Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP αγγίζει μια ευαίσθητη πτυχή της πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα που δεν είναι άλλη από την κραυγαλέα έλλειψη γυναικών στο προσκήνιο των κοινών πραγμάτων.
Τα πρακτορείο επισημαίνει, μάλιστα, ότι στο πρόσφατο debate πολιτικών αρχηγών, που μετά το θάνατο της Φώφης Γεννηματά είναι όλοι άνδρες, ενώ όλοι κονταροχτυπήθηκαν για τις αμυντικές δαπάνες, το σκάνδαλο των υποκλοπών και την ανεργία, κανείς «δεν ανέφερε τον ελέφαντα στο δωμάτιο, ότι η ελληνική πολιτική παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένα ανδρικό παιχνίδι».
«Δεν ενδιαφέρονται»
Οι γυναίκες στην Ελλάδα έλαβαν δικαίωμα ψήφου το 1952, δυο δεκαετίες αργότερα από τις Βρετανίδες και τις Ισπανίδες, ενώ σήμερα μόνο το ένα πέμπτο των βουλευτών είναι γυναίκες, που αποτελεί ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Το γαλλικό μέσο υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με συνολικά 58 μέλη, έχει μόλις 10 γυναίκες στη σύνθεσή της ενώ μόνο δύο είναι στη θέση του υπουργού. Η δικαιολογία για αυτή τη δυσαναλογία είχε εκστομισθεί στην αλήστου μνήμης συνέντευξη του πρωθυπουργού στη Ζεϊνάμπ Μπαντάουι του BBC τον Ιούλιο του 2019, όταν είχε πει ότι «δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες που να είναι πρόθυμες να μπουν στην πολιτική αυτές τις μέρες»…
Λίγες γυναίκες αξιωματούχοι
Γίνεται λόγος για τη Βασιλική Θάνου, που έγινε προσωρινή πρωθυπουργός το 2015 και την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία το 2020 έγινε πρόεδρος της Δημοκρατίας, μια «εν πολλοίς τιμητική θέση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Μετά την καθυστερημένη έκρηξη του κινήματος #MeToo στη χώρα μας, η κοινή γνώμη της Ελλάδας είναι πλέον πιο ευαίσθητη στην κακοποίηση, λεκτική και σωματική, απέναντι στις γυναίκες. Ωστόσο, οι σεξιστικές αναφορές για τις γυναίκες πολιτικούς είναι ακόμα αρκετές, σημειώνουν τα γαλλικά Μέσα, φέρνοντας ως παράδειγμα την εστίαση της πλειονότητας των mainstream ελληνικών Μέσων στην ομορφιά και τα γαλάζια μάτια της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Εύας Καϊλή, στην πρόσφατη υπόθεση διαφθοράς Qatargate.
Πατριαρχική κοινωνία
«Ζούμε σε μια πατριαρχική κοινωνία, είμαστε μια μεσογειακή κοινωνία και εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά έμφυλα στερεότυπα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Στέλλα Κάσδαγλη, συνιδρύτρια της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Women on top».
Στην Ελλάδα «η ζωή των γυναικών καθορίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα οικογενειακά καθήκοντα», ιδίως την εκπαίδευση των παιδιών και συχνά τη φροντίδα των ηλικιωμένων γονέων, πρόσθεσε. Παρά τα πέντε εκατομμύρια γυναίκες που έχουν δικαίωμα ψήφου την Κυριακή, αριθμητικά υπέρτερες των ανδρών, η θέση τους στην ελληνική πολιτική αφήνει πολύ χώρο για βελτίωση, επισημαίνει καταληκτικά το άρθρο.