Οι ασιατικές αγορές σημείωσαν την πιο έντονη ημερήσια άνοδο των τελευταίων δύο ετών, καθώς οι επενδυτές ανέπνευσαν με ανακούφιση μετά την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να αναβάλει για 90 ημέρες την επιβολή «ανταποδοτικών» δασμών σε πολλούς εμπορικούς εταίρους, εξαιρουμένης της Κίνας. Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ ανέκαμψαν, ενώ το δολάριο συνέχισε την πτώση του για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.
Η κίνηση στις αγορές της Ασίας ενίσχυσε το παγκόσμιο ράλι που ξεκίνησε από τη Wall Street, όπου ο δείκτης S&P 500 πέτυχε τη μεγαλύτερη άνοδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, μετά την αναταραχή από τους δασμούς που είχε εξανεμίσει 10 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση τις προηγούμενες ημέρες.
Στην Κίνα, παρότι ο Τραμπ αύξησε τους δασμούς στο 125%, οι μετοχές ενισχύθηκαν χάρη στην προσδοκία ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα προχωρήσει σε νέα μέτρα στήριξης. Ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 1,4%, ενώ το γιαν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007 λόγω αυξημένων εκτιμήσεων για νομισματική χαλάρωση.
Ο Frederic Neumann, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία στην HSBC, σχολίασε: «Οι επενδυτές στην Ασία ανακουφίστηκαν. Η αναστολή των δασμών δίνει χρόνο για διαπραγματεύσεις — κάτι κρίσιμο για τις εξαγωγικές οικονομίες της περιοχής».
Η Ιαπωνία ηγήθηκε της ανόδου στην περιοχή, με τον βασικό δείκτη Nikkei 225 να ενισχύεται κατά 8,19%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix σημείωσε άνοδο 7,44%. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi εκτινάχθηκε κατά 5,36% και ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq σημείωσε άνοδο 5,32%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε κατά 4,69%.
Οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στην Κίνα, καθώς οι ΗΠΑ αύξησαν τους δασμούς στις εισαγωγές από την ενδοχώρα στο 125%, μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου ότι θα απαντήσει με δασμούς 84% σε αμερικανικά προϊόντα.
Παρόλα αυτά, η αγορά της Κίνας παρέμεινε σε θετικό έδαφος: ο δείκτης CSI 300 της ενδοχώρας σημείωσε άνοδο 1,60%, ενώ ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κέρδισε 3,92%.
Η ανακωχή των 90 ημερών – Μία “παύση” για λίγους και εκλεκτούς
Μέσα σ’ αυτό το τοξικό κλίμα, ήρθε και η περιβόητη ανακοίνωση για πάγωμα των δασμών κατά 90 ημέρες. Αλλά —μην γελιόμαστε— δεν αφορά όλους. Μόνο όσες χώρες έδειξαν… καλή διαγωγή, δηλαδή απέφυγαν να απαντήσουν στους δασμούς του Τραμπ με αντίποινα.
Φυσικά, η Κίνα εξαιρείται πανηγυρικά. Για το Πεκίνο τα πράγματα γίνονται όλο και πιο σκληρά, με τον Τραμπ να ανεβάζει πλέον το συνολικό ποσοστό των δασμών στο εξωφρενικό 125%.
Στο μεταξύ, οι «καλοί σύμμαχοι» θα δουν για το επόμενο τρίμηνο τους δασμούς να υποχωρούν προσωρινά στο 10%, όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον. Όμως, ακόμα κι αυτή η ανακωχή μοιάζει περισσότερο με κίνηση τακτικής, παρά με δείγμα καλής θέλησης.
Τα νούμερα που τρομάζουν και… ζαλίζουν
Ενδεικτικά της παράνοιας που επικρατεί είναι τα χθεσινά νούμερα:
Ο Dow Jones εκτινάχθηκε στις 40.608 μονάδες (+7,87%)
Ο S&P σημείωσε άνοδο 9,35%
Ο Nasdaq σημείωσε άλμα 12,16%
Το πετρέλαιο Brent, αφού πρώτα κατρακύλησε κάτω από τα 60 δολάρια, εκτοξεύθηκε πάλι πάνω από τα 65,4 δολάρια το βαρέλι
Μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι; Πόσο μπορεί να αντέξει ο κόσμος —και οι αγορές— να ζουν υπό τον διαρκή εκβιασμό και τις παραξενιές ενός προέδρου που αποφασίζει με το κινητό στο χέρι;
Η απάντηση ίσως να είναι πιο απλή απ’ όσο φαίνεται: κανείς δεν έχει συμφέρον να καταστρέψει τον εαυτό του. Γιατί σε έναν γενικευμένο εμπορικό πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές. Υπάρχουν μόνο χαμένοι. Και το ρίσκο είναι τεράστιο — για όλους.