Black Friday – Τι οφείλουν οι καταναλωτές να προσέχουν

Κοινοποίηση:
doro-xristougennon2

Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διάρκεια της Black Friday, η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου. Αν και οι εκπτώσεις που προσφέρονται κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας είναι αναμενόμενες και επιθυμητές, υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι που απαιτούν προσοχή.

 

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτή Ελλάδος προειδοποιούν τους καταναλωτές να μην εστιάζουν αποκλειστικά στις τιμές των προϊόντων, αλλά να κάνουν έξυπνες και ασφαλείς αγορές. Είναι σημαντικό οι καταναλωτές να είναι ενημερωμένοι και να αξιολογούν τις προσφορές με κριτήριο την πραγματική αξία των προϊόντων.

Συχνά παρατηρείται ότι οι εκπτώσεις μπορεί να είναι πλασματικές, γεγονός που καθιστά απαραίτητο τον έλεγχο των τιμών πριν από την αγορά. Οι καταναλωτές καλούνται να μην παρασύρονται από τις χαμηλές τιμές, καθώς πίσω από τις εντυπωσιακές προσφορές μπορεί να κρύβονται παγίδες ή προϊόντα χαμηλότερης ποιότητας.

Η προσοχή και η ενημέρωση είναι τα κλειδιά για μια επιτυχημένη εμπειρία αγορών κατά τη διάρκεια της Black Friday, ώστε οι καταναλωτές να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις.

 

Black Friday: Η μέρα που οι απάτες φοράνε… μαύρα! – Τι να προσέξετε!

  • Αποφύγετε να κάνετε κλικ σε άγνωστους συνδέσμους: Μην κάνετε κλικ σε υπερσυνδέσμους που βρίσκονται σε emails ή μηνύματα από άγνωστες ή ύποπτες πηγές.
  • Εφαρμόστε τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων: Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων σε όλα τα ευαίσθητα περιβάλλοντα σύνδεσης για να προσθέσετε ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας.
  • Χρησιμοποιήστε ισχυρά και διαφορετικά passwords: Χρησιμοποιήστε τις βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας κατά του phishing στο πρόγραμμα περιήγησής σας και της χρήσης μοναδικών, ισχυρών κωδικών πρόσβασης για διαφορετικούς λογαριασμούς.
  • Παρακολουθείστε τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς: Ελέγχετε τακτικά τους λογαριασμούς και την κίνησή τους για να εντοπίσετε ενέργειες που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν απάτη ή κλοπή ταυτότητας.
  • Κάντε εγγραφή για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για τις αγορές σας: Ενεργοποιείστε τη λήψη ειδοποιήσεων για τις αγορές σας από τον εκδότη της κάρτας σας. Οι ειδοποιήσεις αυτές προσαρμόζονται στις προτιμήσεις σας, μπορούν να ληφθούν μέσω email ή μήνυμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επιβεβαίωση νόμιμων αγορών ή για να σας ειδοποιήσουν για ύποπτη δραστηριότητα.
  • Επαληθεύστε τις διευθύνσεις URL: Όταν πληρώνετε online, βεβαιωθείτε ότι η διεύθυνση URL ξεκινά με “https://” και βεβαιωθείτε ότι το όνομα του ιστότοπου είναι σωστό. Προσέξτε για ενδείξεις απάτης στον τρόπο πληρωμής που ζητείται, όπως τραπεζικά εμβάσματα, επαναφορτιζόμενες ή προπληρωμένες δωροκάρτες, κρυπτονομίσματα ή αποστολή μετρητών, καθώς αυτές οι μορφές είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν.
  • Κάντε τη έρευνά σας για τα διαδικτυακά καταστήματα: Επαληθεύστε τη νομιμότητα των διαδικτυακών καταστημάτων πριν κάνετε αγορές. Αναζητήστε κριτικές, ελέγξτε τα στοιχεία επικοινωνίας του ιστοτόπου και βεβαιωθείτε ότι το domain του είναι σωστό.
  • Μείνετε σε εγρήγορση σε πολυσύχναστες περιοχές: Κρατήστε τα πορτοφόλια και τις τσάντες σας ασφαλή και στο οπτικό σας πεδίο. Να είστε προσεκτικοί με οποιονδήποτε έρχεται πολύ κοντά σας, ειδικά σε πολυσύχναστες περιοχές.
  • Χρησιμοποιήστε ασφαλείς μεθόδους πληρωμής: Προτιμήστε τη χρήση καρτών ή υπηρεσιών ασφαλούς πληρωμής για ηλεκτρονικές αγορές. Συχνά συνοδεύονται από λειτουργίες προστασίας από απάτη που μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακτήσετε χαμένα ποσά.
  • Ποτέ μην παρέχετε OTP σε αγνώστους που σας καλούν: Μην παρέχετε ποτέ τον κωδικό πρόσβασης μίας χρήσης σε αγνώστους που σας καλούν ή επικοινωνούν μαζί σας είτε μέσω email είτε μέσω SMS και μην εγκαθιστάτε λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, εκτός εάν σας έχει ζητηθεί από αξιόπιστο πάροχο υποστήριξης συστήματος.
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: