Στην επέτειο των τριών ετών από το δημοψήφισμα, ο Αμερικανός δημοσιογράφος των «Financial Times», Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος παρακολούθησε εκ του σύνεγγυς την ελληνική κρίση, μιλώντας στα «ΝΕΑ», αναφέρει ότι η εποχή των μνημονίων θα είχε τελειώσει πολύ νωρίτερα, αν δεν είχε γίνει η κακή διαπραγμάτευση του 2015. Όσο δε για τους Έλληνες, θεωρεί ότι πίστεψαν πως «υπάρχουν εύκολες λύσεις σε πολύ σκληρές ερωτήσεις».
Για τη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους, τη θεωρεί ανεπαρκή, καθώς δεν υπάρχουν παραδείγματα στη σύγχρονη Ιστορία οποιασδήποτε χώρας που να άντεξε το μέγεθος των πλεονασμάτων που απαιτούνται από το πλαίσιο της συμφωνίας. Παράλληλα, χαρακτηρίζει ως το «μεγαλύτερο πρόβλημα» στα τρία ελληνικά προγράμματα διάσωσης τα μη ρεαλιστικά γερμανικά αιτήματα.
Ο κ. Σπίγκελ σημειώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια, όμως ο Αμερικανός δημοσιογράφος πιστώνει στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την εποχή των bailout. Όμως θεωρεί ότι η στρατηγική του 2015 χειροτέρεψε τα πράγματα, αναφέροντας ότι «αν δεν διαπραγματευόταν τόσο άσχημα τότε, η εποχή των μνημονίων θα είχε τελειώσει πολύ νωρίτερα». Πρόσθετα, θεωρεί ότι η συμφωνία δεν προσφέρει καμία οικονομική ανεξαρτησία, ενώ προβλέπει συνέχιση της λιτότητας για την Ελλάδα με υπαιτιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο, από τα «τρομερά γεγονότα» του 2015 -όπως τα χαρακτηρίζει- η τρόικα έχασε κάθε εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ και το ρήγμα που δημιουργήθηκε είναι πολύ δύσκολο να κλείσει. Όσον αφορά τον τότε ΥΠΟΙΚ, Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Σπίγκελ θεωρεί ότι δεν κατάλαβε ποτέ ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στη θεωρία και τη διακυβέρνηση. Συμπληρώνει, δε, ότι «η Ευρώπη και το ΔΝΤ ουδέποτε θα δέχονταν τις ελαφρώς εκκεντρικές θέσεις του». Όσο για τον αντικαταστάτη του, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Π. Σπίγκελ τον θεωρεί πολύ πιο ρεαλιστή ως υπουργό, καθώς «κατάλαβε πολύ γρήγορα πως για να τελειώσουν οι διασώσεις πρέπει να συνεργαστεί με τους δανειστές, όχι να τους πολεμήσει».
Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες, ο δημοσιογράφος των FT αναφέρει ότι, όπως οι Αμερικανοί ψηφοφόροι την περίοδο Τραμπ και οι Βρετανοί μετά το Brexit, οι Έλληνες ψηφοφόροι συχνά παραπλανήθηκαν πιστεύοντας ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις σε δύσκολες ερωτήσεις. «Οι πολιτικοί που προσπαθούν να κάνουν το σωστό πολύ συχνά τιμωρούνται, ενώ οι ηγέτες που αποδίδουν αλλού την ευθύνη συχνά ανταμείβονται», αναφέρει χαρακτηριστικά.