Black Friday: Οι 10+2 οδηγίες για τους καταναλωτές

Κοινοποίηση:
black-friday-1-1536x871

Πλησιάζει η μέρα για τη Black Friday 2023, με το λιανεμπόριο να ξεκινά σιγά σιγά τις προσφορές από τώρα.

Κατά την… παράδοση, η Black Friday, oρίζεται συνήθως την τέταρτη Παρασκευή του Νοεμβρίου, αλλά πάντα ακολουθεί την ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ (23/11). Έτσι, φέτος η Black Friday θα «πέσει» την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου.

Από την τρίτη χρονιά εφαρμογής στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα από το 2018, η «Μαύρη Παρασκευή» παίρνει τη μορφή «Black Week». Πρόκειται για μια εβδομάδα άτυπων εκπτώσεων όπου οι καταναλωτές μπορούν να αναζητήσουν προσφορές σε μια μεγάλη γκάμα από προϊόντα, από ρούχα μέχρι τηλεοράσεις.

Ειδικές οδηγίες για Black Friday 2020 έχει εκδώσει και η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή, της ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι υπεύθυνοι της ΓΓ Προστασίας Καταναλωτή επισημαίνουν ότι οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη διενέργεια των ηλεκτρονικών τους συναλλαγών, λόγω της αίσθησης του «επείγοντος» στη λήψη απόφασης αγοράς κατά τη Black Friday.

Black Friday: Οι 10+2 οδηγίες για τους καταναλωτές

Επιπλέον, καλεί τους πολίτες να ελέγχουν αν κατά τη Black Friday τα ηλεκτρονικά καταστήματα παρέχουν τις εξής πληροφορίες:

• 1) Η ταυτότητα του προμηθευτή (πλήρης εταιρική επωνυμία, τηλέφωνα επικοινωνίας, email, ταχυδρομική διεύθυνση, ΑΦΜ και αριθμό ΓΕΜΗ).

• 2) Τα κύρια χαρακτηριστικά του προϊόντος.

• 3) Η συνολική τιμή του προϊόντος (συμπεριλαμβανομένων φόρων, επιβαρύνσεων, εξόδων αποστολής, τυχόν έξοδα σε περίπτωση επιστροφής κλπ). Επιβεβαιώστε ότι η τιμή που καλείστε να πληρώσετε ταυτίζεται με αυτήν που δηλώνεται στην ιστοσελίδα.Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην περίπτωση που ένα προϊόν πωλείται σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή και να αποφεύγετε τις προσφορές που εμφανίζονται σε αναδυόμενα παράθυρα, αν προέρχονται από άγνωστους ιστοτόπους.

• 4) Η διαθεσιμότητα, ο τρόπος πληρωμής και αποστολής του προϊόντος. Επισημαίνεται ότι οι συναλλαγές μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας προσφέρουν περισσότερες δικλείδες ασφαλείας για τον καταναλωτή σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν παραδώσει το προϊόν, έναντι της κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό.

• 5)Το δικαίωμα αναιτιολόγητης, αζήμιας υπαναχώρησης και επιστροφής του προϊόντος εντός 14 ημερών από την παραλαβή του, καθώς και η πολιτική επιστροφής των προϊόντων της επιχείρησης σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος αυτού.

• 6) Ο σύνδεσμος ηλεκτρονικής επίλυσης καταναλωτικών διαφορών (πανενωσιακή πλατφόρμα ΗΕΔ).

• 7) Πληροφορίες ασφάλειας του ιστότοπου: εμφάνιση εικονιδίου ασφάλειας, δηλ. μια κλειδαριά πάνω αριστερά στον browser, ηλεκτρονική διεύθυνση που ξεκινά με https://).

Συστήνεται επίσης στους καταναλωτές κατά τη Black Friday:

• 8) Να μην παρέχουν ευαίσθητα δεδομένα αν δεν είναι απολύτως βέβαιοι για την ασφάλεια της ιστοσελίδας.
• 9) Να αγνοήσουν τις προσφορές που εμφανίζονται στην ανεπιθύμητη αλληλογραφία τους.
• 10) Να προτιμούν να συναλλάσσονται με γνωστά σε αυτούς ηλεκτρονικά καταστήματα.
• 11) Σε περιπτώσεις άγνωστων ηλεκτρονικών καταστημάτων και πριν προχωρήσουν στη συναλλαγή, να διερευνούν τη φήμη τους στο διαδίκτυο.
• 12) Να κρατούν αρχείο με τις συναλλαγές τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Αφού κάτσατε και γράψατε ένα ολόκληρο κατεβατό,αφιερώστε και λίγο χρόνο για τις παραγγελίες που δεν παραλαμβάνουν ποτέ οι ψηφοφόροι.
    Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλοί γραικύλοι και ψεύτες δεν παραλαμβάνουν χρεώνοντας το κατάστημα μεταφορικά.
    Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο κλείνουν και θα κλείσουν πολλά ακόμα μικρά μαγαζιά.
    Όχι ότι ενδιαφέρεται κανείς γι αυτό αλλά το μόνο που ξέρουμε είναι ότι ο πελάτης έχει πάντα δίκιο.
    Είναι τόσο ψεύτες δε που πάντα φταίει η κουριερ που δεν πήγε δεν ενημέρωσε και άλλες μπουρδες.
    Την ίδια ώρα έχει ενημερωθεί με emai τηλεφωνα που άλλοι απαντάνε άλλοι όχι sms και φυσικά αν ενδιαφερόταν θα αναζητούσε την παραγγελία του.
    Θα ήθελα να μας πει το νομικό σας τμήμα πως μπορεί να καλυφτεί και να αποζημιωθεί ο επιχειρηματίας βάση νόμου γι αυτή τη χασούρα όταν μιλαμε για κάποιες χιλιάδες ευρώ το χρόνο?
    Δε θα έπρεπε να υπάρχει καποιο ταμείο όπως παρακαταθηκών και δανείνων να αποζημιώνει?
    Επίσης αν μπορείτε κάντε μία έρευνα τι ρόλο βαράνε αυτοί που είναι στο εμπορικό επιμελητήριο που πάνε οι συνδρομές που ζητάνε νταηλίκι από μικρομάγαζα,μιλάμε για πολύ χρήμα καθώς επίσης και τι προσφέρουν στον κάθε μικροέμπορο επιχειρηματία?

Comments are closed.