ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ – Προσποιήθηκε ότι δεν μιλούσε για 16 χρόνια, για να λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας

Κοινοποίηση:
lefta_euros_500-1

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας El Periódico, το ψέμα αποκάλυψε ένας ιδιωτικός ντετέκτιβ που προσλήφθηκε από το ταμείο εργασίας.

Η γυναίκα, η οποία εργαζόταν ως ταμίας σε σούπερ μάρκετ, είχε -υποτίθεται- σταματήσει να μιλάει μετά από επίθεση που δέχτηκε από πελάτη το 2003, επεισόδιο που πυροδότησε ψυχωτικά συμπτώματα και αδυναμία ομιλίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ανδαλουσίας αποφάσισε εναντίον της εργαζόμενης και επικύρωσε τα στοιχεία που προσκόμισε το ασφαλιστικό ταμείο. Οι δικαστές θεωρούν αποδεδειγμένο ότι η γυναίκα προσποιήθηκε την απώλεια ομιλίας και έχουν παραπέμψει την υπόθεση στην Εισαγγελία για να αξιολογήσει αν διέπραξε ποινικό αδίκημα κατά της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Επιπλέον, έχει ανοίξει άλλη υπόθεση για να αξιολογηθεί ποιο πρόστιμο για αλόγιστη συμπεριφορά θα πρέπει να της επιβληθεί, ενώ η Κοινωνική Ασφάλιση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα διεκδικήσει τα επιδόματα που εισέπραξε κατά τη διάρκεια αυτών των 16 ετών.

Το ασφαλιστικό ταμείο, υπεύθυνο για την καταβολή του επιδόματος λόγω εργατικού ατυχήματος, άρχισε να υποπτεύεται την υπόθεση και αποφάσισε να τη διερευνήσει. Πρώτα εξέτασε το ιατρικό ιστορικό της, στο οποίο από το 2009 δεν καταγραφόταν κανένας περιορισμός στη συμπεριφορά ή την ικανότητα επικοινωνίας της, παρόλο που επισκεπτόταν συχνά διάφορους ειδικούς, μεταξύ των οποίων έναν οφθαλμίατρο και, από το 2013, έναν ορθοπεδικό και δερματολόγο.

Στη συνέχεια, ανέθεσε σε ιδιωτικό ντετέκτιβ να την παρακολουθήσει και εκείνος διαπίστωσε ότι η γυναίκα είχε άνετες συνομιλίες.

«Συναναστρέφεται και συνομιλεί κανονικά με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός της, πηγαίνει την κόρη της στο σχολείο, όπου συνομιλεί με τις άλλες μητέρες, μιλάει στο κινητό της τηλέφωνο, επισκέπτεται καταστήματα και συνομιλεί κανονικά με άτομα που τη συνοδεύουν», αναφέρει το TSJA. Ο ντετέκτιβ, μάλιστα, την πλησίασε στο δρόμο για να ζητήσει μια διεύθυνση και διαπίστωσε ότι του την υπέδειξε χωρίς δυσκολία.

Η εργαζόμενη άσκησε έφεση και ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία του ντετέκτιβ θα έπρεπε να ακυρωθούν επειδή αποτελούν «σαφή παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων». Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ανδαλουσίας επικύρωσε τα αποδεικτικά στοιχεία και θεωρεί ότι η έκθεση δεν παραβιάζει το δικαίωμα υπεράσπισης ή ιδιωτικότητας ή τιμής των ανθρώπων.

«Έχει αποδειχθεί η προσποίηση ψευδο-αλαλίας, ή τουλάχιστον μια πολύ ευνοϊκή πρόοδος ή εξέλιξη αυτής της κατάστασης, καθώς έχουν εξαφανιστεί τα ανασταλτικά συμπτώματα», αναφέρουν οι δικαστές.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response