Aυτό που όλοι αναρωτιόμαστε: Πως θα επιδράσει το ελληνικό καλοκαίρι στον κορωνοϊό!

Κοινοποίηση:
ellada-thermokrasia-710x401

Το κλιματικό περιβάλλον, θερμοκρασία και υγρασία αποδεικνύονται καθοριστικά για την «δύναμη» της μεταδοτικότητας του κορωνοϊού. Η ιατρική και ερευνητική κοινότητα μελετούν τον ιό, όμως ακόμα δεν μπορούν να καταλήξουν σε κάποια σαφή συμπεράσματα για κάποιες κρίσιμες λεπτομέρειες της συμπεριφοράς του.

Μια από αυτές που θα κρίνει εν πολλοίς τι θα συμβεί (και) στη χώρα μας το καλοκαίρι έχει να κάνει με τη συμπεριφορά του ιού σε υψηλές θερμοκρασίες.

Ο κορωνοϊός είναι ακόμα ένας μεγάλος άγνωστος για την επιστήμη. Η ιατρική και ερευνητική κοινότητα μελετούν τον ιό, όμως ακόμα δεν μπορούν να καταλήξουν σε κάποια σαφή συμπεράσματα για κάποιες κρίσιμες λεπτομέρειες της συμπεριφοράς του.

Μια από αυτές που θα κρίνει εν πολλοίς τι θα συμβεί (και) στη χώρα μας το καλοκαίρι έχει να κάνει με τη συμπεριφορά του ιού σε υψηλές θερμοκρασίες.

Οι επιστήμονες δεν έχουν κάποια ένδειξη για το αν το καλοκαίρι θα αναχαιτιστεί η εξάπλωσή του όπως συμβαίνει με τον ιό της γρίπης για παράδειγμα, όμως σίγουρα μια εικόνα από τα… προσεχώς μας δίνει η αντίδραση του κορωνοϊού στις χώρες όπου η μέση θερμοκρασία είναι άνω των 27 βαθμών Κελσίου.

Η γενική εικόνα είναι ότι και στις 6 χώρες η κατάσταση είναι τουλάχιστον διαχειρίσιμη και η εξάπλωση του ιού άκρως ελεγχόμενη.

Δείτε αναλυτικά τα νούμερα τους:

Στο Μάλι που η μέση θερμοκρασία είναι 28.25 βαθμοί τα κρούσματα είναι μόλις 4, χωρίς να υπάρχει κάποιος θάνατος.

Στις Μαλδίβες με μέση θερμοκρασία 27.65 τα κρούσματα είναι 13 και οι θάνατοι 0.

Η Μπουρκίνα Φάσο με μέση θερμοκρασία 28.25 έχει 152 κρούσματα, και 4 θανάτους (με πληθυσμό 20,107,509).

Το Κατάρ με μέση θερμοκρασία 27.15 έχει 537 κρούσματα, χωρίς κανέναν νεκρό.

Οι Σεϋχέλλες με μέση θερμοκρασία 27.15 βαθμούς έχει 7 κρούσματα και κανέναν θάνατο.

Η Σενεγάλη, τέλος, με πληθυσμό μεγαλύτερο από εκείνον της χώρας μας (15,854,323) και μέση θερμοκρασία 27.85, βαθμούς έχει 105 κρούσματα και 0 θανάτους.

Η Ελένη Γιαμαρέλλου, λοιμωξιολόγος, μότιμη καθηγήτρια παθολογίας στο ΕΚΠΑ είναι σαφής:

«Η θερμοκρασία θα βοηθήσει. Οι μέχρι τώρα κοροναϊοί δεν άντεχαν στις υψηλές θερμοκρασίες, είναι μόνο τον χειμώνα.

Σε αυτό το πλαίσιο εξήγησε πως «υπάρχει μια εργασία, της οποίας τα αποτελέσματα είναι αισιόδοξα. Έκαναν μια προσομοίωση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ιαπωνίας, βρέθηκε ότι αν η θερμοκρασία του Μαρτίου ανέβει 1 βαθμό και η υγρασία 1%, τότε η μετάδοση του ιού μειώνεται στο 45%».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Το ιδιο και στο Βιετναμ. Εχει 30 βαθμους θερμοκρασια, πολλά κρούσματα και μηδέν νεκρούς. Σε αντίθεση με το Βόρειο Βιετνάμ που μετράει νεκρούς λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών. Οπότε η Ελλαδάρα περιμένει τα 30αρια του Μαιου. ”Πως σταμάτησαν την πανδημία Κορωνοϊού στο Βιετνάμ” …
    https://youtu.be/sK6LWA8Hh4s

Comments are closed.