Baby botox: Τι είναι και γιατί κατηγορείται ως μια καταστροφική συνήθεια της νέας γενιάς – Οι παρενέργειες

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Η αλήθεια είναι ότι κάθε γενιά που έχει περάσει από αυτόν τον πλανήτη υιοθετεί και μια αρνητική συνήθεια που βάζει στην εργαλειοθήκη της και αποβάλλει λίγο πριν είναι πολύ αργά. Στα 90ς ήταν τα ναρκωτικά, στα 80ς ήταν η αέναη σπατάλη χρημάτων, στα zeros το κάπνισμα και από ότι φαίνεται το 2023 είναι η προληπτική επέμβαση Botox, ή αλλιώς baby botox.

Αν και το Botox έλαβε έγκριση από τον FDA για την καταπολέμηση των υπαρχουσών ρυτίδων το 2002, οι ειδικοί λένε ότι οι προληπτικές ενέσεις είναι μια πιο πρόσφατη τάση, που τροφοδοτείται εν μέρει από τις επιρροές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις διαφημίσεις που απευθύνονται σε νεότερους ανθρώπους. Για πολλούς ανθρώπους αυτής της ηλικιακής ομάδας, ιδίως γυναίκες, η πρόληψη αποτελεί το κλειδί για την ευτυχία.

Πώς λειτουργεί το baby botox;

Ενώ το τυπικό Botox περιλαμβάνει την έγχυση μιας μεγάλης ποσότητας πληρωτικού υλικού, συνήθως Onabotulinumtoxin A, γύρω από τα μάτια, ή το μέτωπο για να παραλύσουν οι μύες και να μετριάσουν, ή να μειώσουν την εμφάνιση των ρυτίδων, το “baby Botox” περιέχει πολύ μικρότερες δόσεις αυτού του υλικού.

Τα οφέλη του Baby Botox περιλαμβάνουν πιο φυσική εμφάνιση, λιγότερες παρενέργειες από το κανονικό Botox, διατήρηση της κίνησης του προσώπου, πρόληψη του σχηματισμού ρυτίδων και απελευθέρωση της έντασης στο σαγόνι. Το Baby Botox απλώνεται σε όλο το πρόσωπο σε μικρότερες ποσότητες από το κανονικό και μπορεί να είναι καταλληλότερο για άτομα που θέλουν να ξεκινήσουν νωρίτερα τα μέτρα κατά της γήρανσης.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του Baby Botox είναι ότι μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες περιοχές του προσώπου και του σώματος σε σχέση με τη παραδοσιακή θεραπεία. Το Baby Botox μπορεί να επικεντρωθεί στις ρυτίδες συνοφρύωσης, στο μέτωπο και στα πόδια της χήνας, προσφέροντας σύσφιξη. Το κόστος του είναι επίσης κάτι που το κάνει ιδιαίτερα προτιμητέο, καθώς είναι αρκετά φθηνό, ξεκινώντας από τα 268 δολάρια.

H κατάρρευση της φυσικής ομορφιάς

Τo προληπτικό Botox μοιάζει να έχει γίνει τα τελευταία χρόνια, η βασική λύση για την απόκρουση των σημείων γήρανσης, ακόμα και ατόμων που δεν παρουσιάζουν τέτοια σημάδια. Στόχος του είναι να αμβλύνει την κίνηση των μυών του προσώπου και να μειώσει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, πριν αυτές γίνουν μόνιμες. Ωστόσο αν και οι μελέτες λένε ότι το Botox μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση των ρυτίδων του προσώπου, δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλές έρευνες που να εξετάζουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της προληπτικής χρήσης του. Ανεξαρτήτως από αυτό, παρατηρήθηκε ότι μεταξύ του 2010 και του 2018, ο αριθμός των ατόμων, ηλικίας 20 έως 29 ετών, που υποβλήθηκαν σε επεμβάσεις baby botox, αυξήθηκε δραματικά, κατά 39,4%, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών.
Ουσιαστικά Αυτού του είδους η πρακτική ωστόσο, φαίνεται να έχει γιγαντωθεί το τελευταίο διάστημα, δημιουργώντας ένα νέο κίνημα ομορφιάς, επακόλουθο κυρίως της πανδημικής κρίσης. «Αυτή η πρακτική απλώς ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι άνθρωποι πέρασαν τόσο πολύ χρόνο κοιτάζοντας τον εαυτό τους στις οθόνες», αναφέρει στους New York Times, η Dr. Panta Rouhani Schaffer. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμβάλουν στην εξάπλωσή του, όσο προάγουν μαζικώς και ιδιαίτερα αυξημένα το ενδιαφέρον για την περιποίηση της επιδερμίδας. Για παράδειγμα, τον Μάρτιο του 2021, μια νεαρή γυναίκα δημοσίευσε στο TikTok ένα βίντεο του εαυτού της, αφού έλαβε Botox σε ηλικία 28 ετών. Γρήγορα συγκέντρωσε περισσότερες από 2 εκατομμύρια προβολές.

Και όσο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν σημαντικά τα πρότυπα ομορφιάς και συμβάλλουν στην άκριτη κατανάλωση τάσεων, βοηθώντας την βιομηχανία αισθητικής χειρουργικής εμείς καλύτερα να γνωρίζουμε τα πιθανά ρίσκα μιας ανάλογης κίνησης πριν την κάνουμε.

Ψυχικές και δερματικές παρενέργειες

Οι πιθανές παρενέργειες των αντιρυτιδικών αυτών ενέσεων περιλαμβάνουν πόνο στο σημείο της ένεσης, προσωρινή αδυναμία, ή πτώση του προσώπου και, σε σπάνιες περιπτώσεις, αναπνευστικά προβλήματα, δυσκολία στην κατάποση, μυϊκή αδυναμία και συγκεχυμένη ομιλία. Επίσης οι ασθενείς μπορεί να αποκτήσουν ανεπιθύμητα ογκίδια, μώλωπες ή ακόμη και να τυφλωθούν μόνιμα.

Όσον αφορά τις πιθανές παρενέργειες στην ψυχική υγεία, η ψυχολόγος Toni Pikoos δήλωσε ότι για τους ανθρώπους που είχαν μη ρεαλιστικές προσδοκίες, αυτή η επέμβαση θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία, καθώς η αυτοεκτίμησή τους και η εικόνα του σώματος, θα βελτιωνόταν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και θα ήταν παροδική. Θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει μια ανθυγιεινή ενασχόληση με την εμφάνισή μας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρά ζητήματα μακροπρόθεσμα, που θα μας κάνουν να αναζητήσουμε και πιο μόνιμες και σοβαρές λύσεις.

Η αλήθεια είναι ότι η σχέση μας με το σώμα μας και το πρόσωπό μας είναι από τις πιο περίπλοκες εκεί έξω. Το κατά πόσο η επεμβατική αισθητική θα φτιάξει την αυτοεκτίμησή μας, είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση, που καλύτερα κανείς να κάνει με έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας και όχι αναζητώντας την απάντηση στο TikTok. Ίσως ανακαλύψει ότι το πρόβλημα είναι βαθύτερο.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Το πιο αστείο είναι νεαρές επίδοξες influencers φουσκώνουν τα χείλη τους σαν τον κώλο της μαϊμούς ή του γαϊδάρου.
    Απορώ σε ποιούς αρέσει.

  2. Όσο πιο πολλά βάζεις στα μούτρα σου τόσο πιο άσχημα θα γεράσεις. Η Μάρλεν Ντήτριχ, που είχε κάνει 17 πλαστικές, όταν γέρασε, και δεν έβγαινε πια από το σπίτι της στο Παρίσι, ενας παπαράτσι που κατάφερε να την φωτογραφήσει έδειξε που το δέρμα της είχε γίνει σαν φούστα πλυσέ, με απανωτές στρώσεις δέρματος η μία πάνω στην άλλη. Στη δίκη της Νυρεμβέργης δεν κουνιέται τίποτα στο πρόσωπό της.

Comments are closed.