«AΔΕΙΑΖΕΙ» τον Παπακωνσταντίνου ο Καπελέρης: Ποτέ δεν πήρα εντολή για έρευνα της λίστας Λαγκάρντ!

Κοινοποίηση:
kapele-thumb-large

Με την εξέταση του άλλοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννη Καπελέρη, συνεχίζεται η δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο κ. Καπελέρης που είχε αρχικά κατηγορηθεί για την υπόθεση απαλλάχθηκε αμετάκλητα με απόφαση των αρμοδίων δικαστικών αρχών.

Ο μάρτυρας, απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου Νίκου Πάσσου, για το αν ο κατηγορούμενος είχε πρόθεση να σταματήσει την έρευνα για τους καταθέτες της λίστας, απάντησε: «Όχι. Εναγωνίως προσπαθούσε για τη διενέργεια των ελέγχων και την αύξηση των εσόδων. Στήριζε την υπηρεσία και είχαμε πολύ καλή συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά ο μαρτυράς.

Ωστόσο ο κ. Καπελέρης επισήμανε ότι ποτέ δεν πήρε τη λίστα στα χέρια του, όπως σημειώνει η kathimerini.gr. Ο πρώην υπουργός, όπως είπε, του έδωσε σε μια κόλλα χαρτί δέκα ονόματα με μεγάλα ποσά καταθέσεων στη λίστα, ζητώντας να ελέγξει το φορολογικό τους προφίλ.

Ο μάρτυρας πρόσθεσε ότι γυρνώντας στο γραφείο του, έδωσε στη γραμματέα του τα ονόματα για να κάνει μία προεργασία και ο ίδιος στη συνέχεια ήλεγξε το φορολογικό προφίλ των καταθετών και διαπίστωσε ότι ήταν δυσανάλογα τα αναφερόμενα ποσά.

Ποτέ όμως, όπως είπε, δεν του δόθηκε επίσημη εντολή για τη διενέργεια έρευνας, αν και εκείνος ανακοίνωσε τα αποτέλεσμα του ελέγχου που διενήργησε για τα δέκα ονόματα στον τότε υπουργό Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός, είπε ο κ. Καπελέρης, «ήταν σύμφωνος ότι έπρεπε να προχωρήσουμε σε έρευνα, όπως φάνηκε από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα».

O μάρτυρας δέχθηκε δεκάδες ερωτήσεις από τον αρεοπαγίτη Κων. Τσόλα για το τι έγινε στη σύσκεψη για τον έλεγχο της λίστας Λαγκάρντ και γιατί δεν δόθηκε αμέσως εντολή για διενέργεια ελέγχου στους καταθέτες της λίστας.

Είστε επικεφαλής του ΣΔΟΕ κύριε ρώτησε ο αρεοπαγίτης, για να συνεχίσει. Τί προτείνατε για τον έλεγχο της λίστας;

Καπελέρης: Ο κ. Μπάνος, νομικός σύμβουλος, πρότεινε ειδικά κλιμάκια. Προσωπικά μετείχα στη σύσκεψη για να μεταφέρω την αναγκαιότητα για ελέγχους και να λάβω εντολές για οποιοδήποτε έλεγχο.

Αρεοπαγίτης Τσόλας: Αν είχε ξεκινήσει από τότε, επί των ημερών σας, ο έλεγχος μπορεί να είχαμε τελειώσει σήμερα. Ακόμα με αυτή τη λίστα. Τί γίνεται; Τι έκαναν τα άλλα κράτη;

Kαπελέρης: Οι έλεγχοι δεν είναι απλή υπόθεση. Αλλά μπορεί αν ξεκινούσαν οι έρευνες εγκαίρως να είχαμε τελειώσει…

Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου: Δεν ελλοχεύει ο κίνδυνος, όσο η λίστα δεν είχε τεθεί σε έρευνα να πάρουν τις καταθέσεις τους όσοι ήταν μέσα στη λίστα και να τα πάνε αλλού για παράδειγμα στις Παρθένους Νήσους και να ψάχνουμε;

Kαπελέρης: Προσωπικά δεν πήρα τη λίστα. Πήρα μόνον τα δέκα ονόματα. Υπέστην διωγμούς και διώξεις για τις οποίες απηλλάγην. Πέρασα δύσκολα. Χωρίς λόγο.

Aναπληρωτής εισαγγελέας Γεώργιος Μπόμπολης: Γιατί ο υπουργός δεν έδωσε σε σας τη λίστα για έλεγχο, ενώ το έκανε με τον κ. Διώτη;

Καπελέρης: Δεν μπορώ να ξέρω, σας είπα όμως ότι στο υπουργείο και ο ίδιος ο υπουργός, όλοι διαπνέονταν από την αγωνία για να προχωρήσουν οι έλεγχοι και να εισπραχθούν έσοδα.

Κατάθεση του Ηλία Πλασκοβίτη, γενικού γραμματέα επί υπουργείας Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Ο κ. Πλασκοβίτης αναφέρθηκε στην έλευση της λίστας και στις συνεννοήσεις που έκανε ο ίδιος με τις αρμόδιες αρχές της Γαλλίας για να φθάσουν στην Αθήνα τα στοιχεία της λίστας, κατόπιν των συνεννοήσεων που είχε κάνει για το θέμα με τον Γάλλο ομόλογό του ο τότε υπουργός Οικονομικών.

«Επικοινώνησα τηλεφωνικά, είπε ο μάρτυρας, με στέλεχος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών για την άφιξη της λίστας. Του είπα να τα δώσει στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι και εμείς θα βρούμε τρόπο να τα πάρουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στις επικοινωνίες που είχε με τον Έλληνα πρέσβη μας ,τότε, στο Παρίσι, Κων. Χαλαστάνη για την αποστολή των στοιχείων της λίστας.

Πρόεδρος: Μιλήσατε με τον πρέσβη για το ποιά μορφή θα έφθανε στη χώρα μας η λίστα;

Πλασκοβίτης: Δεν θυμάμαι αν είπαμε πως θα έφθανε, αν θα έφθανε με CD η με άλλο τρόπο. Λίγες ημέρες αργότερα, από την γραμματέα του Γ. Παπακωνσταντίνου Χρύσα Χατζή, έμαθα ότι έφθασε η λίστα. Να σας πω και κάτι ακόμα. Στις συνεννοήσεις μου με τους Γάλλους μας είπαν, «θα σας τα δώσουμε αλλά προσέξτε μην μας εκθέσετε στους Ελβετούς».

Ο κ. Πλασκοβίτης αναφέρθηκε επίσης στη πολυσυζητημένη σύσκεψη στο υπουργείο με πρωτοβουλία Παπακωνσταντίνου, για το δέον γενέσθαι με τη λίστα που είχε φθάσει από την Γαλλία.

Εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου: Μήπως η ύπαρξη των συγγενικών του προσώπων στη λίστα τον παρέλυσε και την άφησε ανενεργή για μήνες ενώ γενικά ήταν φανατικός κατά της φοροδιαφυγής;

Πλασκοβίτης: Μου ζητάτε δίκη προθέσεων…

Στη συνέχεια, ο Ηλίας Πλασκοβίτης ,απαντώντας σε σωρεία ερωτήσεων όλων των παραγόντων της δίκης, χαρακτήρισε χρήσιμο εργαλείο για στοχευόμενους φορολογικούς ελέγχους την λίστα Λαγκάρντ. Ακόμη, πρόσθεσε πως κατά την άποψη του, το ΣΔΟΕ μπορούσε να προχωρήσει στον έλεγχο της λίστας, αφού με ένα απλό ανώνυμο τηλεφώνημα το ΣΔΟΕ μπορεί να ξεκινήσει ερευνά.

Εισαγγελέας: Πως σας φαίνεται ότι χάθηκε το cd που έκανε τόσο κόπο η κυβέρνηση να το φέρει; Είναι προς τιμήν μας ;

Μάρτυρας: Σίγουρα δεν είναι προς τιμή μας. Δεν ξέρω, αν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος, αλλά δεν αποτελεί τιμή για τη χώρα μας ότι χάθηκε το πρωτότυπο της λίστας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: