Έτοιμη δηλώνει η Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους Ισραηλινούς ομήρους με αντάλλαγμα κυρίως εγγυήσεις ότι το Ισραήλ θα τερματίσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Αντιπροσωπεία της Χαμάς βρίσκεται την περίοδο αυτή στο Κάιρο για συνομιλίες με αξιωματούχους της Αιγύπτου και του Κατάρ, οι οποίοι μαζί με τις ΗΠΑ μεσολαβούν για την επίτευξη εκεχειρίας στον παλαιστινιακό θύλακα.
«Είμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε όλους τους Ισραηλινούς (ομήρους) στο πλαίσιο μιας πραγματικής συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων και σε αντάλλαγμα για την παύση του πολέμου, την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας και την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε στο AFP ο Τάχερ αλ Νούνου, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς.
Κατηγόρησε ωστόσο το Ισραήλ ότι εμποδίζει τις προόδους προς μια κατάπαυση του πυρός.
«Το πρόβλημα δεν έγκειται στον αριθμό» των ομήρων που θα πρέπει να απελευθερωθούν, πρόσθεσε ο αξιωματούχος της Χαμάς, «αλλά μάλλον στο γεγονός ότι (το Ισραήλ) αναθεωρεί τις δεσμεύσεις του, μπλοκάρει την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και συνεχίζει τον πόλεμο».
«Γι’αυτόν τον λόγο η Χαμάς έχει επιμείνει στην ανάγκη εγγυήσεων προκειμένου να αναγκαστεί (το Ισραήλ) να σεβαστεί τη συμφωνία», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet, νέα πρόταση υπεβλήθη στη Χαμάς, η οποία φέρεται να προβλέπει την απελευθέρωση 10 ζωντανών ομήρων με αντάλλαγμα αμερικανικές εγγυήσεις ότι το Ισραήλ θα αρχίσει διαπραγματεύσεις για ένα δεύτερο στάδιο της κατάπαυσης του πυρός.
Επιστροφή ομήρων
Το πρώτο στάδιο της εκεχειρίας, ανάμεσα στις 19 Ιανουαρίου και τις 17 Μαρτίου, επέτρεψε την επιστροφή 33 ομήρων, μεταξύ των οποίων 8 νεκρών, σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση από το Ισραήλ περίπου 1.800 Παλαιστινίων κρατουμένων.
Οι προσπάθειες για την εκ νέου εφαρμογή κατάπαυσης του πυρός έχουν μέχρι στιγμής προσκρούσει σε διαφωνίες όσον αφορά τον αριθμό των ομήρων που θα πρέπει να απελευθερώσει η Χαμάς.
Ο Τάχερ αλ Νούνου δήλωσε επίσης ότι η Χαμάς δεν θα αφοπλιστεί, κάτι το οποίο είναι ένας από τους όρους που θέτει το Ισραήλ για να τερματιστεί ο πόλεμος.
«Τα όπλα της αντίστασης δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης», σημείωσε.
Ο πόλεμος στη Γάζα πυροδοτήθηκε από την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου του 2023.
Η επίθεση αυτή προκάλεσε τον θάνατο 1.218 ανθρώπων στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους πολιτών, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που στηρίχθηκε σε επίσημα στοιχεία. Από τους 251 ανθρώπους που είχαν αρπαχθεί τότε και κρατηθεί όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, οι 58 εξακολουθούν να κρατούνται εκεί και από αυτούς οι 34 είναι νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα ανακοίνωσε την Κυριακή ότι τουλάχιστον 1.574 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 18 Μαρτίου που το Ισραήλ ξανάρχισε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας σε 50.944 τον αριθμό των νεκρών στον θύλακα από τότε που ξεκίνησε, πριν από 18 μήνες, ο πόλεμος.