Αποχαιρετισμός στον Πάπα Φραγκίσκο: Τι γράφει η διαθήκη για τη κηδεία

Κοινοποίηση:
Pope-Francis-portrait

Ο Πάπας Φραγκίσκος, στην διαθήκη του που δημοσιοποιήθηκε από το Βατικανό, εξέφρασε την επιθυμία του να ταφεί στη Βασιλική Σάντα Μαρία Ματζιόρε της Ρώμης αντί για τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου.

 

Το έγγραφο, υπογεγραμμένο το 2022, αναφέρει ότι επιθυμεί η ταφή του να είναι απλή, με το όνομά του γραμμένο στα λατινικά ως Franciscus.

Η Αγία Έδρα ανακοίνωσε ότι ο 88χρονος ποντίφικας απεβίωσε λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας. Η σορός του θα εκτεθεί σε δημόσιο προσκύνημα για τρεις ημέρες στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό. Η ταφή θα πραγματοποιηθεί στην εκκλησία Σάντα Μαρία Ματζιόρε της Ρώμης με έναν λιτό τάφο, όπως ήταν η επιθυμία του.

Προσκυνητές που κουβαλούν σταυρό κατευθύνθηκαν στην Αγία Έδρα, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό αφού ο Καρδινάλιος Camerlengo Kevin Joseph Farrell «πιστοποίησε», σύμφωνα με το τελετουργικό, τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου.

Την Τετάρτη σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Πάπα Φραγκίσκου – Διαθήκη με οδηγίες για την κηδεία και αναφορά σε δωρητή

Η προσευχή του “ροζάριο”, υπέρ της ανάπαυσης της ψυχής του πάπα Φραγκίσκου, τελέστηκε στην κατάμεση πλατεία του Αγίου Πέτρου χοροστατούντος του καρδινάλιου Μάουρο Γκαμπέτι, ο οποίος απευθυνόμενος στους πιστούς τονισε: «Ας μην ξεχνάμε ότι ο πάπας μας έλεγε πάντα πως ο θάνατος δεν είναι μια πόρτα που κλείνει, αλλά η είσοδος στην Ιερουσαλήμ των ουρανών».

Την Τετάρτη σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Πάπα Φραγκίσκου – Διαθήκη με οδηγίες για την κηδεία και αναφορά σε δωρητή

Οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στο Προεδρικό Μέγαρο, την Βουλή των Αντιπροσώπων, τη Γερουσία αλλά και σε πρεσβείες και στρατώνες.

Στην πλατεία του Βατικανού, η ίδια μεγάλη οθόνη που μετέδωσε την ευλογία του Πάσχα από τον Πάπα προς του πιστούς, λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η εκδημία του, εμφανίζει τώρα μια φωτογραφία του 88χρονου να χαμογελά.

Την Τετάρτη σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Πάπα Φραγκίσκου – Διαθήκη με οδηγίες για την κηδεία και αναφορά σε δωρητή
Την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Συνέλευση των Καρδιναλίων που θα καθορίσει τους χρόνους και τις λεπτομέρειες της κενής έδρας μετά το θάνατο του Πάπα, σύμφωνα με την Rai.

 

Η διαθήκη και η επόμενη ημέρα

«Ζητώ να αναπαυθεί το θνητό μου λείψανο αναμένοντας την ημέρα της Ανάστασης στην Παπική Βασιλική της Μεγάλης Αγίας Μαρίας. Εύχομαι το τελευταίο μου επίγειο ταξίδι να τελειώσει σε αυτό το πανάρχαιο προσκύνημα, όπου πήγαινα για προσευχή στην αρχή και στο τέλος κάθε Αποστολικού Ταξιδιού με εμπιστοσύνη στην Αειπάρθενο Μητέρα και να την ευχαριστήσω για την πειθήνια και μητρική της φροντίδα. Ο τάφος θα είναι χωμάτινος, απλός, χωρίς ιδιαίτερη διακόσμηση και με μόνη επιγραφή: Franciscus. Τα έξοδα για την προετοιμασία της ταφής μου θα καλυφθούν από ευεργέτη, όπως έχω κανονίσει. Είθε ο Κύριος να δώσει μια άξια ανταμοιβή σε όσους με αγάπησαν και προσεύχονται για μένα. Τα βάσανα που παρουσιάστηκαν στο τελευταίο μέρος της ζωής μου τα πρόσφερα στον Κύριο για την παγκόσμια ειρήνη και την αδελφοσύνη μεταξύ των λαών », αναφέρεται σύμφωνα με την Αγία Εδρα στη διαθήκη την οποία υπέγραψε το 2022 ο Πάπας Φραγκίσκος.

Εντός τριών εβδομάδων από την ημέρα του θανάτου του Πάπα αναμένεται ότι οι 136 καρδινάλιοι ηλικίας μέχρι ογδόντα ετών εκ των οποίων το 70% είχαν επιλεγεί από τον Φραγκίσκο, θα πρέπει να απομονωθούν σε μυστικές ψηφοφορίες για την εκλογή του νέου αρχηγού της Καθολικής Εκκλησίας. Απαιτούνται τα δυο τρίτα των ψήφων ενώ η διαδικασία έχει όριο 13 ημερών για να φανεί λευκός καπνός από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα και ο αρχαιότερος εκ των καρδιναλίων να αναγγείλει στο πλήθος «Habemus Papam, (έχουμε Πάπα).

Tο πρακτορείο Reuters παρουσιάζει μερικά ονόματα που συζητούνται ως πιθανοί διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου, μεταξύ αυτών ο 66 χρονος Γάλλος, Jean-Marc Aveline που γεννήθηκε στην Αλγερία, ο Ούγγρος Peter Erdo, Ούγγρος, 72 ετών, ο 68χρονος Μαλτέζος, Mario Grech, ο 79χρονος Ισπανός Juan Jose Omella, ο Ιταλός διπλωμάτης του Βατικανού, Pietro Parolin, 70 ετών, αλλά και καρδινάλιοι από τις Φιλιππίνες, την Γκάνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Την Κυριακή, όταν εμφανίστηκε στο μπαλκόνι της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου για την παραδοσιακή ευλογία του «Urbi et Orbi» («Στην πόλη και τον κόσμο»), εμφανίστηκε εξουθενωμένος.

«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλό Πάσχα», είπε λαχανιασμένος κι έδωσε στη συνέχεια την καθιερωμένη ευλογία στα λατινικά. Ήταν τα τελευταία δημόσια λόγια του.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response