AΠΟΦΑΣΗ – ΣΟΚ! Έρχεται μεγάλο φακέλωμα: Οι ατομικοί φάκελοι υγείας 10 εκατ. ασφαλισμένων σε ανώνυμη εταιρεία

Κοινοποίηση:
eopyyeopyy

Η απόφαση του υπουργείου Υγείας να περάσει τους Ατομικούς Ηλεκτρονικούς Φακέλους Υγείας των 10 εκατ. ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ, μια ανώνυμη εταιρεία που ελέγχεται από την κυβέρνηση, έχει προκαλέσει πάμπολλες αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, δημιουργεί πολλά ερωτηματικά το άρθρο 84 του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, καθώς πολύ ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών της χώρας περνούν στην ΗΔΙΚΑ. Δηλαδή μεταφέρονται από τον ΕΟΠΥΥ που είναι Οργανισμός, σε μια ανώνυμη εταιρεία. Η ΗΔΙΚΑ είναι η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης και ελέγχεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. Η συγκεκριμένη εταιρεία μπορεί να έχει δημόσιο χαρακτήρα, αλλά συνεργάζεται με ιδιωτικές εταιρείες πληροφορικής.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι, το άρθρο 84 αναφέρει ότι η επεξεργασία των δεδομένων δεν επιτρέπεται για άλλους σκοπούς πλην των οριζομένων, όπως για παράδειγμα στατιστικές ή επιδημιολογικές αναλύσεις από τρίτους «όπως, εργοδότες ή ασφαλιστικές εταιρείες και τράπεζες». Πώς όμως ακόμα και έτσι διασφαλίζεται ο τρόπος που θα διατίθενται από την ΗΔΙΚΑ;

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ, η μεταφορά των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των πολιτών δεν προστατεύεται και δεν διασφαλίζεται με κανέναν τρόπο. Τις ίδιες σοβαρές αντιρρήσεις φέρεται να έχει διατυπώσει αρμοδίως και ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ.Βασίλης Πλαγιανάκος, ο οποίος πριν καλά καλά αναλάβει βρέθηκε αντιμέτωπος με μείζονες αλλαγές στον Οργανισμό -αλλαγές βεβαίως που όπως υποστηρίζουν κάποιοι γνώριζε ότι θα έρθουν ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, κ. Σωτήρης Μπερσίμης, επιλέγοντας τελικά να τις παρακολουθήσει ως πρώην επικεφαλής και από απόσταση.

Οι εργαζόμενοι βεβαίως εμφανίζονται ανήσυχοι όχι μόνο για την ουσία της μεταφοράς των ψηφιακών δεδομένων στην ΗΔΙΚΑ -η οποία σημειωτέον διαχειρίζεται τα δεδομένα της και τα εργαλειοποιεί σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες πληροφορικής- αλλά και για τις τυχόν επιπτώσεις που θα έχει αυτό στις διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ και στις θέσεις εργασίας του Οργανισμού.

Επίσης, έχουν διατυπωθεί ενστάσεις και από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Πληροφορική Υγείας που επισημαίνει σε επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι «ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΑΗΦΥ) θα πρέπει να είναι με τέτοιο τρόπο αρχιτεκτονικά σχεδιασμένος ως δημόσια υπηρεσία ώστε να διευκολύνει τους λειτουργούς Υγείας για την άμεση υιοθέτηση του, χρήση του και ενεργοποίηση του. Ομοίως οι Πολίτες θα πρέπει να μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτόν μέσω εφαρμογών που ήδη χρησιμοποιούν ή θα χρησιμοποιήσουν στο μέλλον. Αυτά θα πρέπει να υλοποιηθούν με πλήρεις προδιαγραφές ασφάλειας στη πρόσβαση η οποία να διασφαλίζει τόσο τους πολίτες όσο και τους επαγγελματίες υγείας. Τα ανωτέρω, δεν τα καλύπτει ο νόμος και θεωρούμε πως είναι σημαντική παράλειψη».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: