Για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα αυγά αντιμετωπίζονταν επικριτικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη – περίπου 240 χιλιοστόγραμμα ανά 60 γραμμάρια αυγού. Σήμερα, θεωρούνται εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ειδικά για την οικοδόμηση μυών. Εκτός από την πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, τα αυγά περιέχουν επίσης απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, Β, D και σημαντικά μέταλλα όπως ο φώσφορος και ο σίδηρος. Αλλά πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η θρεπτική πυκνότητα και η περιεκτικότητα σε θερμίδες των αυγών μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής τους.
Τα αυγά τοποθετούνται με το κέλυφος μέσα σε βραστό νερό για πέντε έως δέκα λεπτά. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος μαγειρέματος, τόσο σκληρό θα είναι το αυγό. Η συνοχή κυμαίνεται από κηρώδη μαλακή έως σκληρή.
Περιεκτικότητα σε θερμίδες: 155 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια
Τηγανητό αυγό
Για ένα τηγανητό αυγό, το λάδι ή το λίπος θερμαίνεται σε ένα τηγάνι. Το αυγό τοποθετείται προσεκτικά. Στην εκδοχή «sunny side up», τηγανίζεται μόνο από τη μία πλευρά, ενώ στο «over easy» τηγανίζεται και από τις δύο πλευρές.
Περιεκτικότητα σε θερμίδες: 220 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια
Χτυπητά αβγά
Για ομελέτα, χτυπήστε τα αυγά σε ένα μπολ, συχνά με λίγο νερό ή γάλα. Το χτυπημένο αυγό τοποθετείται σε μια κατσαρόλα ή τηγάνι με ζεστό λίπος ή λάδι και τη διαλύετε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος μέχρι να σχηματιστούν μικρά κομμάτια.
Περιεκτικότητα σε θερμίδες: 173 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια
Αυγό ποσέ
Τα αυγά ποσέ, τοποθετούνται σε βραστό νερό (περίπου 70 έως 80 μοίρες) χωρίς το κέλυφος και μαγειρεύονται για δυόμισι έως πέντε λεπτά. Μια γνωστή παραλλαγή είναι το «Eggs Benedict», στο οποίο το αυγό ποσέ σερβίρεται σε τοστ με μπέικον και σάλτσα hollandaise.
Περιεκτικότητα σε θερμίδες: 155 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια
Ομελέτα
Μια ομελέτα παρασκευάζεται με παρόμοιο τρόπο με τα χτυπητά αυγά, αλλά παραμένει ολόκληρη. Συχνά προστίθενται λαχανικά, βότανα, ζαμπόν ή τυρί σε κύβους.
Συνέπειες της προετοιμασίας: Απώλειες θρεπτικών ουσιών λόγω θέρμανσης
Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε βιταμίνες μειώνεται όταν θερμαίνεται. Μια μελέτη του 2006 έδειξε ότι τα επίπεδα βιταμίνης Α μειώνονται έως και 20% όταν θερμαίνονται. Τα επίπεδα βιταμίνης D μειώνονται επίσης σημαντικά: τα αυγά που ψήνονται για 40 λεπτά έχασαν το 61% της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη D. Στην περίπτωση του σύντομου μαγειρέματος, η απώλεια ήταν σημαντικά χαμηλότερη στο 18%. Για να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες θρεπτικών ουσιών, τα αυγά πρέπει να θερμαίνονται όσο το δυνατόν πιο απαλά.
Αυτός είναι ο πιο υγιεινός τρόπος
Ωστόσο, προκειμένου να μειωθεί στο ελάχιστο η απώλεια θρεπτικών ουσιών, συνιστάται να θερμαίνετε απαλά το αυγό. Ωστόσο, ακόμη και το μέτριο, σύντομο μαγείρεμα μειώνει ελαφρώς μόνο την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Τα αυγά ποσέ και βραστά είναι οι παραλλαγές με τις λιγότερες θερμίδες.