Σε επιθετικές και ουσιαστικές ως προς το αποτέλεσμα ρυθμίσεις «κόκκινων» καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων προχωρούν η μια μετά την άλλη οι ελληνικές τράπεζες, με στόχο αφενός να μειώσουν το βουνό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφετέρου να δώσουν οριστικές λύσεις στους δανειολήπτες ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα.
Το χορό της νέας γενιάς ρυθμίσεων που περιέχουν κούρεμα οφειλών έως και 80% στα καταναλωτικά δάνεια και έως 50% στα στεγαστικά, υπό όρους και προϋποθέσεις βέβαια, έχουν ανοίξει η Εθνική και η Πειραιώς, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν η Alpha Bank και η Eurobank. Το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων καταναλωτικών εξυπηρετούμενων δανείων, ανέρχονται στα 41,9 δισ. εκ των οποίων τα 27,5 δισ. αφορούν στεγαστικά και τα 14,4 δισ. ευρώ καταναλωτικά.
Πως θα γίνεται το “κούρεμα”
Συγκεκριμένα, με περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια θα προσδιορίζεται το ποσοστό της διαγραφής για «κόκκινα» χρέη από κάρτες, υπεραναλήψεις και καταναλωτικά δάνεια.
Για τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια η ρύθμιση προβλέπει επιμήκυνση έως τα 40 χρόνια και μείωση του επιτοκίου. Όσον αφορά μεγάλα δάνεια αγοράς κατοικίας, άνω των 300.000 ευρώ, οι τράπεζες θα καλέσουν τους οφειλέτες να παραδώσουν εθελοντικά το ακίνητο τους για να διαγραφεί υπό όρους το χρέος τους.
900 κατασχέσεις την ημέρα για χρέη στην εφορία
Την ίδια ώρα, με κατασχέσεις μισθών, πλειστηριασμούς και δεσμεύσεις λογαριασμών απαντά η φορολογική διοίκηση στα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν δημιουργηθεί στο α’ εξάμηνο του έτους και τα οποία ανέρχονται σε 5,47 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε καθημερινή βάση διενεργούνται 900 κατασχέσεις με στόχο να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Δημοσίου.