Τα πρώτα χρόνια της κρίσης οι εικόνες των αναξιοπαθούντων που έψαχναν στα σκουπίδια για κάτι φαγώσιμο προκαλούσαν το κοινό αίσθημα και στάθηκαν η αφορμή για να ξεκινήσουν πρωτοβουλίες όπως ο επιτυχημένος «τοίχος της καλοσύνης» ή οι διάφορες κοινωνικές δομές και τα αντίστοιχα προγράμματα από την πολιτεία.
Με το πέρασμα των χρόνων, την εμφάνισή τους έκαναν και οι ρακοσυλλέκτες που αναζητούσαν στους κάδους των απορριμμάτων «θησαυρούς» που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν παντοιοτρόπως.
Σήμερα, ωστόσο, σε μια εποχή που οι εκάστοτε κυβερνήσεις ισχυρίζονται ότι η οικονομική κρίση αποτελεί παρελθόν για τη χώρα και ότι βρισκόμαστε ήδη σε τροχιά ανασύνταξης, εικόνες σαν κι αυτή που κατέγραψε ο φακός του cretapost, φανερώνουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Ο ηλικιωμένος άνδρας της φωτογραφίας, βρίσκεται στην πίσω αυλή μεγάλου σούπερ μάρκετ του Ηρακλείου, σε έναν χώρο δηλαδή στον οποίο οι πελάτες δεν έχουν πρόσβαση, παρά μόνο οι υπάλληλοι της επιχείρησης. Προφανώς, ο γέροντας έχει αντιληφθεί ότι στους κάδους απορριμμάτων που βρίσκονται στο σημείο εκείνο οι υπάλληλοι πετούν τα αδιάθετα προϊόντα, όλα εκείνα δηλαδή που δεν μπορούν να πωληθούν είτε γιατί παρήλθε η ημερομηνία λήξης, είτε γιατί οι συσκευασίες είχαν καταστραφεί και δεν ήταν ελκυστικές.
Ο άνθρωπος αυτός, συγκεντρώνει συσκευασίες προϊόντων, πιθανώς αυγά ή μπισκότα, μαζεύοντας τα μέσα από τον κάδο, άγνωστο με ποιό σκοπό. Κι είναι να αναρωτιέται κανείς γιατί δεν ζητά συνδρομή από τις κοινωνικές δομές που λειτουργούν στο Ηράκλειο. Ή μήπως η προσφορά των δομών αυτών δεν είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες ενός αναξιοπαθούντα; Όπως και να’ χει η εικόνα ενός ηλικιωμένου ανθρώπου, που δεν μοιάζει ρακοσυλλέκτης αλλά ψάχνει ληγμένες και κατεστραμμένες συσκευασίες αγαθών από τα σκουπίδια του σούπερ μάρκετ είναι τουλάχιστον αποκαρδιωτική για το κοινωνικό σύνολο.
Πηγή: cretapost