AΠΟΚΑΛΥΨΗ : Αποδεσμεύεται η περιουσία του Π. Κυριακίδη – Επιστρέφει στην Ελλάδα ο καταζητούμενος επιχειρηματίας;

Κοινοποίηση:
Kiriakidis-Petros-332x230

Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου για έναν από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση Proton Bank εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην επανεμφάνιση του φυγόδικου επιχειρηματία…Στην επανεμφάνιση του φυγόδικου επιχειρηματία Πέτρου Κυριακίδη αναμένεται να οδηγήσει μια «χαριστική» απόφαση. Η σημαντική δικαστική εξέλιξη ως προς τον Π. Κυριακίδη, έναν από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση των «θαλασσοδανείων» της τράπεζας Proton Bank, ολοκληρώνεται εντός των επόμενων ημερών με την κατάθεση εγγυητικής επιστολής στη γραμματεία του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, βάσει της οποίας και θα αποδεσμευτεί η κατασχεθείσα κινητή και ακίνητη περιουσία του εκδότη.

Η εξέλιξη, που πιθανολογείται ότι θα οδηγήσει και στην επιστροφή του καταζητούμενου επιχειρηματία στη χώρα, σημειώθηκε πριν από περίπου έναν μήνα, όταν εξεδόθη η υπ’ αριθμόν 73/2014 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, η οποία έκανε δεκτή την αίτηση του Π. Κυριακίδη να αντικατασταθεί η συντηρητική κατάσχεση από την πλευρά της τράπεζας με την καταβολή από τον ίδιο εγγυητικής ύψους 50.000.000 ευρώ, με την οποία θα καλυπτόταν το σύνολο των απαιτήσεων της τράπεζας, δηλαδή το κεφάλαιο και οι τόκοι του.

 Το χρονικό

Η αίτηση του επιχειρηματία για την παύση της συντηρητικής κατάσχεσης της περιουσίας του, είχε κατατεθεί στις 12 Φεβρουαρίου 2012, καθώς με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρεται στα δικόγραφα, του «στερούν τη διακίνηση κεφαλαίων μου για την εκπλήρωση τρεχουσών, βασικών υποχρεώσεων των νομίμως λειτουργουσών επιχειρήσεών μου, όπως πληρωμή εργαζομένων, πληρωμή φόρων, πληρωμή ασφαλιστικών υποχρεώσεών μου, πληρωμή προμηθευτών μου».

Στις 17 Φεβρουαρίου 2012 η αρμόδια της διεύθυνσης της νομικής υπηρεσίας της Proton ενημέρωσε την πλευρά Κυριακίδη ότι η τράπεζα αρνείται την τραπεζική εγγύηση κι έτσι ο επιχειρηματίας προσέφυγε δικαστικά για το θέμα. Το Μονομελές Πρωτοδικείο «κήρυξε εαυτό καθ’ ύλην αναρμόδιο», οπότε η αίτηση συζητήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2014 από το Πολυμελές Πρωτοδικείο. Στις 8 Απριλίου το δικαστήριο δημοσίευσε την ανωτέρω απόφασή του, η οποία και δίνει το δικαίωμα στον Πέτρο Κυριακίδη να αποδεσμεύσει την κινητή και ακίνητη περιουσία του με την κατάθεση εγγυητικής επιστολής η οποία θα πληρωθεί εφόσον η Proton κερδίσει δικαστικά την υπόθεση.

Όπως διαβάζουμε στο efsyn.gr, αν η τράπεζα είχε δεχθεί την αρχική αίτηση, όπως υποστήριξε η πλευρά Κυριακίδη, δεν θα υπήρχε ζημιά για την Proton και η υπόθεση δεν θα είχε πάρει την τροπή που πήρε, αφού «λόγω της πλήρους κάλυψης των δανείων, δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί ούτε η απάτη ούτε η υπεξαίρεση, και η διαφορά με την τράπεζα θα ήταν μόνον αστικής φύσης».

 Παράγοντας-κλειδί

Κρίσιμος παράγοντας που οδήγησε στην απόφαση θεωρείται επίσης από την πλευρά του επιχειρηματία το ότι, μέχρι να μπλοκαριστούν οι λογαριασμοί του, όλα τα δάνεια εξυπηρετούνταν κανονικά και ότι ήδη είχαν δεσμευτεί 15.000.000 ευρώ, αλλά και το ότι μετά τη δέσμευση των ακινήτων οι εγκαταστάσεις του οργανωμένου θερμοκηπίου και συσκευαστηρίου βιολογικών προϊόντων στην Ηλεία έχουν εγκαταλειφθεί, με συνέπεια να λεηλατηθούν.

Η απόφαση όριζε ότι η εγγυητική επιστολή των 50.000.000 ευρώ θα έπρεπε να κατατεθεί στη γραμματεία του Πολυμελούς Πρωτοδικείου εντός 30 ημερών και -όπως αναφέρει η πλευρά Κυριακίδη- έως την ερχόμενη Παρασκευή η απαίτηση του δικαστηρίου θα ικανοποιηθεί, καθώς ήδη έχει εξασφαλίσει την έκδοσή της. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, η απόφαση «σηματοδοτεί και τη σταδιακή επαναφορά» του επιχειρηματία στο προσκήνιο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην επικεφαλής της «ΝΕΠ Α.Ε.» παραμένει φυγόδικος από τις 14 Δεκεμβρίου 2012, οπότε συνελήφθη ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, ενώ καταζητούμενος με ένταλμα σύλληψης είναι και ο γιος του Γιώργος. Ο τρόπος διαφυγής του Πέτρου Κυριακίδη παραμένει ακόμη και σήμερα άγνωστος, αν και δημοσιεύματα τον έφεραν να επιβιβάζεται σε ιδιωτικό αεροσκάφος μεταμφιεσμένος σε ιερέα και να φτάνει σε χώρα του εξωτερικού…

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Όλοι οι ανακριτικοί υπάλληλοι, Εισαγγελείς και Εποπτικά όργανα της Τράπεζας της Ελλάδος και του Υπουργείου Οικονομικών, και οι λοιποί αρμόδιοι φορείς (ΣΔΟΕ, Οικονομική Αστυνομία κλπ) οφείλουν να κινητοποιήσουν άμεσα την ποινική δίωξη εναντίον αυτών που αρνήθηκαν την πλήρη κάλυψη των δανειακών απαιτήσεων της PROTONπρος τον Κυριακίδη. Εμείς οι εργαζόμενοι που βρεθήκαμε χωρίς δουλειές και σε κατάσταση πλήρους ένδειας λόγω των ραγδαίων αρνητικών επιπτώσεων από τις διώξεις και κυρίως λόγω του μπλοκαρίσματος κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας του Κυριακίδη, ζητάμε –ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να κινηθεί άμεσα η αρμόδια Εισαγγελία ασκώντας ποινικές διώξεις σ’ αυτούς που αρνήθηκαν την εγγυητική επιστολή 27 ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ (Φεβρουάριος του 2012).
    Το παρόν θα το κοινοποιήσουμε και στην ΤΡΟΪΚΑ η οποία εποπτεύει στην ουσία τη διαχείριση των χρημάτων του Ελληνικού λαού

Comments are closed.