9.000 τ.μ. ιστορίας: Τα μεγέθη του νέου Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

Κοινοποίηση:
Στιγμιότυπο οθόνης (15472)

Η Θεσσαλονίκη, μια πόλη που έχει βιώσει πολλές καταστροφές, ετοιμάζεται να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Η ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος αποτελεί μια πράξη δικαιοσύνης και μια υπόσχεση ότι το παρελθόν δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

 

Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ήταν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης για αιώνες. Η απόπειρα ολοκληρωτικής εξόντωσής της αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες της ιστορίας. Το Μουσείο θα αποτελέσει ένα μνημείο αφιερωμένο σε όσους έχασαν τη ζωή τους, αλλά και ένα κάλεσμα για συναδέλφωση και αλληλεγγύη.

Η κατασκευή του Μουσείου είναι ένα έργο μεγάλης σημασίας, που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της πόλης και θα την καταστήσει έναν διεθνή προορισμό για τους λάτρεις της ιστορίας και του πολιτισμού. Το Μουσείο θα προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία, που θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τις συνέπειες του μίσους και του φανατισμού.

Η κατασκευή του Μουσείου, που χρηματοδοτείται από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και άλλους φορείς, είναι ένα φιλόδοξο έργο που θα προσελκύσει επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Το Μουσείο θα διαθέτει εκθέματα, αρχεία και πολυμέσα που θα παρουσιάζουν την ιστορία της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, αλλά και τις συνέπειες του Ολοκαυτώματος.

Η κατασκευή του Μουσείου, που θα στεγάσει τα μαρτυρία της εβραϊκής κοινότητας της πόλης και θα αφηγηθεί την τραγωδία του Ολοκαυτώματος, προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Οι πρώτες εκσκαφές έχουν ολοκληρωθεί και οι εργασίες συνεχίζονται αμείωτες. Το Μουσείο, που θα έχει συνολική επιφάνεια περίπου 9.000 τετραγωνικών μέτρων, θα αποτελέσει ένα μνημείο αφιερωμένο σε όσους έχασαν τη ζωή τους, αλλά και ένα φάρο ελπίδας για το μέλλον

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, που είναι ο κύριος δωρητής του έργου, μαζί με τους δωρητές και την ένωση εταιρειών «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ – Σύμβουλοι Μηχανικοί» και Hill International σε ρόλο Project Manager και Τεχνικού Συμβούλου για την υλοποίηση του πρότζεκτ, εργάστηκαν εντατικά και συντονισμένα προκειμένου να ολοκληρωθεί βάσει χρονοδιαγράμματος η διαγωνιστική διαδικασία και η συμβασιοποίηση του αναδόχου, ώστε να εκκινήσει άμεσα η πρώτη φάση κατασκευής.

 

Ανάδοχος για την εκτέλεση των πρόδρομων εργασιών του έργου, οι οποίες αφορούν σε εργασίες εκσκαφών και αντιστηρίξεων και στην κατασκευή των πασσάλων θεμελίωσης, είναι η κοινοπραξία των εταιρειών ΓΕΩΕΡΕΥΝΑ – OFS και η διάρκεια υλοποίησής του είναι 7 μήνες. Ο ανάδοχος εγκαταστάθηκε και ολοκλήρωσε τις εργασίες οργάνωσης του εργοταξίου (απαιτούμενες αδειοδοτήσεις, εγκατάσταση εργοταξιακής περίφραξης, πινακίδας Έργου, εργοταξιακών οικίσκων, σύνδεση με δίκτυα ΟΚΩ, κ.λπ.) και συνεχίζει με εργασίες εκσκαφών και κατασκευής πασσάλων για την δημιουργία διαφράγματος. Την εκπόνηση της Αρχιτεκτονικής μελέτης συνυπογράφουν τα αρχιτεκτονικά γραφεία Efrat Kowalsky Architects από το Ισραήλ, Heide von Beckerath από τη Γερμανία και Π. Μακρίδης & Συνεργάτες Α.Ε. από την Θεσσαλονίκη.

Το Μουσείο έχει σχεδιαστεί ως ένα περίοπτο μνημείο με έμπνευση από τα οκταγωνικά μνημεία της Θεσσαλονίκης, το οποίο κατά την διάρκεια της νύχτας θα διαχέει φως από μέσα προς τα έξω, μεταμορφώνοντας το κτίριο σε έναν ζωντανό καμβά, που μιμείται τον φωτισμό των φάρων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Για την ιστορία κύριοι οι πρώτοι που έγιναν σαπούνια ήταν οι Έλληνες του Πόντου . Τα κοκαλακια των προγόνων μου τα έστελνε ο ντονμες Ατατούρκ στην “πολιτισμένη” Μασσαλία…
    Ας κάνουμε λοιπόν ένα μνημείο και για αυτούς .

Comments are closed.