Αυτό υποστηρίζουν αυστραλοί ερευνητές της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, οι οποίοι μετά από πειράματα σε χοίρους διαπίστωσαν ότι η κανέλα διατηρεί την ακεραιότητα των τοιχωμάτων του στομάχου.
«Όταν οι χοίροι που βρίσκονταν σε θερμοκρασία δωματίου κλήθηκαν να καταναλώσουν τροφή, το διοξείδιο του άνθρακα στο στομάχι τους αυξήθηκε. Όμως, όταν προσθέσαμε στο φαγητό τους κανέλα, τότε το διοξείδιο του άνθρακα μειώθηκε δια της μείωσης της έκκρισης των γαστρικών οξέων και της πεψίνης από τα τοιχώματα του στομάχου, κάτι που με τη σειρά του δρόσισε το στομάχι των πειραματόζωων κατά την φάση της πέψης. Όταν τα γουρούνια ζεσταίνονται, αναπνέουν γρήγορα και κοφτά, οπότε και αυξάνεται η απώλεια διοξειδίου του άνθρακα. Με την κανέλα, μειώνεται περαιτέρω το διοξείδιο του άνθρακα συντελώντας σε βελτίωση της υγείας των χοίρων» εξηγούν οι ειδικοί.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η κανέλα μειώνει τη θερμοκρασία στο στομάχι κατά 2 βαθμούς Κελσίου, γεγονός που εξηγεί γιατί είναι δημοφιλής σε περιοχές του πλανήτη με υψηλές θερμοκρασίες, αφού κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα και τους δίνει μια αίσθηση δροσιάς.
Η παρούσα μελέτη αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης έρευνας του αυστραλιανού πανεπιστημίου, που εστιάζει στην υγεία του στομάχου με επίκεντρο τα αέριά του, τα οποία είναι υποπροϊόντα της πέψης και δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την λειτουργία και την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.
Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.
Επιπλέον, οι νευροεπιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Rush διαπίστωσαν ότι η κανέλα μπορεί να κάνει τη διαφορά όσον αφορά τις ικανότητες απομνημόνευσης.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνάς τους που δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Neuroimmune Pharmacology η κανέλα δρα ως τονωτικό του εγκεφάλου.
Οι ειδικοί κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα μετά από πειράματα σε ποντίκια τα οποία τρέφονταν με κανέλα. Διαπίστωσαν ότι το μπαχαρικό μεταβολιζόταν στον οργανισμό των ποντικιών σε βενζοϊκό νάτριο το οποίο όταν εισερχόταν στον εγκέφαλο των ποντικιών αύξανε τη δραστηριότητα των πρωτεϊνών (CREB) η οποία συσχετίζεται με τη μάθηση και τη μνήμη.
Οι ίδιοι επιστήμονες, είχαν διαπιστώσει σε προηγούμενη έρευνά τους ότι η κανέλα μπορεί να αναστρέψει τις βλάβες στον εγκέφαλο ποντικιών με Πάρκινσον.
Μην αμελείτε λοιπόν να προσθέτετε κανέλα στον καφέ, τα γλυκά και τα φαγητά σας, αφού εκτός από τη μοναδική γεύσης της, θα σας βοηθήσει να ενισχύσετε και τη μνήμη σας.