Η αύξηση του συντελεστή του εξαγωγικού δασμού που επιβάλλεται στο αργό πετρέλαιο που εξάγεται από τη Ρωσία τον Ιούλιο, βοήθησε το Κρεμλίνο να ξεπεράσει την πτώση των ροών την πρώτη εβδομάδα του μήνα.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι δασμοί αυξήθηκαν κατά 23% μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου, εξασφαλίζοντας επιπλέον 1,42 δολάρια το βαρέλι στο Κρεμλίνο για κάθε φορτίο που αποστέλλεται εκτός της χώρας.
Αυτή η ώθηση βοήθησε τη Ρωσία να αποφύγει μια πτώση 15% στις αποστολές αργού την εβδομάδα έως τις 8 Ιουλίου, με τα έσοδα να μειώνονται κατά μόλις 3 εκατομμύρια δολάρια ή 2%.
Οι αναφορές για τις σχετικές κινήσεις στις υπερπόντιες αποστολές αργού της Ρωσίας και τα άμεσα έσοδα του Κρεμλίνου από αυτές δεν θα αποτελέσουν ευχάριστο ανάγνωσμα για τους G7, οι οποίοι δέχονται πιέσεις να βρουν τρόπο να βλάψουν τη Ρωσία χωρίς όμως να εκτοξευθούν οι τιμές του πετρελαίου.
Σε μια προσπάθεια να το πετύχει αυτό, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προωθεί σχέδιο περιορισμού των τιμών του ρωσικού πετρελαίου, προκειμένου να διατηρηθούν οι όγκοι των εξαγωγών, πλήττοντας παράλληλα τα έσοδα της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε συνομιλίες με χώρες, όπως η Ινδία και η Ιαπωνία, για να συσπειρώσει την υποστήριξη για το ανώτατο όριο τιμών, το οποίο θα έδινε στους αγοραστές πρόσβαση στις υπηρεσίες ασφάλισης και μεταφοράς που απαιτούνται για τη μεταφορά ρωσικού αργού μόνο εάν το πετρέλαιο αγοράζεται κάτω από μια συμφωνημένη τιμή.
Δεν υπάρχει καμία εγγύηση, ωστόσο, ότι η Ρωσία θα συμφωνούσε να αποστέλλει το πετρέλαιο της υπό τέτοιους όρους, ακόμη και αν οι αγοραστές ενταχθούν στο σχέδιο.
Οι συνολικές ροές αργού από ρωσικά λιμάνια μειώθηκαν από εβδομάδα σε εβδομάδα κατά 555.000 βαρέλια την ημέρα, ή 15%, με αποστολές χαμηλότερες και από τις τέσσερις περιοχές εξαγωγής της χώρας.
Συνολικά, οι θαλάσσιες αποστολές της Ρωσίας μειώθηκαν στα 3,12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την εβδομάδα έως τις 8 Ιουλίου, μετά το άλμα της προηγούμενης εβδομάδας
Τα στοιχεία πάντως δείχνουν ότι οι θαλάσσιες ροές της Ρωσίας βρίσκονται σε πτωτική τάση από τα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων που παρακολουθεί το Bloomberg.
Σε κυλιόμενο μέσο όρο τεσσάρων εβδομάδων, οι ροές μειώθηκαν στα 3,38 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα την περίοδο έως τις 8 Ιουλίου, σημειώνοντας πτώση σε καθεμία από τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Τώρα έχουν μειωθεί κατά 325.000 βαρέλια την ημέρα, ή 9%, από τα μέσα Ιουνίου.
Στροφή στην Ασία
Οι ασιατικές χώρες, στις οποίες κυριαρχούν η Κίνα και η Ινδία, εξακολουθούν να λαμβάνουν περισσότερο από το μισό του συνόλου του αργού που εξάγεται από τη Ρωσία, αλλά αυτό το μερίδιο μειώνεται.
Την πιο πρόσφατη περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, οι ροές προς την Ασία αντιπροσώπευαν το 52% των συνολικών θαλάσσιων εξαγωγών της Ρωσίας. Αυτός ο αριθμός περιλαμβάνει δεξαμενόπλοια που κατευθύνονται από τα λιμάνια της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας προς τη Διώρυγα του Σουέζ και μειώνεται από το υψηλό του 63% τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 15 Απριλίου.
Οι αποστολές προς την Κίνα ήταν κατά μέσο όρο 628.000 βαρέλια την ημέρα την πιο πρόσφατη περίοδο τεσσάρων εβδομάδων, με τις ροές προς την Ινδία στα 522.000 βαρέλια την ημέρα. Αλλά και τα δύο αυτά στοιχεία αναμένεται να αυξηθούν, μόλις οι προορισμοί γίνουν γνωστοί για περίπου 210.000 βαρέλια αργού ημερησίως σε δεξαμενόπλοια που δεν έχουν ακόμη σηματοδοτήσει τις τελικές τοποθεσίες εκφόρτωσης.
Οι αποστολές σε ασιατικές χώρες εκτός της Κίνας και της Ινδίας έχουν σχεδόν στερέψει, με σπάνια φορτία να κατευθύνονται προς την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα από τους τερματικούς σταθμούς του Ειρηνικού.
Τα στοιχεία του Bloomberg είναι μέρος έρευνας που παρακολουθεί τις αποστολές αργού πετρελαίου από ρωσικούς εξαγωγικούς τερματικούς σταθμούς και τα έσοδα από τους εξαγωγικούς δασμούς που κερδίζει η ρωσική κυβέρνηση από αυτούς.