Η διατροφική αξία του αβοκάντο εκτιμήθηκε ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, αν και καλλιεργείται εδώ και χιλιετίες.
Η χρονολόγηση με άνθρακα και η ανάλυση ενός βραχώδους καταφυγίου στην Ονδούρα δείχνει σε νέα μελέτη ότι οι άνθρωποι έτρωγαν αβοκάντο ήδη πριν από 11.000 χρόνια και άρχισαν να καλλιεργούν ενεργά τα δέντρα τους πριν από 7.500 χρόνια.
«Αυτή είναι πραγματικά η καλύτερη απόδειξη που έχουμε για την εξέλιξη του αβοκάντο που κατευθύνεται από τον άνθρωπο. Γεμίζει ένα μεγάλο κενό στις γνώσεις μας», δήλωσε η Dolores Piperno, επίτιμη επιστήμονας και επιμελήτρια αρχαιοβοτανικής στο Εθνικό Μουσείο Smithsonian.
Οι επιστήμονες γνώριζαν ότι το αβοκάντο ήταν ένα σημαντικό μέρος της διατροφής την αμερικανική ήπειρο για χιλιάδες χρόνια. Αυτή η επίπονη μελέτη έδειξε πόσο πίσω πηγαίνει το αβοκάντο – τώρα βασικό στα αμερικανικά παντοπωλεία. Βοηθά επίσης στη μετατόπιση της κατανόησης γύρω από τις αρχές της γεωργίας. Η αφήγηση στην Αμερική ήταν συχνά ότι όλοι ήταν κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες μέχρι που εμφανίστηκε το καλαμπόκι και στη συνέχεια έγιναν αγρότες.
Αλλά οι βοτανολόγοι και οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ότι η πρώτη γεωργία ξεκίνησε στην πραγματικότητα με δέντρα, προετοιμάζοντας τους λαούς της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής να καλλιεργήσουν αργότερα καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι.
«Αυτοί οι άνθρωποι κυριολεκτικά εξημέρωσαν τα δάση τους», δήλωσε η Amber VanDerwarker, ειδικός στα αρχαία φυτά και τη γεωργία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Santa Barabara.
Η τοποθεσία El Gigante της Ονδούρας ανασκάφηκε για πρώτη φορά το 1995. Οι επιστήμονες ξεκίνησαν ραδιοχρονολόγηση άνθρακα και προσεκτική ανάλυση του περιεχομένου το 2018. Επτά χρόνια αργότερα δημοσιεύουν το σχολαστικό έργο τους.
Για να το κάνουν, συγκέντρωσαν 1.725 απολιθώματα αβοκάντο που περιλαμβάνουν φλούδες και κοιλώματα που δείχνουν αλλαγές στο σχήμα και το μέγεθος των φρούτων με την πάροδο του χρόνου. Οι φλούδες τους έγιναν παχύτερες, οι λάκκοι μεγαλύτεροι και η ποσότητα της βρώσιμης σάρκας μεγαλύτερη.
Αν και απολιθώματα αβοκάντο έχουν επίσης βρεθεί σε πολλά από αυτά τα μέρη, η τοποθεσία της Ονδούρας είναι μοναδική – είναι η πρώτη αποδεδειγμένη τοποθεσία που δείχνει οριστικά την εξημέρωση του αβοκάντο.
Ο ρόλος των προϊστορικών θηρίων
Μπορεί σήμερα οι άνθρωποι να απολαμβάνουν γουακαμόλε και πιάτα αβοκάντο, αλλά το ταξίδι του πράσινου φρούτου περιλαμβάνει μαμούθ και μαστόδοντα, ανθρώπινη κτηνοτροφία και, σήμερα, κλωνοποίηση.
Οι άνθρωποι, όπως αποδεικνύεται, δεν ήταν τα πρώτα όντα που αγάπησαν – και άλλαξαν – το αβοκάντο.
Όπως αποδεικνύεται, εξελίχθηκαν χάρη στα τεράστια ζώα όπως μαμούθ, μαστόδοντα και γιγάντιους βραδύποδες που διασκόρπιζαν τους σπόρους τους.
Τα άγρια αβοκάντο προέρχονται από το κεντρικό Μεξικό. Αυτά τα τεράστια ζώα τα εξάπλωσαν σε όλη την Κεντρική και Νότια Αμερική πολύ πριν φτάσουν οι άνθρωποι.
Αλλά στη συνέχεια η μεγαπανίδα εξαφανίστηκε – πριν από περίπου 12.500 χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής και πιθανώς του υπερβολικού κυνηγιού από τους νεοαφιχθέντες ανθρώπους – αφήνοντας ένα ρόλο για τη γεωργία.
«Αυτά τα φυτά ήταν προετοιμασμένα για αυτό το αμοιβαίο είδος αλληλεπίδρασης, έτσι οι άνθρωποι παρενέβησαν», δήλωσε ο Douglas Kennett, καθηγητής περιβαλλοντικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης.
Η εξημέρωση του αβοκάντο
Όταν οι άνθρωποι άρχισαν να ζουν στο καταφύγιο βράχου El Gigante, ήταν κυνηγοί τροφοσυλλέκτες. Με την πάροδο του χρόνου άρχισαν να φροντίζουν τα πλούσια οπωροφόρα δέντρα στις ζούγκλες γύρω τους. Αυτά περιελάμβαναν αβοκάντο, φοίνικες και ένα τροπικό φρούτο που ονομάζεται soursops.
Τα αβοκάντο που έτρωγαν ήταν ένας τύπος που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Γουατεμάλα, που ονομάζεται γουατεμάλα. Πρόκειται για στρογγυλή ποικιλία με παχύ, σκουριασμένο δέρμα. Το αβοκάντο Hass, δημοφιλές στις ΗΠΑ, είναι μια διασταύρωση μεταξύ των ποικιλιών αβοκάντο του Μεξικού και της Γουατεμάλας.
Η εξέλιξη ήταν πρώτα η εκμετάλλευση μιας πηγής τροφής, στη συνέχεια η διαχείρισή της και μετά η εξημέρωσή της.
Οι πρώτοι άνθρωποι έτρωγαν αβοκάντο πιθανότατα σχεδόν όπως και σήμερα. «Θα ήταν απλώς να μαζεύεις τα φρούτα, να τα ανοίγεις και να τα βγάζεις έξω», δήλωσε ο Kennett.
Ο αραβόσιτος (καλαμπόκι) δεν εξημερώθηκε μέχρι τουλάχιστον 9.000 χρόνια πριν. Δεν έφτασε σε αυτή τη γενική περιοχή μέχρι τουλάχιστον 6.000 χρόνια πριν, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα.
Το πρώτο καλαμπόκι που βρέθηκε στο καταφύγιο βράχου El Gigante χρονολογείται πριν από περίπου 4.200 χρόνια, είπε.
Μια νέα σχέση με ένα παλιό φρούτο
Πίσω στη δεκαετία του 1980, τα αβοκάντο ήταν σπάνια στα σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ. Μόλις τη δεκαετία του 1990, όταν η Επιτροπή Αβοκάντο της Καλιφόρνια ξεκίνησε μια προσπάθεια δημοσίων σχέσεων για να διδάξει στους ανθρώπους πώς να τα τρώνε και να λένε πότε ήταν ώριμα, οι πωλήσεις άρχισαν να αυξάνονται.
Από το 2000, η κατά κεφαλήν κατανάλωση των φρούτων στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί από μόλις κάτω από δύο κιλά σε σχεδόν εννέα κιλά ανά άτομο.
Σήμερα, το 90% της βιομηχανίας αβοκάντο κυριαρχείται από μία μόνο ποικιλία, το αβοκάντο Hass με τη μαύρη, βοτσαλωτή φλούδα του. Αυτά τα δέντρα είναι όλα κλώνοι από το αρχικό δέντρο Hass που αναπτύχθηκε από τον Rudolph Hass, έναν ταχυδρόμο στο Λος Άντζελες.
Ενώ τα αβοκάντο καλλιεργούνται στην Καλιφόρνια και τη Φλόριντα, η συντριπτική πλειονότητα που καταναλώνουμε σήμερα προέρχονται από το Μεξικό – περισσότερο από το 90%.
Τόσο πολύ που το αβοκάντο είναι πλέον το γεωργικό προϊόν υψηλότερης αξίας που εισάγεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας ξεπεράσει τις μπανάνες το 2017.