Γειτονικές χώρες έστειλαν σήμερα στη Μιανμάρ πολεμικά πλοία και αεροπλάνα που μετέφεραν είδη πρώτης ανάγκης και προσωπικό διάσωσης, καθώς η παροχή διεθνούς βοήθειας αυξάνει τους ρυθμούς της μετά τον ισχυρό σεισμό που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο μεγαλύτερο μέρος της φτωχής αυτής χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας.
Τουλάχιστον 1.600 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 3.400 έχουν τραυματιστεί από τον σεισμό μεγέθους 7,7 βαθμών που σημειώθηκε την Παρασκευή, έναν από τους πιο ισχυρούς στη Μιανμάρ εδώ και έναν αιώνα, όπως δήλωσε η στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας.
«Όλα τα στρατιωτικά και πολιτικά νοσοκομεία, καθώς και οι υγειονομικοί, πρέπει να εργαστούν από κοινού συντονισμένα και αποτελεσματικά προκειμένου να διασφαλίσουν αποτελεσματική ιατρική απόκριση», δήλωσε ο επικεφαλής της χούντας, ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.
Τα προγνωστικά μοντέλα της γεωλογικής υπηρεσίας των ΗΠΑ USGS εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να φθάσει τις 10.000 και οι ζημιές μπορεί να ξεπεράσουν το ετήσιο ΑΕΠ της χώρας.
Ο σεισμός ταρακούνησε τμήματα της γειτονικής Ταϊλάνδης με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ένας υπό ανέγερση ουρανοξύστης και να σκοτωθούν 17 άνθρωποι στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με τις ταϊλανδικές αρχές. Τουλάχιστον 78 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια του κτηρίου.
Η χειρότερη φυσική καταστροφή που έχει σημειωθεί στη Μιανμάρ εδώ και χρόνια κατέστρεψε κρίσιμες υποδομές, περιλαμβανομένου ενός αεροδρομίου, αυτοκινητοδρόμους και γέφυρες, επιβραδύνοντας τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
«Καμία βοήθεια, κανένας διασώστης»
Ο σεισμός έπληξε μια χώρα που βρισκόταν ήδη στο χάος με έναν εμφύλιο πόλεμο που έχει κλιμακωθεί μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021 που ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι και πυροδότησε ένοπλη εξέγερση σε όλη τη χώρα.
Οι συγκρούσεις έχουν πλήξει την κυρίως αγροτική οικονομία της Μιανμάρ, έχουν οδηγήσει στον εκτοπισμό τουλάχιστον 3,5 εκατομμυρίων ανθρώπων και έχουν διαλύσει απαραίτητες υπηρεσίες, όπως η υγεία.
Η αντιπολιτευόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, που περιλαμβάνει μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης, ανέφερε πως οι υπό τη διοίκησή της πολιτοφυλακές κατά της χούντας θα σταματήσουν όλες τις επιθετικές στρατιωτικές ενέργειες για δύο εβδομάδες από σήμερα.
«Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, μαζί με τις δυνάμεις της αντίστασης και συνεργαζόμενες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, θα διεξαγάγουν επιχειρήσεις διάσωσης», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.
Σε ορισμένες από τις πιο πληγείσες περιοχές της χώρας, κάτοικοι δήλωσαν στο Ρόιτερς πως η κυβερνητική αρωγή είναι μέχρι τώρα ελάχιστη, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.
Ολόκληρη η πόλη Σαγκάινγκ, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, καταστράφηκε, δήλωσε ο κάτοικος Χαν Ζιν.
«Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι εκτεταμένη καταστροφή. Πολλά κτήρια έχουν ισοπεδωθεί», είπε τηλεφωνικώς, προσθέτοντας πως το μεγαλύτερο μέρος της πόλης παραμένει χωρίς ηλεκτρικό μετά τον σεισμό και το πόσιμο νερό τελειώνει.
«Δεν έχουμε λάβει καμία βοήθεια, και δεν βλέπουμε κανέναν διασώστη».
Από την άλλη πλευρά του ποταμου Ιραουάντι, στη Μανταλέι ένας διασώστης δήλωσε πως οι περισσότερες επιχειρήσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας πραγματοποιούνται από μικρές, αυτοοργανωμένες ομάδες κατοίκων που δεν έχουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό.
«Προσεγγίζουμε τα κτήρια που κατέρρευσαν, αλλά μερικές δομές παραμένουν ασταθείς ενόσω εργαζόμαστε», είπε, ζητώντας να μην κατονομαστεί λόγω ανησυχιών ασφαλείας.