Παραμένει ένα από τα πιο στοιχειωμένα ανεξιχνίαστα εγκλήματα της Σκωτίας: Tρεις φρικτές δολοφονίες νεαρών γυναικών από έναν serial killer. Σύμφωνα με την αστυνομία ο δράστης βίασε άγρια, στραγγάλισε και σκότωσε τα θύματα μετά την βραδινή έξοδό τους στο εμβληματικό club Barrowland Ballroom της Γλασκώβης.
Η Πατρίτσια Ντόκερ, 25 ετών, η Τζεμίνα ΜακΝτόναλντ, 32 και η Έλεν Πάτοκ, 29, πέθαναν αφού επισκέφθηκαν το δημοφιλές club, το 1968 και το 1969. Οι συγκλονιστικές δολοφονίες ήταν τόσο παρόμοιες που οι αστυνομικοί υποπτεύονταν ότι ένα άτομο ήταν υπεύθυνο για τα εγκλήματα που τάραξαν συθέμελα τη Σκωτία. Στον δολοφόνο δόθηκε το ψευδώνυμο “Bible John”.
Ο θάνατος της Πατρίτσια Ντόκερ
Στις 22 Φεβρουαρίου 1968 η τοπική νοσοκόμα Πατρίτσια Ντόκερ (Patricia Docker -φωτό) σχεδίαζε μια βραδινή έξοδο σε ένα τοπικό club που λεγόταν The Majestic Ballroom. Κάποια στιγμή εκείνο το βράδυ, είτε άλλαξε γνώμη ή πείστηκε να πάει σ’ ένα άλλο club πιο κοντά στο κέντρο της πόλης. Αυτός ο προορισμός ήταν πολύ πιο δημοφιλής ανάμεσα στους θαμώνες των clubs της Γλασκώβης την δεκαετία του ‘60.
Το Barrowland Ballroom φιλοξενούσε ένα party για όσους ήταν άνω των 25 ετών και παραβρέθηκαν νέοι από όλη την πόλη. Ένας από αυτούς ήταν ένας διεστραμμένος που βρισκόταν εκεί μόνο για έναν λόγο. Το επόμενο πρωί, ένας άντρας που βρισκόταν καθ’ οδόν για τη δουλειά του, βρήκε τη δολοφονημένη νεαρή γυναίκα ακριβώς πίσω από το Carmichael Place, λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι που ζούσε η Ντόκερ με τους γονείς της. Είχε βιαστεί και στραγγαλιστεί.
Μετά την ανακάλυψη της σορού, ξεκίνησε η έρευνα. Ωστόσο, χρειάστηκαν αρκετές μέρες για να διαπιστώσουν οι ντέτεκτιβ ότι το θύμα είχε πάει στο Ballowland Ballroom. Εάν η αστυνομία το είχε ανακαλύψει νωρίτερα, ίσως η έρευνα να είχε καλύτερα αποτελέσματα.
Όταν εντόπισαν το πτώμα, η τσάντα και τα ρούχα της Ντόκερ απουσίαζαν από τη σκηνή. Οι ντετέκτιβ που τους ανατέθηκε να βρουν τα χαμένα αντικείμενα, δούλεψαν για αρκετούς μήνες προσπαθώντας να ανακαλύψουν τα ίχνη τους. Κανένα δεν βρέθηκε ποτέ. Για τους επόμενους 18 μήνες περίπου, οι αστυνομικοί συνέχισαν την έρευνά τους.
Ο θάνατος της Τζεμίμα ΜακΝτόναλντ
Στις 15 Αυγούστου 1969, οι χειρότεροι φόβοι τους έγιναν πραγματικότητα. Μια άλλη γυναίκα, η 32χρονη μητέρα τριών παιδιών, Τζεμίμα ΜακΝτόναλντ (Jemima McDonald) εξαφανίστηκε μετά από μια βραδινή έξοδο στο club Barrowland Ballroom.
Το επόμενο πρωί, φήμες έφτασαν στην αδελφή της Τζεμίμα, Margaret, για παιδιά που ανέφεραν κάτι για το «πτώμα εκεί πέρα», σε ένα παλιό κτίριο στην οδό MacKeith. Την επόμενη Δευτέρα, δύο ημέρες μετά την έναρξη των φημών και τρεις από την τελευταία φορά που είδαν την Τζεμίμα παρέα μ’ έναν κοκκινομάλλη νεαρό άνδρα (φωτό -το σκίτσο του δολοφόνου), η Margaret ανησυχούσε αρκετά ώστε αποφάσισε ν’ αναζητήσει την αδερφή της.
Η Margaret κατευθύνθηκε προς το κτίριο που ανέφεραν οι φήμες και ανακάλυψε το πτώμα της αδερφής της. Όπως και η Ντόκερ τον προηγούμενο χρόνο, η ΜακΝτόναλντ, βιάστηκε και στραγγαλίστηκε. Σε αντίθεση με την Ντόκερ, η ΜακΝτόναλντ ήταν πλήρως ντυμένη και είχε χτυπηθεί άσχημα από τον δολοφόνο της.
Οι έρευνες πόρτα-πόρτα βρήκαν έναν πιθανό μάρτυρα της δολοφονίας, μια ντόπια γυναίκα που θυμήθηκε ότι άκουσε κραυγές από το ίδιο κτίριο. Η αστυνομία δεν κατόρθωσε να προσδιορίσει την ώρα αυτών των κραυγών. Τελικά, η αστυνομία συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσαν να κάνουν και πολλά με τις λίγες πληροφορίες που είχαν και ολοκλήρωσαν την έρευνα.
Ο θάνατος της Έλεν Πάτοκ
Το 1969, ένα τρίτο θύμα, η 29χρονη Έλεν Πάτοκ (Helen Puttock), βρέθηκε στην οδό Earl. Όπως και τα προηγούμενα θύματα, είχε επισκεφθεί το Barrowland Ballroom.
Ίσως εξαιτίας της φήμης που είχε το Barrowland τους προηγούμενους μήνες, η Helen δεν ήταν μόνη της κατά την έξοδό της. Το επισκέφτηκε με την αδερφή της, Jean. Και οι δύο συνάντησαν εκεί άντρες που συστήθηκαν ως John. Κάποιος είπε ότι καταγόταν από ένα μέρος που λεγόταν Castlemilk. Ο άλλος δεν ανέφερε ποτέ από πού ήταν.
Για πάνω από μία ώρα, οι τέσσερις απολάμβαναν ο ένας τη συντροφιά του άλλου. Όταν ήρθε η ώρα να φύγουν, ο John από το Castlemilk κατευθύνθηκε προς την πλατεία George και πήρε ένα λεωφορείο για το σπίτι του, ενώ οι άλλοι τρεις επιβιβάστηκαν σ’ ένα ταξί. Η διαδρομή με το ταξί αποδείχθηκε κρίσιμη για την έρευνα. Αυτή παρείχε τις λίγες πληροφορίες που είναι διαθέσιμες γι’ αυτόν τον άντρα.
Ο Bible John ανέφερε αποσπάσματα από τη Βίβλο
Σύμφωνα με την Jean, ο άγνωστος είπε ότι τ’ όνομά του ήταν “John Templeton” ή “Sempleson” και συχνά ανέφερε αποσπάσματα από τη Βίβλο κατά τη διάρκεια της διαδρομής με το ταξί.
Λέγεται ότι είπε: «Δεν πίνω το Hogmanay (σημ: η πρωτοχρονιά των Σκοτσέζων), προσεύχομαι», ανέφερε τον Μωυσή και την πεποίθηση του πατέρα του ότι οι αίθουσες χορού ήταν «λημέρια της αμαρτίας». Αυτός ήταν ο λόγος που ο δολοφόνος πήρε το περίφημο ψευδώνυμο “Bible John” (φωτό).
Το ταξί άφησε την Jean στο Knightswood πριν συνεχίσει για την οδό Earl. Η Έλεν βρέθηκε το επόμενο πρωί. Ο θάνατός της ήταν ίδιος με τους άλλους, αλλά υπήρχαν και κάποιες διαφορές. Το περιεχόμενο της τσάντας της ήταν διάσπαρτο γύρω από το πτώμα της, αλλά η ίδια η τσάντα έλειπε και δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Υπήρχαν σημάδια πάλης και η Έλεν είχε δεχθεί τουλάχιστον ένα δάγκωμα από τον δράστη.
Ύποπτος #1 : Πίτερ Τόμπιν
Ο Bible John παραμένει ένας από τους πιο διαβόητους serial killers της Σκωτίας που δεν εντοπίστηκαν ποτέ. Έχουν προταθεί πολλά ονόματα όσον αφορά την ταυτότητα του John. Ένα από τα πιο πρόσφατα, και πιθανώς το πιο εύλογο, είναι του Πίτερ Τόμπιν (Peter Tobin).
Το 2006, το ακρωτηριασμένο σώμα της Πολωνής φοιτήτριας Angelika Kluk εντοπίστηκε κάτω από το πάτωμα μιας εκκλησίας της Γλασκώβης. Ο Τόμπιν καταδικάστηκε για τη δολοφονία και, στην συνέχεια, γι’ άλλες δύο δολοφονίες. Ο Τόμπιν συναναστρεφόταν με Καθολικούς ιερείς και γνώριζε τη Βίβλο απ’ έξω κι ανακατωτά.
Η φωτογραφία και ο τρόπος λειτουργίας του είχαν μεγάλο ενδιαφέρον για τον Joe Jackson, έναν από τους αρχικούς ερευνητές της υπόθεσης του Bible John. Ο Τόμπιν σύχναζε στο Barrowland και εκεί γνώρισε την μελλοντική του σύζυγο. Ο γάμος τους δεν κράτησε πολύ λόγω της ασταθούς ιδιοσυγκρασίας και της βίαιης συμπεριφοράς του Τόμπιν.
H φωτογραφία του ηλικιωμένου Τόμπιν μοιάζει πολύ με το σκίτσο του Bible John, αλλά μια φωτογραφία του νεαρότερου Τόμπιν έχει κάνει πολλούς να πειστούν ότι είναι ο Bible John (φωτό -ο Τόμπιν αριστερά, το σκίτσο του δολοφόνου δεξιά). Οι ομοιότητες, λένε, είναι πολύ περίεργες.
Για παράδειγμα, ο Τόμπιν μετακόμισε στο Μπράιτον αμέσως μετά τη δολοφονία της Έλεν. Οι δολοφονίες του Bible John σταμάτησαν και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Ενώ ζούσε στο Μπράιτον, ο Τόμπιν φυλακίστηκε για μια σειρά από διαρρήξεις.
Ωστόσο, ορισμένοι αστυνομικοί αμφισβητούν αυτή την υπόθεση. Λόγω των ομοιοτήτων μεταξύ των θυμάτων του John, η κυρίαρχη άποψη είναι ότι ο δολοφόνος ήταν κοινός. Ωστόσο, υπήρχαν διαφορές και στα τρία θύματα. Αυτό θα μπορούσε να ήταν ένα σκόπιμο τέχνασμα από την μεριά του δράστη, αλλά οι serial killers συχνά βρίσκουν έναν τρόπο δράσης και μένουν σ’ αυτόν. Μερικοί λένε ότι οι θρησκευτικοί δεσμοί του Τόμπιν δεν είναι τίποτα παρά απλή σύμπτωση.
Η μοναδική μάρτυρας που είχε συνομιλήσει για ώρα με τον Bible John, η Jean Langford, πέθανε τον Σεπτέμβριο του 2010 σε ηλικία 74 ετών. Η Langford είχε δώσει στην αστυνομία την περιγραφή που χρησιμοποιήθηκε για να σχηματιστεί το δεύτερο σκίτσο που δημιουργήθηκε για τον ύποπτο, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει η πιο σημαντική ένδειξη όσον αφορά τη εξωτερική εμφάνιση του δράστη.
Παρά τον ισχυρισμό του καθηγητή Wilson ότι ο Πίτερ Τόμπιν μπορεί να ήταν ο Bible John, όταν η Jean Langford συζητώντας για τον δολοφόνο της αδερφής της πολλές δεκαετίες αργότερα, απέρριψε αυτή τη θεωρία, δηλώνοντας με έμφαση ότι δεν ήταν ο Τόμπιν ο άνθρωπος με τον οποίο είχε επιβιβαστεί στο ταξί τη νύχτα της δολοφονίας της αδελφής της.
Εννέα ακόμη δολοφονίες συνδέθηκαν, ανεπιτυχώς, με τον Τόμπιν και στη φυλακή λέγεται ότι παραδέχτηκε την ευθύνη για δεκάδες άλλες, αλλά αυτό ακριβώς κάνουν οι ψυχοπαθείς.
Οι ντετέκτιβ προσπάθησαν μάταια να συγκρίνουν το DNA του με το σπέρμα που βρέθηκε στο καλσόν της Έλεν Πάτοκ, αλλά δεν το κατάφεραν, γιατί τα στοιχεία είχαν αποθηκευτεί πλημμελώς και είχαν επιδεινωθεί με τα χρόνια.
Ύποπτος #2: Ένας αστυνομικός
Ένας άλλος υποψήφιος για την ταυτότητα του serial killer Bible John είναι ένας που ήταν τότε αστυνομικός, και βγήκε σε σύνταξη. Αν και ο συγγραφέας και πρώην αστυνομικός, Paul Harrison, δεν μπορεί να κατονομάσει δημόσια αυτόν που θεωρεί ύποπτο, αποκάλυψε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε το 2013, ότι ο ύποπτος ήταν ακόμα ζωντανός.
Ο Harrison αναφέρει στο βιβλίο του “Dancing With the Devil” ότι η Jean McLachlan, αδερφή της Έλεν, πίστευε ότι ο άντρας με τον οποίο επέβαιναν στο ταξί ήταν αστυνομικός. Φέρεται να τους έδειξε ένα σήμα μέσα στο Barrowland (φωτό). Ο άλλος άνδρας που συστήθηκε ως John πιστεύεται επίσης ότι ήταν μυστικός αστυνομικός.
Πριν από το θάνατό της το 2010, η Jean ισχυρίστηκε ότι έβλεπε συχνά τον Τζον όταν επισκεφτόταν το Αστυνομικό Τμήμα στο Patrick για να εξετάσει υπόπτους.
Οι πορτιέρηδες στο Barrowland επιβεβαίωσαν ανεξάρτητα τις υποψίες της Jean, όταν έγινε ένας καβγάς που συμμετείχε ένας καλοντυμένος άνδρας. Αυτός ο άντρας έβγαλε ένα σήμα και τους προειδοποίησε να «κάνουν πίσω».
Οι δολοφονίες του Bible John παραμένουν ανεξιχνίαστες. Πιθανότατα η ταυτότητα του serial killer δεν θα γίνει ποτέ γνωστή με βεβαιότητα, άλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: Ο θρύλος του δεν θα πεθάνει ποτέ.
Πηγή: Thetruth.gr