Η Apple κινήθηκε άμεσα (σ.σ. δεν θα μπορούσε να κάνει κι αλλιώς) και ήδη κυκλοφόρησε update που… «μπαλώνει» το κενό ασφαλείας στο MacOS High Sierra! Η εταιρία ζήτησε και συγγνώμη από τους χρήστες των Mac.
Το κενό ασφαλείας που προκάλεσε τρόμο
Το σοβαρό λάθος στο λειτουργικό σύστημα MacOS High Sierra επέτρεπε σε κάποιον να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο ενός υπολογιστή Mac με αναπάντεχα εύκολο τρόπο, χωρίς καν να χρειάζεται κωδικός ασφαλείας (password).
Η Apple ετοίμασε και κυκλοφόρησε άμεσα τη σχετική διόρθωση στο λογισμικό της. Όλοι οι υπολογιστές Mac, που διαθέτουν την τελευταία έκδοση 10.13.1 του MacOS High Sierra, μπορούν ήδη «κατεβάσουν» και θα εγκαταστήσουν αυτόματα το «μπάλωμα» της κερκόπορτας.
Οι χρήστες παλαιότερων εκδόσεων θα δουν μια ενημέρωση που θα τους προτρέπει να εγκαταστήσουν την αναβάθμιση. Η αμερικανική και η γερμανική κυβέρνηση εξέδωσαν προειδοποιήσεις καλώντας τους χρήστες Mac να εγκαταστήσουν το «μπάλωμα».
Η συγγνώμη της Apple
«Λυπούμαστε πολύ γι’ αυτό το σφάλμα και ζητάμε συγγνώμη από όλους τους χρήστες Mac. Όταν οι μηχανικοί μας έμαθαν για το πρόβλημα το απόγευμα της Τρίτης, αμέσως αρχίσαμε να εργαζόμαστε για μια αναβάθμιση που κλείνει το κενό ασφαλείας» ανακοίνωσε η εταιρεία, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters.
«Η ασφάλεια αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για κάθε προϊόν της Apple και δυστυχώς «σκοντάψαμε» σε αυτή την έκδοση του MacOS. Οι πελάτες μας αξίζουν κάτι καλύτερο. Ελέγχουμε την όλη διαδικασία ανάπτυξης του λογισμικού μας, ώστε να αποτρέψουμε να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο», πρόσθεσε η αμερικανική εταιρεία.
Ποιος λέει αλήθεια;
Είναι η δεύτερη φορά που η Apple αναγκάζεται να αναβαθμίσει άμεσα τους υπολογιστές των χρηστών της. Εκατομμύρια υπολογιστές της κινδύνευαν από δυνητικούς χάκερ, οι οποίοι είχαν μάθει για την «κερκόπορτα» από τον Τούρκο προγραμματιστή Λεμί Εργκίν.
Ήταν εκείνος που οποίος πρώτος ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα για το κενό ασφαλείας στα Mac. Μάλιστα, επειδή ο ίδιος δέχθηκε κριτική ότι δεν ειδοποίησε έγκαιρα την εταιρεία, απάντησε ότι το είχε κάνει ήδη από τις 23 Νοεμβρίου. Δηλαδή νωρίτερα από ό,τι λέει η Apple ότι το έμαθε.