Ο Άχμαντ αλ Σάρα, ο οποίος ανέλαβε ως μεταβατικός πρόεδρος της Συρίας, εξέφρασε την επιθυμία του να επιτύχει μια ευρεία συναίνεση για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν θα είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές.
Η νέα κυβέρνηση της Συρίας, υπό την ηγεσία του Σάρα, σχηματίστηκε μετά από την ανατροπή του Μπασάρ αλ Άσαντ από έναν ισλαμιστικό συνασπισμό τον Δεκέμβριο. Ο συνασπισμός αυτός κατέλαβε τη Δαμασκό μετά από σχεδόν 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου. Η κυβέρνηση αποτελείται κυρίως από υποστηρικτές του μεταβατικού προέδρου.
Η κυβέρνηση συγκροτείται από 23 μέλη, χωρίς πρωθυπουργό, έχει τέσσερις υπουργούς που προέρχονται από τις μειονότητες της Συρίας, έναν Χριστιανό, έναν Δρούζο, έναν Κούρδο και έναν Αλαουίτη ωστόσο κανείς τους δεν κατέχει σημαντικό χαρτοφυλάκιο.
«Δεν θα μπορέσω να ικανοποιήσω όλο τον κόσμο, σε κάθε μέτρο που λαμβάνουμε δεν θα υπάρχει συναίνεση, είναι φυσιολογικό, αλλά εμείς πρέπει να επιτύχουμε συναίνεση», όσο το δυνατόν περισσότερο, δήλωσε επίσης ο Σάρα. Μιλώντας κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο προεδρικό μέγαρο, η οποία αναμεταδόθηκε από τη συριακή τηλεόραση μετά τις προσευχές της Έιντ, της μουσουλμανικής γιορτής που σηματοδοτεί το τέλος της νηστείας του μήνα του Ραμαζανιού, ο Σάρα δήλωσε ότι ο δρόμος προς τη συμφιλίωση είναι μακρύς και δύσκολος αλλά ότι η χώρα «διαθέτει όλους τους απαραίτητους πόρους για να ανακάμψει».
Η ανακοίνωση του σχηματισμού του νέου υπουργικού συμβουλίου το Σάββατο έγινε δύο εβδομάδες μετά τη σύνταξη συνταγματικής διακήρυξης που παρέχει στον Σάρα όλες τις εξουσίες στον νομοθετικό, τον εκτελεστικό και τον δικαστικό τομέα.
Η αυτόνομη κουρδική διοίκηση, η οποία ελέγχει τεράστια εδάφη στη βόρεια και τη βορειοανατολική Συρία, αμφισβήτησε την Κυριακή τη νομιμότητα της νέας αυτής κυβέρνησης.
Η πλειοψηφία των μελών της νέας ομάδας είναι σουνίτες, αντανάκλαση της δημογραφικής τους βαρύτητας στη Συρία έπειτα από 50 και πλέον χρόνια κυριαρχίας της μειονότητας των Αλαουιτών με τον Μπασάρ αλ Άσαντ και πριν από αυτόν, με τον πατέρα του.
Ο Σάρα δήλωσε ότι οι υπουργοί επιλέχθηκαν για την ικανότητά τους «χωρίς ιδεολογικούς ή πολιτικούς» λόγους.
«Η ποικιλομορφία της συριακής κοινωνίας» λήφθηκε υπόψη, δήλωσε. Ένα σύστημα ποσοστώσεων αποκλείστηκε για να επιλεγεί μια πολιτική «συμμετοχής».
«Μια νέα σελίδα ιστορίας γράφεται για τη Συρία», δήλωσε.
Ο Σάρα ετοιμάζεται να υπογράψει συνταγματική διακήρυξη που θα διέπει τη μετάβαση στη Συρία για πέντε χρόνια.
Ορισμένοι ειδικοί και ομάδες υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων φοβούνται ότι η κυβέρνηση θα συγκεντρώσει την εξουσία στα χέρια της και δεν θα συμπεριλάβει αρκετές προστασίες για τις μειονότητες.
Στις αρχές Μαρτίου, η Συρία έγινε το πεδίο των χειρότερων θρησκευτικών σφαγών που έχουν σημειωθεί μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ, στοχεύοντας τους Αλαουίτες στο δυτικό τμήμα της χώρας. Οι αρχές συγκρότησαν διερευνητική επιτροπή και ο Σάρα υποσχέθηκε ότι οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ