UPDATE: (Νεότερη ενημέρωση και φωτορεπορτάζ από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο «αμαρτωλό» εργοστάσιο)Μυστήριο, τι κρύβεται πίσω απ’ την μακάβρια ανακάλυψη στον Ασπρόπυργο; Άφαντος παραμένει… ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου της «Γενικής Ανακύκλωσης Α.Ε.» που είχε καεί τον περασμένο Ιούνιο κάτω από…περίεργες συνθήκες. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του makeleio.gr, ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου – που βρέθηκε διαμελισμένο πτώμα άνδρα μέσα σε σακούλες- Δημήτρης Λαζόπουλος, αναζητείται εδώ και μήνες από τις αρχές, προκειμένου να λογοδοτήσει για την μεγάλη περιβαλλοντική μόλυνση που είχε προκληθεί τότε (ακολουθεί αναλυτικό ρεπορτάζ και φωτογραφίες που κατέγραψε ο συνεργάτης του makeleio.gr Βαγγέλης Καλαποθάκης, από την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο καμένο εργοατάσιο).
Προηγούμενη ενημέρωση 11:20 – περιοχή Νέα Ζωή Ασπροπύργου. Εντός εργοστασίου ανακύκλωσης εντοπίσθηκε μέσα σε σακούλες διαμελισμένη σορός αγνώστου άνδρα. Αυτή τη στιγμή διενεργείται προανάκριση…
Σχετικά με το θέμα διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας ΜΑΚΕΛΕΙΟ, για το περιστατικό του περασμένου Ιουνίου:
Η μεγάλη φωτιά στο εργοστάσιο της « ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΕ» στην Νέα Ζωή του Ασπροπύργου που καίει από το Σάββατο παρά τις συνεχείς προσπάθειες των Πυροσβεστικών δυνάμεων, έχει σοβαρές περιβαλλοντικές και όχι μόνο επιπτώσεις λόγω της έκλυσης επικίνδυνων σωματιδίων και τοξικών ουσιών κυρίως στη Δυτική Αττική. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν μέχρι τώρα μάρτυρες η φωτιά ξεκίνησε έξω από τον χώρο του εργοστασίου και στην συνέχεια επεκτάθηκε στο εσωτερικό του. Το πυκνό μαύρο νέφος που σχηματίστηκε διέσχισε τον ουρανό του Θριάσιου κι έφτασε μέχρι τον Πειραιά.
Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου «Γενική Ανακύκλωση Α.Ε.» είναι ο επιχειρηματίας Δημήτρης Λαζόπουλος ο οποίος μετά από συνάντηση που είχε με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, ανέλαβε το 2013 τα ηνία της ομάδας χάντμπολ της ΑΕΚ. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕΩΣ ΧΑΡΤΟΥ Α.Ε., η οποία ιδρύθηκε το 1995, από τον ίδιο. Η ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΕΩΣ Α.Ε. αποτελούσε την μεγαλύτερη εταιρεία συλλογής και επεξεργασίας (δεματοποίησης) παλαιοχάρτου και λοιπών ανακυκλώσιμων στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ν.Α. Ευρώπη με δυναμικότητα επεξεργασίας πλέον των 40.000 τόνων μηνιαίως.
Η πτώση του μεγαθήριου
Το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο άρχισε να δείχνει τα πρώτα σημάδια καταστροφής περίπου το 2014. Η κατάσταση έφτασε στο αποκορύφωμα στις αρχές του 2015, όπου με ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τον ιδιοκτήτη Δ. Λαζόπουλο ότι τους χρωστούσε μισθούς για περισσότερο από έναν χρόνο. «Η εταιρία λέει ότι δεν έχει λεφτά αλλά κλείνει συμφωνίες συνέχεια και μας ζητάει να δουλεύουμε απλήρωτοι. Τέρμα πια στην κοροϊδία! Αλήθεια οι Δήμοι που στέλνουν τα φορτηγά, όπως ο Δήμος της Αθήνας, δέχονται να δουλεύουμε εμείς απλήρωτοι; Αυτοί δεν πληρώνουν την εταιρία; Δωρεάν δίνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά; Επειδή μας απειλούν και με κλείσιμο του εργοστασίου αν δεν δουλέψουμε, τους λέμε να σταματήσουν τις απειλές και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Δεν είμαστε δούλοι και δούλες, είμαστε εργαζόμενοι και εργαζόμενες με δικαιώματα. Δύο εργάτες σκοτώθηκαν μέσα στην δουλειά και άλλοι έχασαν πόδια και χέρια. Θέλουμε αξιοπρέπεια. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε να κλείσει το εργοστάσιο και θα το βάλουμε να δουλέψει με δική μας πρωτοβουλία και ευθύνη για το καλό όλων, για το καλό όλης της κοινωνία, που έχει ανάγκη την ανακύκλωση για καλύτερο περιβάλλον», έγραφαν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους.
«Μυστήριες οι συνθήκες της πυρκαγιάς»
Όπως δήλωσε ο δημοτικός σύμβουλος Αθηνών και συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) Πέτρος Κωνστατίνου, στην εφημερίδα ΜΑΚΕΛΕΙΟ: «Ο ιδιοκτήτης κάνοντας χρήση του άρθρου 89 τον Μάιο του 2015, κατάφερε να διώξει και τον τελευταίο εργάτη που του είχε απομείνει. Πρέπει να είμαι προσεκτικός γιατί έχω φάει τρεις μηνύσεις από την εταιρεία. Αυτήν την εταιρεία, πριν φτάσουμε στο μοιραίο να καταστραφεί κάτω από μυστήριες συνθήκες, θα έπρεπε να την είχε πάρει το Δημόσιο, η Περιφέρεια ή οι Δήμοι. Γιατί είναι ένα εργοστάσιο αναντικατάστατο για την ανακύκλωση. Ένα μεγαθήριο σε έκταση 25 στρεμμάτων με όλες τις σύγχρονες υποδομές λειτουργίας και ασφαλείας. Όταν είχε εγκαινιαστεί το 2008 είχε κόψει κορδέλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν μια τεράστια επένδυση στην Ελλάδα. Δεν έπρεπε να είχε απαξιωθεί, ούτε να αφήσει το προσωπικό απλήρωτο, ούτε να απολύσει τους εργαζόμενους. Κάποτε είχε 500 άτομα προσωπικό. Τελικά τους έδιωξε όλους και κράτησε μόνο τρία άτομα. Το εργοστάσιο δούλευε μέχρι τελευταία στιγμή. Μέχρι την ώρα που κάηκε. Και ξαφνικά το εργοστάσιο καταστρέφετε… Κερδίζει η εταιρεία από την ασφάλεια για την πυρκαγιά; Εγώ δεν το ξέρω αυτό, όμως ρωτάω. Είναι δυνατόν κάτι το οποίο να λειτουργούσε να πήρε φωτιά από μόνο του; Γιατί προφανώς θα είχαν μέτρα ασφαλείας και κάποιο προσωπικό για φύλαξη των εγκαταστάσεων. Η πυροσβεστική πρέπει να κάνει την δουλειά της γρήγορα και να ανακαλύψουν πως ξεκίνησε η φωτιά. Επίσης όλες αυτές τις μέρες εγώ δεν έχω δει πουθενά να εμφανίζεται ο κ. Λαζόπουλος. Δεν θα έπρεπε ενώ έχει καταστραφεί το εργοστάσιό του δημιουργώντας παράλληλα μια μεγάλη οικολογική και όχι μόνο καταστροφή σε όλη την Αττική;».
Θυμίζουμε, επίσης, ότι το καλοκαίρι του 2013 ο Οργανισμός Λιμένα Ελευσίνας (ΟΛΕ) είχε επιτρέψει παρανόμως στην «ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΕ» να ξεφορτώσει σκουπίδια της Μυκόνου, δήθεν ανακυκλώσιμα, στην προβλήτα έναντι του Κρόνου και στις τριτοκοσμικές λιμενικές του στην Βλύχα. Οι κινήσεις ΠΡΩΣΥΝΑΤ και ΕCOELEUSIS είχαν αποκαλύψει το θέμα καταγγέλλοντάς το στις αρχές. Είχε επιβληθεί πρόστιμο στον ΟΛΕ και η μεταφορά σταμάτησε.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις;
Πολλά τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση από τις αρμόδιες αρχές που είχαν αδειοδοτήσει και έλεγχαν την εγκατάσταση.
Υπό ποιες συνθήκες άναψε στο εξωτερικό της εγκατάστασης στην – ούτως ή άλλως εμπόλεμη και διακεκαυμένη ζώνη της Νέας Ζωής – και πως μεταδόθηκε η φωτιά στο εσωτερικό της εγκατάστασης;
Πότε έγινε για τελευταία φορά έλεγχος στην εγκατάσταση για την τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της καθώς και των συστημάτων πυρασφάλειάς της;
Ποιες ουσίες κάηκαν, σε ποιους ρύπους εκτέθηκε ο πληθυσμός και σε τι ποσότητες, ποια η τοξικότητα του νέφους σχηματίστηκε;
Πότε θα πληροφορηθεί ο πληθυσμός τα πραγματικά αίτια και τις επιπτώσεις του συμβάντος;
Η Περιφέρεια Αττικής ήδη έχει προχωρήσει στη μέτρηση των εκλυόμενων σωματιδίων και τοξικών ουσιών, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και για περαιτέρω ενέργειες.