Αρχαιοελληνικός αμφορέας 2.600 ετών αποσύρθηκε από γκαλερί του Λονδίνου – Ήταν προϊόν παράνομης ανασκαφής

Κοινοποίηση:
ANCIENT

Στο επίκεντρο της παγκόσμιας αρχαιολογικής κοινότητας βρίσκεται η αποκάλυψη που αφορά την αποσύρση ενός αρχαίου ελληνικού αμφορέα από την αγορά του Λονδίνου, ύστερα από την εμπλοκή του σε ένα σκάνδαλο παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.

Η γκαλερί Kallos, μία από τις πιο γνωστές γκαλερί τέχνης και αρχαιοτήτων του Λονδίνου, πήρε την απόφαση να αποσύρει το αντικείμενο μετά την ανακάλυψη που έκανε ο διακεκριμένος αρχαιολόγος και ειδικός στο λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων, Χρήστος Τσιρογιάννης.

Ο αμφορέας, περίπου 25 εκατοστά σε ύψος και ηλικίας σχεδόν 2.600 ετών, είχε παρουσιαστεί στην έκθεση Tefaf Maastricht, μία από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές εκθέσεις αρχαιοτήτων στον κόσμο, προτού εντοπιστεί από τον Τσιρογιάννη.
Ο αρχαιολόγος, εξειδικευμένος στην ανίχνευση παράνομων αρχαιολογικών αντικειμένων, εντόπισε σύνδεση του αμφορέα με τον διαβόητο Ιταλό αρχαιοκάπηλο Τζιάκομο Μέντιτσι, ο οποίος καταδικάστηκε το 2004 για την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με τον Τσιρογιάννη, το συγκεκριμένο αρχαίο αντικείμενο, με εκτιμώμενη αξία περίπου 50.000 λιρών, πιθανότατα προέρχεται από παράνομες ανασκαφές στην Ιταλία. Η εικόνα του αμφορέα συγκρίθηκε με μία φωτογραφία Polaroid του Μέντιτσι, όπου διακρίνεται να κρατά το ίδιο αντικείμενο. Η φωτογραφία, η οποία προερχόταν από το αρχείο του Τσιρογιάννη, είχε περιέλθει στην κατοχή των ιταλικών αρχών, οι οποίες είχαν αναλάβει την έρευνα για το λαθρεμπόριο.

Η έρευνα συνεχίστηκε με τη συνεργασία των αρχών της Ολλανδίας, οι οποίες ενημερώθηκαν για την υπόθεση, ενώ η γκαλερί Kallos, η οποία ιδρύθηκε το 2014 από τον βαρόνο Lorne Thyssen-Bornemisza, ακολούθησε την πρόταση του Τσιρογιάννη και απομάκρυνε τον αμφορέα από την πώληση.
Ο Χρήστος Τσιρογιάννης έχει εντοπίσει μεταξύ άλλων αρχαία αντικείμενα που είχαν σχεδιαστεί να δημοπρατηθούν σε οίκους τέχνης, όπως το ελληνικό χάλκινο άλογο που θα δημοπρατούσε ο οίκος Sotheby’s το 2018. Η έρευνα του έχει οδηγήσει στον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων σε 15 χώρες, ενώ έχει διαπιστώσει ότι ο Μέντιτσι ήταν υπεύθυνος για την κλοπή και πώληση πολλών αντικειμένων από τάφους στην Ιταλία, ιδιαίτερα από Ετρουσκικούς τάφους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response