Γυναίκα που αναγνωρίστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας ως θύμα εμπορίας προσώπων και ήταν η κύρια μάρτυρας σε δίκη κατά την οποία καταδικάστηκε ο εργοδότης της, απελάθηκε αίφνης από την Κύπρο και μάλιστα το όνομά της μπήκε στο στοπ λιστ.
Η απέλασή της έγινε παρά την επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών να μη φύγει από την Κύπρο, η οποία αίφνης αποσύρθηκε.
Τώρα η αλλοδαπή που βρίσκεται στη χώρα της καταγγέλλει πως έπεσε ούτε λίγο ούτε πολύ, θύμα των Αρχών, αφού όταν κατέθεσε, μετά της συμπεριφέρθηκαν βάναυσα και απάνθρωπα.
Το θέμα των απελάσεων, ενώ υπάρχουν αντίθετες αποφάσεις, φαίνεται να παίρνει διαστάσεις αφού και πρόσφατα υπήρξε άλλη περίπτωση που παρά την υπόδειξη Δικαστηρίου, η επηρεαζόμενη απελάθηκε εν μιά νυκτί.
Οι Αρχές χρησιμοποιούν την απέλαση ως μέσο επίλυσης διαφορών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων ή και τρίτων προσώπων, ώστε να εκμηδενίζονται τυχόν αιτήματά τους.
Πρόκειται για Ουκρανή η οποία ήρθε στην Κύπρο το 2010 για να εργαστεί σε καμπαρέ. Στη συνέχεια προέβη σε καταγγελία εναντίον του εργοδότη της. Αυτή αναγνωρίστηκε ως θύμα εμπορίας προσώπων και παρέμεινε στην Κύπρο υπό την προστασία των Αρχών. Μάλιστα ελάμβανε και επίδομα από το Γραφείο Ευημερίας, όσο διέμενε στη χώρα μας.
Σύμφωνα με το philenews η αλλοδαπή κατέθεσε σε δίκη με αποτέλεσμα ο εργοδότης της να καταδικαστεί σε ένα χρόνο φυλάκιση. Μετά το πέρας της δίκης, η Ουκρανή ζήτησε από τις Αρχές όπως παραταθεί η άδεια παραμονής της στην Κύπρο με σκοπό να εργαστεί ώστε να καταφέρει να στείλει κάποια χρήματα στην οικογένειά της, αφού ενόσω ανέμενε να καταθέσει δεν εργαζόταν, με αποτέλεσμα να χάσει κάποια εισοδήματα που υπολόγιζε ότι θα έστελλε στους δικούς της.
Η Ουκρανή απέστειλε επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών με την οποία ζητούσε παράταση της άδειας παραμονής της, ωστόσο αργότερα διαπιστώθηκε ότι το αίτημά της δεν προωθήθηκε στο αρμόδιο τμήμα που είναι το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.
Μάλιστα σε επιστολή της αναφέρθηκε ότι εκ παραδρομής το αίτημά της δεν προωθήθηκε.
H Oυκρανή σε κάποιο στάδιο διέμενε στην Κύπρο ενώ είχε λήξει η άδεια παραμονής της και παράλληλα συνήψε σχέση με Κύπριο που ήταν νυμφευμένος.
Την 1/7/2013 συνελήφθη από την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης μετά από διαβήματα τρίτων προσώπων για παράνομη παραμονή στη Δημοκρατία.
Απεστάλη επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών στην οποία παρετίθεντο τα γεγονότα και ότι η κοπέλα ήταν αναγνωρισμένο θύμα εμπορίας. Ο Σωκράτης Χάσικος παρενέβη απαγορεύεται να έρθει πίσω στην Κύπρο.
Μετά την εξέλιξη αυτή γεννώνται ερωτηματικά κατά πόσον άλλαξε η πολιτική του κράτους έναντι των θυμάτων εμπορίας και αν με την καταγγελία κάποιου μπορεί ένα πρόσωπο να τοποθετηθεί στο στοπ λιστ.
Μετά την απέλασή της, η Ουκρανή απέστειλε επιστολή από τη χώρα της με την οποία στην ουσία καταγγέλλει τις κυπριακές Αρχές για τον τρόπο που τη μεταχειρίστηκαν.