όσα μας επιτρέπει ο μισθός μας;

8+1 συμβουλές για καλύτερη διαχείριση χρημάτων

  • Θέσε ένα μηνιαίο budget για τα προσωπικά σου έξοδα και το σούπερ μάρκετ και προσπάθησε να μην το ξεπερνάς. Έτσι, θα έχεις ένα μπούσουλα που θα σε βοηθά να μην ξοδεύεις αλόγιστα.
  • Πήγαινε στο σούπερ μάρκετ με έτοιμη λίστα, ώστε να αποφεύγεις τις άσκοπες βόλτες στα ράφια, οι οποίες συνήθως οδηγούν στο να γεμίζουμε τα καλάθια με άχρηστα πράγματα. Επίσης, ειδικοί προτείνουν να πας με γεμάτο στομάχι, ώστε να αποφύγεις άσκοπες αγορές λόγω πείνας. Αγόραζε μόνο όσα πιστεύεις ότι θα καταναλωθούν, ώστε να μην πετάς τίποτα.
  • Απόφυγε τις ακριβές αυθόρμητες αγορές. Εντάξει, σίγουρα οι υπέροχες γόβες που είδες στη βιτρίνα ταιριάζουν με το skinny παντελόνι σου, αλλά σκέψου το για μερικές ώρες ακόμα. Άσε να περάσει ένα ολόκληρο βράδυ. Όταν ξυπνήσεις, ίσως να μην της θες τόσο πολύ πια και θα έχεις εξοικονομήσει τα χρήματα -τα οποία μπορείς να βάλεις στην άκρη! Οι ειδικοί το ονομάζουν κανόνας των 24 ωρών.
  • Μαγείρεψε περισσότερο και απόφυγε το ντελίβερι. Πέρα από το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο ξέρεις ακριβώς τι τρως, όταν πηγαίνεις τάπερ στη δουλειά και δεν παραγγέλνεις απ’ έξω, αυτόματα κερδίζεις χρήματα. Το ίδιο ισχύει και για τον καφέ. Φτιάξε καφέ στο γραφείο και μην αγοράζεις απ’ έξω.
  • Φρόντισε να πληρώνεις αμέσως τους λογαριασμούς σου. Βάλε σωστές προτεραιότητες. Ξεχρέωσε το ρεύμα σου και πλήρωσε τη δόση για τον υπολογιστή έγκαιρα, για να μην αυξηθούν οι τόκοι (αν μπορείς να πληρώνεις μετρητοίς, ακόμα καλύτερα). Μην αφήνεις τα χρέη σου να πολλαπλασιάζονται, όταν μπορείς να τα πληρώνεις στην ώρα τους, ώστε να μπορείς να κάνεις και σωστό προγραμματισμό.
  • Βάλε στόχους αποταμίευσης που μπορείς να πετύχεις, τουλάχιστον στην αρχή, συμβουλεύει το ιταλικό σάιτ Money.it. Για παράδειγμα, αντί για 100€, πες ότι θα εξοικονομήσεις 20€ αυτήν την εβδομάδα. Βλέποντας ότι μπορείς να τα καταφέρεις, δεν απογοητεύεσαι και θέτεις ακόμα πιο ψηλούς στόχους.
  • πορτοφόλι, γυαλιά ηλίου και αξεσουάρ
  • Κλείσε τη βρύση όταν πλένεις τα δόντια σου, σβήσε τα φώτα κάθε φορά που βγαίνεις από ένα δωμάτιο και γενικά σταμάτα να ξοδεύεις σε νερό και ενέργεια. Πέρα από το γεγονός ότι βλάπτεις το περιβάλλον, βλάπτεις και το πορτοφόλι σου.
  • Σκέψου αυτό που είσαι διατεθειμένη να ξοδέψεις σε ώρες εργασίας. Υπολόγισε πάνω-κάτω πόσα βγάζεις την ώρα και ύστερα σκέψου πόσες ώρες θα χρειαστεί να δουλέψεις για να βγάλεις αυτά που ξόδεψες σε ένα νέο παλτό που δε χρειαζόσουν. Θα «πονέσει» λίγο περισσότερο αν τα δώσεις στο ταμείο.
  • Αν πληρώνεις με κάρτα, καλό θα ήταν να επισκέπτεσαι τον online λογαριασμό σου, ώστε να υπολογίζεις τα έξοδά σου και να τσεκάρεις το υπόλοιπο. Καμιά φορά, η κάρτα μας δίνει την ψευδαίσθηση ότι δεν αδειάζει ποτέ, κάτι που προφανώς δεν ισχύει. Αν πληρώνεις μετρητά, κράτα τις αποδείξεις!
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: