Aπό τον λοχαγό Κρέστα του “Άγνωστου Πόλεμου” μέχρι τον αδέκαστο ανακριτή που γαζώνεται από τη Μαφία του παρακράτους. Χ. Δακτυλίδης, ένας από τους τελευταίους μεγάλους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου

Κοινοποίηση:
1

Ο Χρήστος Δαχτυλίδης είναι ταλαντούχος και εκλεκτικός ηθοποιός, με παιδεία και πολλές και καλές παρουσίες τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση.

Γεννήθηκε στη Σπάρτη και σπούδασε υποκριτική στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, με τον οποίο συνεργάστηκε για αρκετά χρόνια σε πολλές παραστάσεις. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με αρκετούς θιάσους του ελεύθερου θεάτρου ως το 1982 που συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο στο έργο του Σαίξπηρ «Οθέλλος». Από τότε και ως το 1993 έπαιξε σε 15 εκλεκτές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1960 στην ταινία «Δυο Χιλιάδες Ναύτες και ένα Κορίτσι» του Γρ. Γρηγορίου, και στη «Χιονάτη και τα 7 Γεροντοπαλίκαρα» σε σενάριο και σκηνοθεσία Ιακ. Καμπανέλλη, για να ακολουθήσουν αρκετές άλλες ταινίες. Το 1966 ξεκίνησε η συνεργασία του με τη Φίνος Φιλμ στην ταινία «Κοινωνία Ώρα Μηδέν» του Ντίνου Δημόπουλου, και συνεχίστηκε ως το 1973 σε άλλες δέκα ταινίες, με τελευταία την ταινία «Θέμα Συνειδήσεως», του Πέτρου Λύκα, η οποία ήταν και η τελευταία του κινηματογραφική ταινία, με εξαίρεση το  «Θερμοκήπιο» του Βαγγέλη Σερντάρη, που γυρίστηκε το 1985.

Από τότε ασχολήθηκε περισσότερο με το θέατρο αλλά και με την τηλεόραση. Πρώτη τηλεοπτική συμμετοχή του ήταν στον «Αγνωστο Πόλεμο» το 1971 και συνέχισε να συμμετέχει σε πολλές και εκλεκτές σειρές όπως δειγματοληπτικά θα αναφέρουμε: «Εν τούτω νίκα» (ΥΕΝΕΔ 1973), «Ρόκκος Χοϊδάς» (ΕΡΤ 1982), «Οι Δεσμώτες» (ΥΕΝΕΔ 1982), «Το Μινόρε της αυγής» (ΕΡΤ 1983), «Ελισάβετ Μαρτινέγκου» (ΕΤ2 1987) «Βαμμένα Κόκκινα Μαλλιά» (ΑΝΤ1 1992), «Ποτέ δεν είναι αργά» (ΑΝΤ 2000) και πολλές άλλες. Επίσης έπαιξε σε περισσότερες από δέκα θεατρικές παραστάσεις στην τηλεόραση της ΕΡΤ σε έργα σπουδαίων θεατρικών συγγραφέων.

Το 2011 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Άγκυρα» το μυθιστόρημα του με τίτλο «Γλυκιά-ξινή ζωή, αβάστακτη».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.