Air Fryer: Τα φαγητά που απαγορεύεται να μαγειρεύονται

Κοινοποίηση:
ΥΞΞΘΤ

Τα air fryers διεκδικούν τον τίτλο: Οικιακή συσκευή της δεκαετίας. Έχουν μπει στα περισσότερα σπίτια και έχουν σχεδόν εκτοπίσει την ηλεκτρική κουζίνα. Δουλεύουν καθημερινά «σαν σκυλιά» καταναλώνοντας το μισό ρεύμα. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι μπορείς να μαγειρέψεις εκεί τα πάντα!
Υπάρχουν τροφές που είτε είναι αδύνατον να μαγειρευτούν εκεί είτε –και να μαγειρεύονται– είναι προτιμότερο να ακολουθούν τον παραδοσιακό δρόμο του φούρνου, του τηγανιού ή της κατσαρόλας.

Αν δεν θέλεις να καταστρέψεις το air fryer ή το γεύμα σου, συνιστάται να αποφεύγεις να μαγειρέψεις σε αυτό τα παρακάτω:

1. Ποπ κορν

Μπορεί να ακούγεται λογικό να ετοιμάσεις τα ποπ κορν σου στο air fryer (εξάλλου, ζεστό αέρα δεν θέλει το καλαμπόκι για να «σκάσει»;), όμως μην το κάνεις. Η ένταση του αέρα είναι τόση, που τα σπόρια του καλαμποκιού θα εκτιναχθούν παντού, το καθάρισμα που έχεις να κάνεις αργότερα δεν περιγράφεται, ενώ υπάρχει κίνδυνος ακόμα και να καταστρέψεις τη συσκευή σου. Αν δεν έχεις ειδική συσκευή για ποπ κορν, προτίμησε να το φτιάξεις στην κατσαρόλα.

Ένα ολόκληρο κοτόπουλο

Μπορεί να κάποιοι να λένε πως μπορείς εύκολα να μαγειρέψεις ένα ολόκληρο κοτόπουλο στο AIRFRYER αλλά δεν πρόκειται ποτέ να μαγειρευτεί όσο τέλεια μπορεί να μαγειρευτεί και να ψηθεί στο φούρνο.

Ζυμαρικά

Τα τρόφιμα που παραδοσιακά μαγειρεύονται σε κατσαρόλα καλό είναι να συνεχίσουν να μαγειρεύονται σε κατσαρόλα. Τα ζυμαρικά, η κινόα, το ρύζι είναι ορισμένα από αυτά, αν και κάποια air fryers έχουν ειδικά δοχεία για τον σκοπό αυτό. Για παράδειγμα, αν έχεις ήδη μαγειρεμένο ρύζι, προσθέσεις λίγο λάδι και το βάλεις στο ειδικό αυτό δοχείο, μπορείς να το μετατρέψεις σε καταπληκτικό τηγανητό ρύζι, αλλά μόνο σε συσκευές με τα απαραίτητα αξεσουάρ.

Αβγά

Το ίδιο ισχύει και με τα αβγά. Αν η συσκευή σου δεν διαθέτει το ειδικό δοχείο, στο οποίο μπορείς να βάλεις π.χ. ένα μείγμα για ομελέτα, υπάρχουν σίγουρα καλύτερες μέθοδοι για να μαγειρέψεις τα αβγά σου. Τα ζουμερά ποσέ θέλουν κατσαρολάκι. Τα αφράτα σκραμπλντ θέλουν τηγάνι. Δοκίμασε να ανοίξεις ένα αβγό στο air fryer και το πιθανότερο είναι ότι θα καθαρίζεις για όλη την υπόλοιπη μέρα. Υπάρχει λόγος;

Σάλτσες και σούπες

Όταν οι σούπες, οι σάλτσες και γενικά τα πολύ υγρά φαγητά ζεσταίνονται, εκλύουν μεγάλη ποσότητα ατμού που μπορεί να καταστρέψει το air fryer. Απόφυγε, λοιπόν, να φτιάξεις π.χ. φακές ή σάλτσες ζυμαρικών στο δοχείο της συσκευής σου. Τα τρόφιμα αυτά χρειάζονται κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι.

Oστρακοειδή

Τα οστρακοειδή όπως τα μύδια, χρειάζονται υγρά για να μαγειρευτούν χωρίς να στεγνώσουν. Επίσης, ψήνονται πολύ εύκολα, κάτι που μπορεί να τα κάνει λαστιχένια. Αποφύγετε τη φριτέζα αέρος όταν μαγειρεύετε τα οστρακοειδή.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Πράγματι, ορισμένα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν πολύ μεγαλύτερη θρεπτική αξία όταν μαγειρεύονται. Καθώς, όμως, το air fryer λειτουργεί με δυνατό, ζεστό αέρα, το πιθανότερο είναι ότι τα φύλλα τους θα διαλυθούν και θα κολλήσουν στα τοιχώματα, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολο στη συνέχεια να σερβιριστούν. Ορισμένα τέτοια λαχανικά, π.χ. αυτά που έχουν χοντρά κοτσάνια, μπορεί να πετύχουν αν τα περιλούσεις με λάδι. Ωστόσο, έτσι χάνεις το σημαντικότερο όφελος του air fryer, που είναι να αποφύγεις το πολύ λάδι.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: